Reacția lui Klaus Iohannis după ce Băsescu i-a propus o dezbatere cu Ponta la Cotroceni

Reacția lui Klaus Iohannis după ce Băsescu i-a propus o dezbatere cu Ponta la Cotroceni
Publicat: 08/11/2014, 15:14

Klaus Iohannis a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Sibiu, ce părere are despre propunerea șefului statului ca dezbaterea dintre cei doi candidați la Președinție să aibă loc la Cotroceni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Mi se pare că o dezbatere poate să fie oriunde este o platformă publică, independentă, accesibilă celor doi candidați și întregii media. Orice se poate negocia dacă sunt satisfăcute aceste condiții. O să rog echipa mea să continue negocierile și sper că nu se vor termina prin declarații mincinoase dintr-o parte, nu din partea echipei mele”, a spus Iohannis.
De asemenea, întrebat dacă la Cotroceni este un loc potrivit pentru această dezbatere, Iohannis a răspuns: „Asta vor decide echipele în negociere”.

Președintele Traian Băsescu a propus, sâmbătă, prin intermediul unui comunicat de presă, ca dezbaterea între candidații în alegerile prezidențiale Victor Ponta și Klaus Iohannis să se desfășoare la Palatul Cotroceni.

Potrivit comunicatului, Băsescu a luat notă despre faptul că cei doi candidați și echipele lor de campanie „nu pot conveni asupra unui loc neutru”, în care să se desfășoare dezbaterea/dezbaterile dintre candidații pentru funcția de președinte al României.

Președintele precizează că este convins de faptul că „dezbaterile sunt esențiale pentru democrație și pentru buna informare a electoratului, dar și de faptul că dezbaterea/dezbaterile sunt dorite de cei doi candidați”.

Băsescu propune ca locul de desfășurare a dezbaterii să fie Sala Unirii sau Sala de Spectacole a Palatului Cotroceni și menționează că „moderatorul sau moderatorii dezbaterii/dezbaterilor vor fi conveniți de cei doi candidați”.

În plus, Președinția precizează că” în perioada pregătitoare, dar și în timpul dezbaterii/dezbaterilor președintele României, Traian Băsescu nu se va afla în Palatul Cotroceni”.

Administrația Prezidențială anunță că „preluarea de către televiziuni a dezbaterii/dezbaterilor se poate face prin fibră optică, în condiții tehnice excelente și egale pentru toate televiziunile naționale și locale care doresc”.

„Menționăm că în momentul de față Palatul Cotroceni poate asigura semnal pentru minim 30 televiziuni și dacă este nevoie se pot crea imediat facilități suplimentare. Capacitatea celor două săli permite participarea a câte 50 – 70 de susținători din partea fiecărui candidat”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit Președinției, disponibilitatea celor două spații (Sala Unirii și Sala de Spectacole) va fi asigurată în perioada 10 – 14 noiembrie 2014.

În plus, suportul tehnic pentru efectuarea transmisiei va fi asigurat de Societatea Română de Televiziune (camere de luat vederi și operatori) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (semnal pentru televiziuni).

„Administrația Prezidențială, Societatea Română de Televiziune și Serviciul de Telecomunicații Speciale garantează deplina neutralitate a organizării administrative și a transmisiei TV prin tratament egal acordat candidaților, susținătorilor acestora, televiziunilor și radiourilor pe tot parcursul dezbaterii/dezbaterilor”, se mai afirmă în comunicatul de presă.

Discuțiile purtate în această săptămână între echipele de campanie ale lui Victor Ponta și Klaus Iohannis pe tema organizării unei dezbateri electorale între cei doi candidați au eșuat.

Victor Ponta l-a invitat pe Klaus Iohannis la emisiunile televizate la care va participa, luni, marți, miercuri și joi, la B1, Realitatea TV, România TV și Antena 3.

În replică, Iohannis a spus că „este absolută nevoie ca această dezbatere să aibă loc undeva unde toată media are acces în mod egal, unde absolut toate condițiile sunt de așa natură că nu poate să fie bănuit un candidat sau altul de vreun avantaj ilegitim”.

Iohannis i-a cerut lui Ponta să-și mandateze echipa de campanie să poarte negocieri cu membrii staff-ului său „pentru a stabili cât mai rapid condițiile de desfășurare a unei dezbateri reale”, apreciind că „singura variantă corectă” este o dezbatere organizată pe un teren neutru.

Echipele de campanie ale ACL și PSD s-au întâlnit, vineri, la sediul PNL din Șoseaua Kiseleff, pentru a discuta legat de organizarea de dezbateri electorale, dar nu au ajuns la o înțelegere.

Diana Stancovici, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
A murit un mare CAMPION mondial al României. Era o legendă în lumea întreagă
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×