REFERENDUM 2012. PUNCTAJUL LUI DRAGNEA: Scoateți două milioane de persoane de pe listele electorale permanente

REFERENDUM 2012. PUNCTAJUL LUI DRAGNEA: Scoateți două milioane de persoane de pe listele electorale permanente
Publicat: 09/08/2012, 17:12
Actualizat: 29/07/2014, 23:09

Într-un document al PSD, intitulat „Clarificări legislative privind referendumul din 29 iulie 2012” și asumat de secretarul general Liviu Dragnea, se precizează la capitolul concluzii că din listele electorale permanente trebuie scoase câteva milioane de persoane.

Pentru ca referendumul să fie considerat valid, Curtea Constituțională a stabilit că la urne trebuie să vină jumătate plus unu din cei înscriși pe listele electorale. La referendum s-au prezentat 8.459.053 persoane, iar ultimele informații oferite de Ministerul de Interne și al Administrației anunțau 18,2 milioane de persoane pe listele electorale permanente.

„Având în vedere datele contradictorii privind numărul de alegători din listele electorale permanente pe baza căruia trebuie stabilit cvorumul de participare, Curtea Constituțională a solicitat Guvernului să transmită listele electorale permanente actualizate astfel încât exprime realitatea electorală din ziua referendumului”, susține secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat că potrivit legii 370/2004 trebuie luate în considerare toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani la data referendumului, indiferent unde locuiesc.

USL susține că pentru stabilirea cvorumului de prezență trebuie luați în considerare doar cei care se află pe listele electorale permanente. Potrivit celor de la USL de pe aceste liste trebuie scoși cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în străinătate, adică aproximativ două milioane de persoane.

„Din totalul cetățenilor români cu drept de vot se vor scădea cei cu domiciliul și/sau reședința în străinătate (care în mod nelegal au apărut pe listele electorale permanente la referendumul din 29 iulie și care sunt de ordinul milioanelor, ex Spania 856.000, Italia 987.000 etc.), iar cei rămași sunt cetățenii care, conform legii, numai ei pot figura pe listele electorale permanente, pe baza cărora trebuie stabilit cvorumul de participare la referendum”, se arată în documentul USL.

În documentul întocmit de secretarul general al PSD sunt prezentate câteva decizii ale Curții Constituționale, care fac referire la listele electorale permanente și la faptul că acestea nu cuprind persoanele care au domiciliul sau reședința în afara țării.

În document, nu se spune însă nimic despre erata trimisă de judecătorii Curții Constituționale, care face referire la legea 370/2004, cea care definește că pe listele electorale permamente intră toți cetățenii peste 18 ani.

Curtea Constituțională convocată de urgență din cauza eratei

Și în cadrul Curții Constituționale au început să apară semne de întrebare asupra tipului de cvorum care trebuie luat în considerare pentru validarea/invalidarea referendumului din 29 iulie după ce la Monitorul Oficial a ajuns o erată trimisă în numele președintelui Curții Constituționale.

Judecătorii Ion Predescu și Tudorel Toader au spus că nu știau de existența acestei erate trimisă spre publicare. Mai mult, judecătorul Toader i-a cerut președintelui CCR, Augustin Zegrean, convocarea unei ședințe de urgență pentru a se „lămuri toate aspectele”.

Iată completarea apărută în Hotărârea CCR după publicarea eratei: „În speță, însă, sunt aplicabile dispozițiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea președintelui și ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul„. Practic, prin introducerea în discuție a legii 370/2004 se schimbă definiția listelor electorale permanente. Potrivit acestei legi, listele electorale permanente îi cuprind pe toți românii cu vârsta de peste 18 ani, care au drept de vot.

Președintele Crin Antonescu a declarat aseară că potrivit legilor, dar și deciziilor Curții Constituționale, cvorumul de prezență la referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu se va calcula din persoanele aflate pe listele electorale permanente, care nu cuprind însă persoanele care au domiciliul sau reședința în străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...