REFERENDUM 2012. Boc: Referendumul e invalidat, nu s-au prezentat la vot 50% plus unu din cetățenii înscriși pe liste

REFERENDUM 2012. Boc: Referendumul e invalidat, nu s-au prezentat la vot 50% plus unu din cetățenii înscriși pe liste
Publicat: 01/08/2012, 13:31
Actualizat: 25/06/2013, 14:54

Fostul președinte al PDL Emil Boc consideră că, după anunțul Biroului Electoral Central (BEC) cu rezultatele finale, referendumul pentru demiterea președintelui este invalidat, întrucât nu s-au prezentat la vot 50 la sută plus unu din cetățenii înscriși în listele electorale permanente.

Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că în acest moment „rezultatul referendumului este tranșat din punct de vedere juridic și constituțional”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În acest moment rezultatul referendumului este tranșat din punct de vedere juridic și constituțional. Referendumul este invalidat pentru că nu s-au prezentat 50 la sută plus unu din cetățenii înscriși în listele electorale permanente. În aceste condiții, BEC comunică acest rezultat Curții Constituționale a României și nu altul, aceste cifre, și nu altele, după care CCR invalidând referendumul, președintele suspendat își reia atribuțiile constituționale. Criteriul de referință a fost, este și rămâne cel legat de listele electorale permanente, iar singurul în măsură să dea cifre oficiale valabile este BEC, care a anunțat că au fost prezenți la urne 46,24 la sută dintre cetățeni”, a spus Boc.

El a precizat că decizia CCR luată înainte de referendum cu unanimitate de voturi a menționat faptul că referendumul pentru demiterea președintelui este valabil dacă participă 50 la sută plus unu din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale permanente.

„În niciun document al statului român nu există vreo referință la un alt element în afară de listele electorale permanente pentru a judeca validitatea sau invaliditatea referendumului pentru demiterea președintelui. Din punct de vedere politic, juridic și constituțional problemele trebuie să fie considerate a fi încheiate, decizia CCR nu poate fi alta decât de a confirma ceea ce BEC a stabilit, miercuri, în mod oficial și, în consecință, de reluare a atribuțiilor prezidențiale de președintele suspendat. Orice alte referințe politice sunt permise în spațiul public, dar din punct de vedere juridic și constituțional discuțiile se pot purta numai în jurul datelor oficiale puse la dispoziție de BEC”, a precizat fostul lider al PDL.

El a subliniat că nu înțelege de ce apar încercările actualei puteri de a nu a recunoaște un rezultat juridic și constituțional dat de BEC, de a nu recunoaște regulile jocului stabilite înainte de referendum și a încerca alte subterfugii.

Întrebat dacă cifrele vehiculate de reprezentanții USL, comunicate de INS sau CNAS privind cetățenii cu drept de vot, pot fi luate în discuție, Boc a răspuns că Legea referendumului face clar referire la listele electorale permanente care se află la MAI.

„Nicio lege nu face referire la datele și cifrele care se află în procedură de prelucrare cu privire la recensământ. Legea referendumului face clar referire la listele electorale permanente, care se află la MAI, iar MAI le-a actualizat pe baza comunicării de la primării. Procedura de suspendare nu a reușit, am pierdut 25 de milioane de euro pentru satisfacerea orgoliilor politice ale unor distinși domni de la putere”, a conchis Emil Boc.

Curtea Constituțională se va întruni miercuri, la ora 14.00, pentru a lua în discuție rezultatele referendumului din 29 iulie privind demiterea președintelui Traian Băsescu.

Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunțat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunțate miercuri de BEC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului