Reacția lui Iohannis după ce a auzit că Dragnea și Grindeanu au fost invitați la învestirea lui Trump. „Nu reprezintă oficial statul român”

Reacția lui Iohannis după ce a auzit că Dragnea și Grindeanu au fost invitați la învestirea lui Trump. „Nu reprezintă oficial statul român

Sursele citate au declarat pentru agenția MEDIAFAX că invitația a fost făcută către cei doi înalți oficiali români pentru vineri 20 ianuarie, atunci când va avea loc ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump.

Evenimentul va avea loc în capitala americană Washington, DC, începând cu ora 19.00, ora României. După ceremonie, va avea loc și o paradă specială.

Invitația pentru Liviu Dragnea vine din partea vicepreședintelui Comitetului Prezidențial Inaugural al lui Trump, Elliot Broidy, care specifică faptul că Dragnea este invitatul său, nu al lui Trump.

Președintele Klaus Iohannis specifică însă, într-un comunicat de presă, că Dragnea și Grindeanu nu vor reprezenta oficial România la ceremonia de învestire a lui Trump, singurii reprezentanți ai șefilor de stat și guvernelor fiind ambasadorii de la Washington.

„Conform practicii Statelor Unite ale Americii privind ceremoniile de inaugurare a noilor președinți, șefii misiunilor diplomatice acreditați la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe șefii de stat și guvernele lor la evenimentele de învestitură. Nicio delegație străină, cu atât mai puțin șefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie”, arată Administrația Prezidențială.

„Delegații formate din reprezentanți ai unor instituții sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezintă oficial statul român. România va fi reprezentată, conform practicii amintite, de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii”, mai arată președinția.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase