Reacția Marii Britanii, după votul pentru Șova: „Nimeni nu este mai presus de lege”

Reacția Marii Britanii, după votul pentru Șova: „Nimeni nu este mai presus de lege
Publicat: 25/03/2015, 18:41

„Ambasada britanică monitorizează evoluțiile din domeniul justiției, inclusiv deciziile Parlamentului în ceea ce privește imunitatea parlamentară. Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) notează faptul că România a devenit mai eficientă în lupta împotriva corupției la nivel înalt. Documentul remarcă, totodată, cu îngrijorare, că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunității unor parlamentari, pentru a permite începerea unor investigații și aplicarea măsurilor de arest preventiv”, precizează Ambasada britanică.

Misiunea diplomatică apreciază „rolul pozitiv al DNA în lupta împotriva corupției” și sprijină eforturile sale constante în această direcție.

„Organismele judiciare ale României, cum ar fi DNA, pun bazele unui principiu fundamental și anume că nimeni nu este mai presus de lege. Suntem total de acord cu acest principiu”, mai afirmă Ambasada Marii Britanii la București.

Senatul a respins, miercuri, cererea DNA pentru încuviințarea arestării preventive a senatorului PSD Dan Șova.

Potrivit anunțului oficial făcut în plen în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorității senatorilor, Senatul nu încuviințează arestarea preventivă a lui Dan Șova.

Numărul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari.

Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Șova, au fost înregistrate 79 de opțiuni „pentru”, 67 „contra”, iar cinci voturi au fost anulate.

Votul a fost secret, cu bile.