Reacția lui Predoiu, după publicarea listei celor 22 de „vizite” în arhiva SIPA

Reacția lui Predoiu, după publicarea listei celor 22 de „vizite în arhiva SIPA
Publicat: 25/05/2017, 12:45
Actualizat: 29/03/2019, 10:01

„Am procedat corect trimițând documentul la CSAT. Am intrat în minister în primăvara lui 2008. Raportul publicat de presă descrie activitațile comisiei formate de ministrul Chiuariu. L-au redactat după ce acesta părăsise ministerul și mi l-au pus pe masă, înainte de a pleca la rândul lor din minister. Eu am observat că Legea securității naționale nr.51/1991 spune ca: a) Ministerul Justiției își organizează structura proprie de informații (art.9 lit.a)), b) activitatea acestor structuri se desfășoară în conformitate cu legea securității naționale (art.9 lit.b)), c) activitatea pentru securitatea națională se coordonează de CSAT (art.6 alin.(2)). În plus, am observat că HG 127/2006 spune ca documentele Comisiei de inventariere se predau Arhivelor Naționale cu avizul CSAT (art.2 alin.4)). Deci, din nou e menționat CSAT, în ambele reglementări care stăteau la baza întregului demers. Concluzia logică în care cred cu toată buna credință este că raportul trebuia să ajunga la CSAT. Drept pentru care l-am trimis la Secretariatul CSAT”, a declarat fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu, la solicitarea MEDIAFAX.

Cătălin Predoiu a afirmat că a procedat „corect” clasificând raportul.

„Raportul Comisiei (Chiuariu) trebuia obligatoriu clasificat, pentru că făcea referiri la informații clasificate”, a spus Predoiu.

Fostul ministru al Justiției că în situația în care nu avea de unde să știe ce conținea arhiva SIPA a considerat să procedeze „legal și responsabil”, nefăcând niciun pas fără a cunoaște poziția CSAT și a serviciilor de informații din CSAT.

„Am procedat de bună credință în ambele demersuri. Nu a fost vorba de a scapa de problemă, ci de a o trata responsabil, ca om de stat. Un ministru al Justiției responsabil nu se joacă cum vrea el cu informații de securitate naționala sau care pot avea impact pe securitatea națională. Cum nu aveam de unde să știu ce conține aceasta arhiva a unui fost serviciu de informații, am considerat responsabil, oportun și legal să procedez cum îmi spune legea securității naționale, să nu fac niciun pas legat de Arhivă fără să cunosc poziția CSAT și a serviciilor de informații din CSAT, pentru că ele sunt primele responsabile de siguranța națională”, a conchis Predoiu.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat lista celor care au vizitat arhiva SIPA, după desființare serviciului șecret al Justiției și promite desecretizarea raportului întocmit în timpul mandatului lui Cătălin Predoiu prin care „Comisia a identificat nereguli cu privire la evidența, păstrarea, procesarea, multiplicarea și distrugerea informațiilor secrete de stat, în contradicție cu prevederile HG 585/2002″. Lista publicată de Ministrul Justiției cuprinde numele celor care au făcut parte din comisiile care s-au ocupat de problema arhivei SIPA, după 2007, Tudorel Toader menționând că nu sunt date anterioare privind activitatea din 2006.

Cea mai recentă accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioadă în care ministru al Justiției era Robert Cazanciuc. La acel moment au avut acces în arhivă Andronache Florian-Teodor, Ștef Marius, Oltenaș Adrian și Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declarațiilor de avere din 2013 și 2014, a fost ofițer al SRI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția