Reacția politicienilor români după asasinarea lui Shinzo Abe. Marcel Ciolacu: ”A fost un bun prieten al României”

Reacția politicienilor români după asasinarea lui Shinzo Abe. Marcel Ciolacu: ”A fost un bun prieten al României”
Publicat: 08/07/2022, 13:42
Actualizat: 08/07/2022, 13:48

Mai mulți politicieni români au reacționat la vestea asasinării fostului prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe, care a fost împușcat mortal de un individ înarmat în timpul unui eveniment electoral, în momentul în care susținea un discurs politic. Abe a fost transportat de urgență cu un elicopter la un spital din Tokyo, însă, din păcate, nu a mai putut fi salvat.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost unul dintre primii politicieni români care au condamnat asasinarea fostului premier japonez Abe Shinzo. Ciolacu a spus despre Abe că a fost un ”bun prieten al României”.

„Profund șocat de vestea privind asasinarea fostului premier japonez Abe Shinzo! Excelența Sa a fost un remarcabil om de stat și un bun prieten al României. Condamnăm cu fermitate atacul! Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de familia sa și poporul japonez!”, a transmis Marcel Ciolacu, pe contul său de Twitter.

Și Gabriela Firea, ministrul Familiei, a transmis, la scurt timp după ce fostul premier japonez Shinzo Abe a fost împuşcat că „este de neconceput” să se ajungă la tentative de asasinat în campaniile electorale.

„Împuşcarea fostului prim-ministru japonez Abe Shinzo în timpul unui miting electoral este şocantă. Lupta politică este o confruntare de idei şi programe politice făcute pentru oameni, idei care este de aşteptat să vină pentru îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor.   Este de neconceput ca, în timpul unei dezbateri politice, într-o campanie electorală, să se ajungă la tentative de asasinat. Sper ca fostul premier nipon Abe Shinzo să aibă forţa să depăşească aceste momente critice, cu sprijinul familiei sale, a prietenilor şi a poporului japonez”, a scris social-democrata, vineri, pe Facebook.

Reacțiile președintelui Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă au condamnat, la rândul lor, împuşcarea fostului premier japonez şi au transmis gândurile şi rugăciunile lor către familia acestuia.

„Condamnăm cu fermitate împușcarea fostului prim-ministru japonez Abe Shinzo. În aceste momente foarte dificile, gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de el, de familia sa și de poporul japonez!”, a spus Klaus Iohannis.

„Guvernul României condamnă cu fermitate atacul asupra fostului prim-ministru Shinzo Abe, unul dintre cei mai importanţi lideri ai Japoniei şi un prieten apreciat al României. Transmitem gândurile şi rugăciunile noastre familiei şi poporului japonez, în aceste momente dificile”, a scris și Nicolae Ciucă, vineri, pe Twitter.

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit în acesată dimineață după ce a fost împușcat în timpul unui discurs electoral în orașul Nara.

Televiziunea publică NHK a relatat că un sunet asemănător unei împușcături a fost auzit în acel moment.

Suspectul a folosit o armă pe care pare să fi făcut-o el însuși, potrivit poliției. Suspectul, Tetsuya Yamagami, este un rezident din Nara în vârstă de 40 de ani. Bărbatul nu a încercat să fugă. El a fost reținut și dus la audieri la secția de poliție.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase