Referendum pentru „Fără penali în funcții publice”, odată cu alegerile parlamentare. Vlad Alexandrescu: „Vocea cetățenilor trebuie să fie auzită!”

Redactor:
Madalina Prundea
Referendum pentru „Fără penali în funcții publice”, odată cu alegerile parlamentare. Vlad Alexandrescu: „Vocea cetățenilor trebuie să fie auzită!”
Inițiativa „Fără penali în funcții publice” este în dezbaterea comisiilor Senatului, cameră decizională

USR propune ca inițiativa legislativă de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” să fie votată de Senat, cameră decizională, în 6 decembrie, astfel încât referendumul să poată să fie organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare, respectiv în 6 decembrie.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a lansat, luni, pe pagina de Facebook, un apel pentru ca inițiativa legislativă să poată să fie votată de cetățenii români în cadrul unui referendum organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

Vlad Alexandrescu: România are acum posibilitatea să facă un pas mare înainte

„Au trecut doi ani de zile de când semnăturile pentru inițiativa „Fără Penali în Funcții Publice” au ajuns în Parlament. De atunci, PSD face orice să blocheze proiectul. Au încercat tot felul de tertipuri, au încercat să anuleze dosare cu semnături, au trimis mai puține la CCR, dar după lupte grele, proiectul a fost votat în Camera Deputaților. USR propune ca, în 6 noiembrie, Senatul să voteze inițiativa „Fără Penali” iar referendumul să fie organizat împreună cu alegerile parlamentare din 6 decembrie. Avem nevoie ca în Constituția României să scrie clar că cei care au fost condamnați penal să nu poată ocupa funcții publice, până la reabilitare. România are acum posibilitatea să facă un pas mare înainte. Vocea cetățenilor trebuie să fie auzită!”, a scris senatorul USR, pe Facebook.

Au trecut doi ani de zile de când semnăturile pentru inițiativa „Fără Penali în Funcții Publice” au ajuns în Parlament….

Posted by Vlad Alexandrescu on Sunday, September 20, 2020

În 21 septembrie 2018, USR a depus la Parlament a doua tranșă de semnături pentru inițiativa Fără penali în funcții publice, peste 780.000, îndeplinind astfel condițiile impuse de lege pentru declanșarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de județe.

Amânată în lipsă de cvorum

După votul din Camera Deputaților, proiectul a fost amânat în comisiile de specialitate ale Senatului, care este cameră decizională. În 22 iulie, parlamentarii USR reclamau că dezbaterea pe marginea inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” a fost amânată pentru a doua oară în Senat, în condițiile în care mulți senatori din Comisia juridică și Comisia de Constituționalitate din Senat au lipsit astfel încât nu s-a putut asigura cvorumul necesar .

Conform procedurii, după dezbaterile din comisiile reunite, inițiativa ar urma să fie supusă votului din Plenul Senatului. În cazul în care ea primește votul favorabil a 2/3 din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiției în 30 de zile.

Ce prevede proiectul de lege

Motivarea Curții Constituționale cu privire la inițiativa USR- „Fără Penali în funcții publice” arată că aceasta este constituțională, dar interdicția este în marja de apreciere a legiuitorului și este circumscrisă unei sfere limitate de condamnări penale, iar măsura nu este perpetuă.

Conform proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților:

Art. I. – După alineatul (2) al articolului 37 din Constituţia României, revizuită prin Legea nr. 429/2003, aprobată prin referendumul naţional organizat în zilele de 18 – 19 octombrie 2003 şi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

„(3) Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

Art. II. – Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispoziţiilor art. 151 alin. (3) din Constituţia României, republicată.

BOMBĂ în Liga I. Constantin Budescu revine în TOP şi semnează cu un alt club...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
FOTO. Anna Lesko, ipostaze incendiare cu Bogdan Mocanu! S-a lăsat pipăită de bărbat în timp...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
Un bodyguard al lui Putin s-a sinucis în timpul programului de muncă. De ce ar...
Tragedie imensă de 1 decembrie în showbiz. Vedeta a fost găsită moartă în urmă cu...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
WOW! Ce salarii primesc angajații Dacia. Iată cât poți câștiga dacă vei lucra la Mioveni
Barul lui Bobiță din Las Fierbinți e istorie? De ce nu mai are PRO TV...
Tzancă Uraganu dă replica după ce și-a maltratat soția
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este românul care vinde cu 2.000 de dolari un litru din cea mai iubită...
Este oficial! Regina Elisabeta renunţă la tron! S-a decis cine preia coroana
Inchide