Raportul de evaluare făcut de Tudorel Toader NU RESPECTĂ LEGEA. CSM motivează avizul NEGATIV

Redactor:
Mihaela Gidei
Raportul de evaluare făcut de Tudorel Toader NU RESPECTĂ LEGEA. CSM motivează avizul NEGATIV
CSM motivează avizul negativ pentru raportul de evaluare a provcurorului generral Augustin Lazăr. Vezi de ce solicitarea ministrului nu respectă prevederile legale

„În procedura de evaluare a procurorului general al PÎCCJ, ministrul Justiției a procedat la o evaluare personală, în temeiul art. 54 alin 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, având ca reper criteriile prevăzute de art. 51 din același act normativ, raportându-se în principal la declarațiile publice ale procurorului general al PÎCCJ, în contextul demarării procedurii de revocare a procurorului șef al DNA și al constatării de către Curtea Constituțională a unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și Președintele României”, se arată în motivarea procurorilor CSM.

Raportul de evaluare a lui Lazăr nu respectă dispozițiile legale în vigoare, standardele internaționale și naționale în materia activității Ministerului Public și contravine direcției jurisprudențiale conturate atât de organismele internaționale, cât și de CCR.

„Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, avizul exprimat are caracter consultativ, iar potrivit Deciziei CCR nr. 358/2018, acesta poate viza atât legalitatea, cât și temeinica propunerii de revocare din funcția de procuror general, însă refuzul președintelui de eliberare din funcție poate viza doar aspecte de legalitate,” mai spune Secția pentrui procurori a CSM.

Procurorii mai spun în motivare că solicitarea lui Tudorel Toader este nelegală, de aceea avizul pentru revocarea lui Lazăr este negativ.

„Având în vedere că solicitarea formulată de ministrul Justiției nu respectă condițiile de legalitate, Secția pentru procurori apreciază că nu se impune analiza, sub aspectul temeiniciei, a motivelor invocate în Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr”, se mai arată în motivare.

Secția pentru procurori a CSM a avizat negativ, luni, cererea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, cu un scor de 5 la 1, au precizat, pentru Mediafax, surse din cadrul Consiliului. Votul pentru aviz pozitiv a fost al lui Tudorel Toader.

Președintele Klaus Iohannis va studia motivarea avizului negativ dat de procurorii CSM, înainte de a lua o decizie privind revocarea procurorului general, dar a precizat deja că propunerea i s-a părut și i se pare o eroare.

„O să studiez acea motivare. Ce am înțeles până acum din ce s-a vehiculat în public sună foarte corect. Iar despre activitatea dlui procuror general am mai spus că este un procuror care își face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut și mi se pare o eroare„, a declarat președintele Klaus Iohannis.

 

Inchide