Răspunsul lui Cioloș pentru faptul că România a fost ignorată de Merkel în negocierile cu statele UE

Răspunsul lui Cioloș pentru faptul că România a fost ignorată de Merkel în negocierile cu statele UE
Publicat: 28/08/2016, 17:53
Actualizat: 16/09/2016, 15:18

Cancelarul german, Angela Merkel, a efectuat un tur diplomatic pentru a se întâlni cu 15 lideri UE în încercarea de a găsi un consens asupra viitorului Blocului comunitar, după ieșirea Marii Britanii din Uniune, acesta purtând discuții cu majoritatea reprezentanților statelor membre din Europa de Est, dar nu și România. Întrebat cum își explică acest lucru, Dacian Cioloș a declarat că „nu rămânem în afara jocului, important este nu doar să ne întâlnim, ci să avem și idei și o poziție construită”.

„Haideți să le luăm pe rând. Acestă așa-zisă axă București – Varșovia, pe care eu aș dori-o dinamizată în anii următori, indiferent cine ar fi la guvernare în Polonia sau în România, nu este doar o contrapondere la, să zicem, vechea Europă, ci se dorește să fie o modalitate de a echilibra lucrurile în Uniunea Europeană și, vreau să fiu foarte clar, nu dorim prin asta să adâncim falia dintre vechea Europă și noua Europă și să găsim modalități prin care să discutăm și să fim parte a procesului decizional de la egal – și cei din Est, și cei din Vest, și cei din Sud, și cei din Nord, și cei mai vechi, și cei mai noi. Eu am discutat și cu doamna cancelar Merkel încă în ianuarie, cât am avut acea vizită la Berlin și când dânsa m-a întrebat cum îmi explic această atitudine a unor lideri politici din Europa de Est vizavi de anumite teme de discuții decizionale la nivel european, i-am spus că, din punctul meu de vedere și cu experiența pe care o am, există o anumită frustrare în Est că aceste țări nu sunt suficient implicate în mod practic în procesul de pregătire decizională europeană. Și, sigur, dânsa mi-a spus: dar nimeni nu vă împiedică să fiți parte activă a acestui proces, dar asta presupune să fiți și voi mai activi, mai dinamici”, a detaliat Dacian Cioloș, într-un interviu pentru Radio România Actualități.

Totodată, Cioloș a anunțat că săptămâna viitoare va fi din nou în Germania, „de data aceasta în trei landuri pentru întâlniri cu profil economic”. În acest context, Cioloș a anunțat că șeful statului, Klaus Iohannis, va avea o întâlnire, în perioada următoare, cu cancelarul german Angela Merkel, ca parte a procesului de consultări la nivel european.

„Asta vrem să facem acum și cu Polonia și cu alți parteneri, să pregătim idei, nu doar să participăm la aceste dezbateri, să pregătim și să punem pe masă idei, teme de compromis pe principalele subiecte care se discută, cu ocazia negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cu siguranță vor fi puse în discuție și viitorul bugetului european, viitorul principalelor politici comunitare, europene, și vrem să venim împreună cu idei și cu propuneri. România va fi și ea parte a acestui proces de consultări, inclusiv cu Germania, domnul președinte Iohannis este în contact cu dna Merkel și vor avea o întâlnire în perioada următoare, președintele Holande vine în România înainte de summitul european de la Bratislava. Vom avea, din nou, o discuție și cu Franța legat de aceste principale puncte de pe agendă. Eu m-am întâlnit acum cu doamna prim-ministru al Poloniei, deci suntem într-un proces foarte dinamic de consultări și, fiți fără grijă, nu rămânem în afara jocului, important este nu doar să ne întâlnim, ci să avem și idei și o poziție construită. Și pentru asta vor fi la fel de importante și consultări și discuții aici, la noi acasă, chiar dacă este an electoral, pentru a avea o abordare coerentă la nivel european”, a mai spus Cioloș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Mihai Albu, diagnosticat cu CANCER de prostată. A suferit deja o operație dificilă
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Au intrat banii pe carduri. Informația a fost confirmată chiar astăzi, 10 mai
Florin Piersic, viață amoroasă tumultoasă. Câte femei a iubit marele actor
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Promisiunea făcută de Iulia Albu după ce fostul ei soț, Mihai Albu, a fost diagnosticat...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă cercetare arată care este secretul satisfacției în relații