Răspunsul lui Cazanciuc la întrebarea care este poziția Ministerului Justiției față de modificările Codului penal: „A fost o lipsă de comunicare”

Răspunsul lui Cazanciuc la întrebarea care este poziția Ministerului Justiției față de modificările Codului penal: A fost o lipsă de comunicare
Publicat: 16/12/2013, 19:21
Actualizat: 31/07/2014, 14:26

După ce Camera Deputaților a adoptat săptămâna trecută o serie de modificări la Codul penal, ministerul Justiției continuă să evite să se pronunțe asupra acestora, invocând așteptarea deciziei Curții Constituționale. Deși evaziv, în puncte de vedere, ministrul Justiței, Robert Cazanciuc, a susținut că este nevoie de o comunicare mai bună între comisia juridică și minister pe astfel de inițiative legislative.

„E nevoie de un dialog mai apropiat în viitorul apropiat. Acum e o realitate, CCR se va pronunța după 15 ianuarie și nu vom mai putea vorbi de modificări pentru că de la 1 februarie 2014 intră în vigoare noul Cod penal. Rămân fără obiect discuțiile pe lucruri concrete așa cum au fost ele recent aprobate, urmează să discutăm mult mai aproape cu membrii comisiei juridice atunci când apar inițiative parlamentare”, a declarat Cazanciuc, după discuția cu membrii comisiei juridice a Camerei Deputaților.

Întrebat care este punctul de vedere al Ministerului pe modificările făcute săptămâna trecută, Cazanciuc a refuzat să se exprime, cel puțin până când CCR va da o decizie.

„Nu aș vrea să discutăm chestiuni concrete, texte de lege, până nu se pronunță CCR. Avem obligația de rezervă de a comenta în spațiul public lucruri foarte clare până nu verificăm cu mare atenție mai ales rațiunea unor texte. Cu toată buna credință, riscăm să greșim. Faptul că a fost o lipsă de comunicare în spațiul public deja toată lumea e de acord cu acest lucru”, a mai spus acesta.

Cu toate acestea, ministrul Justiției a afirmat faptul că neînțelegerea unor rațiuni din spatele unor astfel de modificări poate duce la greșeli.

„Necorelarea unor texte poate duce la greșeli în aplicare. Nu e vorba de a mă convinge sau nu, Parlamentul decide în final”, a mai spus el.

Referitor la legea amnistiei și grațierii, pe care MJ a dat anterior un aviz negativ, Cazanciuc a explicat că o astfel de măsură trebuie luată cu mare atenție. Mai mult, el a pus accent și pe supraîncărcarea penitenciarelor din România.

„Este o soluție pentru a degreva administrația penitenciarelor, care este supraîncărcată. Există condamnări la CEDO pentru condițiile de detenție. Trebuie făcută cu mare atenție, trebuie văzut exact pentru ce tip de infracțiuni o asemnea măsură poate fi aplicată pentru a avea o acceptare socială a unei asemenea decizii. E o nevoie de o dezbatere pe un asemenea act normativ”, a încheiat Cazanciuc.

Membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaților au avut o întrevedere cu ministrul Justiției pe modificările aduse la Codul penal sătpămâna trecută, când parlamentarii și-au creat o superimunitate în cadrul unei ședințe-fantomă. Mai mult, a fost dat un raport favorabil și pe legea amnistiei și grațierii, chiar dacă proiectul de lege a fost retras de pe ordinea de zi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...