Război diplomatic total între România și Ungaria. Anunțul făcut de Ministerul de Externe ungar în această seară

Război diplomatic total între România și Ungaria. Anunțul făcut de Ministerul de Externe ungar în această seară
Publicat: 06/02/2013, 21:13
Actualizat: 26/03/2019, 16:14

Budapesta susține folosirea drapelului secuiesc, anunță Ministerul ungar de Externe, care consideră că soluția la problema privind simbolurile minorităților este „în mâinile României”, informează MTI.

Soluția în problema interzicerii simbolurilor grupurilor minoritare este „în mâinile României”, a comunicat Ministerul ungar de Externe. Comunitatea maghiară are dreptul să utilizeze propriile simboluri, iar, în acest context, Ungaria susține folosirea drapelului secuiesc, precizează diplomația ungară.

Potrivit comunicatului, poziția Ungariei a fost prezentată de ambasadorul ungar din București Ministerului român al Afacerilor Externe. Conform MTI, ambasadorul Fuzes Oszkar a subliniat că actuala poziție corespunde cu practici precedente, precum și cu legislația românească și europeană.

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marți, că maghiarii din Transilvania sunt supuși unei agresiuni simbolice și, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ținutului Secuiesc, relatează gandul.info. Presa maghiară a relatat că declarația lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ținutului Secuiesc. La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ținutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă și să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” și lecții privind funcționarea autorităților locale și nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Secretarul de stat în MAE român George Ciamba i-a transmis, miercuri, ambasadorului Ungariei, Fuzses Oskar, convocat la sediul Ministerului, preocuparea față de declarațiile și demersurile „inacceptabile” ale lui Nemeth Zsolt. Potrivit unui comunicat transmis MEDIAFAX de MAE român, Ciamba i-a transmis ambasadorului Ungariei preocuparea față de declarațiile și demersul lansat de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth și a informat că partea română nu acceptă și nu va accepta astfel de declarații și demersuri.

Oficialul român „a solicitat în termeni fermi părții ungare stoparea inițiativelor de acest gen, condamnând afirmațiile oficialilor ungari care induc percepția greșită a nerespectării de către România a normelor și standardelor internaționale în materie de protecție a minorităților naționale, în condițiile în care modelul românesc de protecție a drepturilor minorităților este apreciat pe plan internațional și european”.

De asemenea, Ciamba „a subliniat și caracterul inacceptabil al termenilor folosiți în declarațiile oficialilor ungari – «agresiuni simbolice» sau «războiul steagurilor» – precum și tonalitatea didactică a acestora, chestiuni care nu își au locul în raporturile bilaterale româno-ungare”.

Secretarul de stat în MAE român „a apreciat ca regretabile declarațiile din spațiul public ale oficialului ungar și că astfel de acțiuni contravin flagrant relațiilor de Parteneriat Strategic și bună vecinătate dintre cele două țări”.

„Partea română dezaprobă orice declarații care ar incita la măsuri care contravin cadrului legal din România. A transmis regretul că și prin participarea secretarului de stat din MAE ungar, Zsolt Nemeth, la ceremonia organizată de Primăria Sectorului 20 al Budapestei, partea ungară a transmis un semnal de asumare a acestei poziții”, evidențiază comunicatul MAE român.

George Ciamba a reamintit, în context, și „comunitatea de valori pe care România și Ungaria o împărtășesc ca state membre ale Uniunii Europene și ca parteneri strategici, fundamentată pe protecția drepturilor omului și a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri