REFERENDUM 2012. Deputatul UDMR Attila Korodi explică DE CE NU A IEȘIT ELECTORATUL MAGHIAR LA VOT

REFERENDUM 2012. Deputatul UDMR Attila Korodi explică DE CE NU A IEȘIT ELECTORATUL MAGHIAR LA VOT

Deputatul UDMR Korodi Attila a declarat, luni, că absenteismul maghiarilor la vot s-a datorat „acuzațiilor nedrepte” aduse comunității maghiare de „actorii principali ai referendumului” și nicidecum mesajelor lansate de Traian Băsescu și de Viktor Orban, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul UDMR Korodi Attila a afirmat că maghiarii, nemulțumiți de acuzațiile și deciziile incorecte „într-o Europă normală”, care au fost luate de-a lungul anilor atât de președintele Traian Băsescu, cât și de guvernarea Ponta, mai nou, au decis să nu participe la referendumul.

„Să construiești o relație durează unul, doi, trei ani. La ora actuală, ne-am trezit într-un referendum care, dacă luăm părțile participante, actorii principali ai referendumului, anii trecuți fiecare a adus câteva acuzații nedrepte comunității maghiare sau a luat decizii care nu erau corecte pentru comunitatea maghiară într-o Europă normală și din cauza aceasta reacția a fost de absenteism, de a ne îndepărta de această decizie, pentru că cei care erau actorii principali au adus, prin deciziile lor, prin declarațiile lor, efecte negative comunității maghiare din România. Aceasta era baza de la care s-a plecat și nu vorbim despre o decizie de la o zi la alta”, a spus Korodi.

Korodi a afirmat că tendința electoratului maghiar de a nu se prezenta la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu s-a putut observa încă de când au început pregătirile pentru consultarea cetățenilor și că reprezentanții comunității maghiare au atenționat asupra acestui aspect.

„Deja de la începutul referendumului tendința se observa și actorii politici știau, noi, reprezentanții comunității maghiare, am comunicat acest lucru, deci nu era o necunoscută”, a spus el.

Potrivit acestuia, nici îndemnul de neprezentare la vot al președintelui Traian Băsescu și nici mesajul premierului ungar Orban Viktor nu au fost de natură să-i influențeze pe alegătorii maghiari din România.

„Din analizele noastre, această tendință se vedea înainte ca președintele Băsescu să declare o cerere de neprezentare pentru cetățenii din România, tocmai pe argumentele pe care le-am prezentat. Declarațiile premierului Orban Viktor nu contează, au fost date într-un moment în care mass-media locală nu putea să le preia, mai ales dacă vorbim de cea care nu este legată de internet. De aceea eu cred că nu are nicio relevanță, mai degrabă eu cred că premierul a mers pe un sentiment care se observa, care se vedea, politicianist desigur, această poziție a comunității maghiare care era una foarte bine închegată”, a afirmat Korodi.

Participarea la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu a fost, în județul Harghita, de 13,6%, majoritatea celor care s-au prezentat la urne, adică 68,14%, votând pentru demiterea președintelui suspendat, arată rezultatele finale oferite de BEJ.

La referendumul privind suspendarea președintelui Traian Băsecu din 19 mai 2007, procentul de participare în Harghita a fost de 27,39.

Premierul Ungariei, Orban Viktor, a afirmat, sâmbătă, la Băile Tușnad, la Universitatea de Vară „Tusvanyos”, referitor la referendum, că le urează „românilor și maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului