• Publicat:
Politică

Reacții după decizia CCR. Dăncilă: Confirmă ce am spus mereu că președintele a acționat neconstituțional. Liderul deputaților PSD: O văd ca pe o victorie a Guvernului

Liderul PSD Viorica Dăncilă a declarat, întrebată ce crede despre decizia CCR, că hotărârea confirma ce a susținut mereu și anume faptul că președintele Klaus Iohannis a acționat neconstituțional.

„Confirmă ceea ce am spus de fiecare dată, că președintele a acționat neconstituțional”, a afirmat Viorica Dăncilă, întrebată miercuri ce opinie are despre decizia CCR.

Chestionată când va veni pentru a cere votul de încredere în Parlament, Dăncilă a răspuns: „Dau declarații după CEx”.

CCR arată că, într-un comunicat de presă, că președintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, precum și pe cele de numire a miniștrilor interimari. Șeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris și motivat, legat de refuzul propunerilor.

Premierul a precizat, într-o postare miercuri pe Facebook, că va merge în Parlament cu o nouă propunere de Guvern pentru care va cere votul de încredere.

Liderul deputaților PSD, despre decizia CCR: O văd ca pe o victorie a Guvernului

Liderul deputaților PSD Alfred Simonis a declarat, miercuri, că decizia CCR conform căreia președintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, precum și pe cele de numire a miniștrilor interimari reprezintă o victorie pentru Guvern.

Întrebat ce părere are despre decizia dată meircuri de Curtea Constituțională, liderul deputaților PSD Alfred Simonis a răspuns: „Eu o văd ca pe o victorie a Guvernului, în sensul în care președintele României va fi nevoit să semneze decretele pentru înlocuirile miniștrilor interimari și mai departe vedem ce se-ntâmplă”.

Social-democratul a mai fost chestionat când ar fi momentul ca Guvernul să vină pentru votul din Parlament, acesta spunând că ar trebui așteptată depunerea moțiunii de cenzură din partea Opoziției.

„Eu cred că mai înainte de toate trebuie să așteptăm depunerea moțiunii de cenzură pe care cei din Opoziție o tot propun în fața tuturor însă niciodată nu o aduc și pare că nu se înțeleg între dânșii nici măcar să strângă semnăturile pentru această moțiune. Întâi de toate vedem dacă sunt capabili sau dacă doresc să depună această moțiune de cenzură. Nu îmi mai pun problema dacă au și șanse de reușită. Normal toate lucrurile aceastea le vom discuta după această moțiune, care va cădea fără niciun dubiu”, a explicat Simonic.

Iordache despre decizia CCR: Am văzut azi un Iohannis timorat. Plecarea lui Birchall, o normalitate

Deputatul PSD Florin Iordache a afirmat că a văzut astăzi un Klaus Iohannis timorat, atunci când a ieșit la declarații după decizia CCR de miercuri. Social-democratul a precizat că plecarea Anei Birchall de la conducerea Ministerului Justiției i se pare „o normalitate”.

„Președintele a nu știu câta oară încalcă Constituția, blochează Guvernul. Nu e nimic nou în acest lucru. Faptul că s-a constatat că președintele are anumite atribuții constituționale , acela de a numii și a ține cont de propunerile de revocare pe care le înaintează primul-ministru, stabilește foarte clar rolul constituțional, atât al președintelui, cât și al primului-ministru. De asemenea, constat faptul că în condițiile în care se cere să fie motivate, iată că am văzut un președinte timorat în ședința pe care a avut-o acum la Cotroceni, prin faptul că nu avea explicații. Spunea un singur lucru că premierul Viorica Dăncilă va veni în fața Parlamentului. Va venii fără îndoială, nu avem nicio problemă”, a delcarat Florin Iordache, miercuri, înaintea ședinței CEx al PSD.

Întrebat când va merge Guvernul în Parlament, Iordache a răspuns că vom stabili acest lucru și că Guvernul are suficiente voturi în Parlament.

„Asta o vom stabili noi. În primul rând, cel care va trebui să-și îndeplinească prerogativele constituționale este președintele, atât la revocare, cât și la numire. În același timp , că tot discutăm de testul în fața Parlamentului, iată că cei din Opoziție, la toate îndemnurile pe care le fac președintele nu reușesc să adune un număr suficient de voturi să vină în Parlament. Deci dacă cineva vrea să dărâme un Guvern, prima dată ar trebui să depună o moțiune de cenzură. Eu personal nu cred că vor veni în perioada următoare să depună o moțiune de cenzură în fața Parlamentului. Avem suficiente voturi să susținem Guvernul”, a explicat Iordache.

Social-democratul a mai fost întrebat ce părere are despre plecarea Anei Birchall de la Justiție, în urma deciziei CCR, răspunzând că este „o normalitate”.

„E o normalitate pentru că printre marile vicotrii pe care le-a avut această Guvernare este și aceea că am repus justiția acolo unde-i este locul și într-un Guvern politic, un ministru politic nu-și poate permite să-și bată joc de munca Parlamentului, prin faptul că așa îi spun niște consultanți, fie că discutăm despre o foaie de parcurs cu o putere occidental”, a mai spus Iordache.

Florin Iordache a mai declarat că nu îi este clar dacă Ana Birchall a semnat, într-adevăr, „o foaie de parcurs” și că este mai degrabă deranjat de declarațiile acesteia din spațiul public, care „vin în contradicție cu tot ceea ce a încercat să facă PSD în ultimii ani”.

 

Inchide