Răspunsul lui Iohannis la scrisoarea lui Tăriceanu în care cere demiterea șefelor Înaltei Curți și DNA: Ați greșit destinatarul!

Redactor:
Cristian Andrei
Iohannis îi răspunde lui Tăriceanu în privința demiterii lui Kovesi și Stanciu

Președintele Iohannis îi răspunde lui Călin Popescu Tăriceanu în calitate de președinte al Senatului, deși acesta a semnat scrisoarea prin care cere demiterea Liviei Stanciu și a Codruței Kovesi, din calitatea de simplu senator PLR.

„Referitor la solicitarea de înlăturare din funcție a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție și a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precizez că Președintele României nu dispune de asemenea competențe constituționale sau legale. În plus, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor nu prevede instituția demiterii, ci pe cea a revocării, ca modalitate juridică de încetare a unei funcții de conducere exercitate de un judecător sau de un procuror înainte de termenul pentru care a fost numit. Măsura revocării nu poate fi luată de către Președintele României. Aplicarea acestei sancțiuni se poate face numai după parcurgerea unei proceduri ale cărei etape sunt prevăzute de Legea nr. 303/2004”, se arată în răspunsul președintelui. 

În privința demisiei celor două, președintele Iohannis îi transmite lui Tăriceanu că acesta este un „act unilateral de voință, care nu poate fi determinat sau influențat de nicio autoritate publică, deci nici de către Președintele României”.

De asemenea, șeful statului îl informează pe Călin Popescu Tăriceanu că potrivit Constituției CSM este singura autoritate publică ce are competenta să se pronunte cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor și procurorilor. 

„În conformitate cu prevederile Art. 97 alin.(1) din Legea nr.303/2004, orice persoană poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a judecătorilor sau procurorilor, încălcarea obligațiilor profesionale în raporturile cu justițiabilii ori săvârșirea de către aceștia a unor abateri disciplinare. Din această perspectivă, consider că, în măsura în care apreciați necesar, urmează să vă adresați direct Consiliului Superior al Magistraturii, întrucât Președintele României nu are atribuția de a declanșa, în numele niciunei alte autorități sau persoane, un asemenea demers juridic”,  subliniază președintele Iohannis. 

Președintele Iohannis refuză și să să se fie de acord cu modificările la Codul Penal și de procedură Penală pregătite în Parlament. 

„În ceea ce privește solicitarea de a mă alătura demersului Parlamentului de modificare a Codului de procedură penală, îmi mențin poziția exprimată public, prin care mi-am manifestat opoziția față de o eventuală modificare a acestor reglementări”, se arată în răspunsul prezidențiale.

Despre cazul Marinca, femeia care a stat șase luni în arest preventiv fiind acuzată că a șantajat-o pe Livia Stanciu și care ulterior a fost achitată, președintele susține că o astfel de situație „particulară și regretabilă” trebuie analizată de autoritatea judecătorească, cu prioritate la nivelul CSM

„Un caz particular, oricât de regretabil ar fi, nu poate constitui un motiv suficient și rezonabil pentru modificarea legislației penale. Pentru adoptarea sau modificarea unor legi este necesară o analiză aprofundată, inclusiv a impactului social și juridic pe care astfel de noutăți le-ar putea produce în viața societății. Codul penal și Codul de procedură penală au intrat în vigoare relativ recent și, din această perspectivă, aplicarea lor pe o durată atât de scurtă nu a permis crearea unei cazuistici suficiente care să inducă o justificare rezonabilă pentru modificarea acestora, separat de orice rațiuni sau interese politice. Refuzul meu de a mă ralia unui demers parlamentar de modificare a legislației penale rămâne ferm, cu atât mai mult cu cât toate aceste modificări legislative par a urmări diminuarea capacității autorității judecătorești de instrumentare a dosarelor penale, inclusiv a celor de mare corupție”, este poziția exprimată de președintele Iohannis.

Călin Popescu Tăriceaunu în calitate de senator, nu de președinte al Senatului, alături de alți patru colegi, i-au trimis președintelui Iohannis o scrisoare în care îi cer demiterea Liviei Stanciu și a Codruței Kovesi și acceptarea unor modificări la Codul Penal și de Procedură Penală.

Inchide