Referendum pentru „Fără penali în funcții publice”, odată cu alegerile parlamentare. Vlad Alexandrescu: „Vocea cetățenilor trebuie să fie auzită!”

Referendum pentru „Fără penali în funcții publice”, odată cu alegerile parlamentare. Vlad Alexandrescu: „Vocea cetățenilor trebuie să fie auzită!”
Inițiativa „Fără penali în funcții publice” este în dezbaterea comisiilor Senatului, cameră decizională
Publicat: 21/09/2020, 18:07

USR propune ca inițiativa legislativă de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” să fie votată de Senat, cameră decizională, în 6 decembrie, astfel încât referendumul să poată să fie organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare, respectiv în 6 decembrie.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a lansat, luni, pe pagina de Facebook, un apel pentru ca inițiativa legislativă să poată să fie votată de cetățenii români în cadrul unui referendum organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

Vlad Alexandrescu: România are acum posibilitatea să facă un pas mare înainte

„Au trecut doi ani de zile de când semnăturile pentru inițiativa „Fără Penali în Funcții Publice” au ajuns în Parlament. De atunci, PSD face orice să blocheze proiectul. Au încercat tot felul de tertipuri, au încercat să anuleze dosare cu semnături, au trimis mai puține la CCR, dar după lupte grele, proiectul a fost votat în Camera Deputaților. USR propune ca, în 6 noiembrie, Senatul să voteze inițiativa „Fără Penali” iar referendumul să fie organizat împreună cu alegerile parlamentare din 6 decembrie. Avem nevoie ca în Constituția României să scrie clar că cei care au fost condamnați penal să nu poată ocupa funcții publice, până la reabilitare. România are acum posibilitatea să facă un pas mare înainte. Vocea cetățenilor trebuie să fie auzită!”, a scris senatorul USR, pe Facebook.

Au trecut doi ani de zile de când semnăturile pentru inițiativa „Fără Penali în Funcții Publice” au ajuns în Parlament….

Posted by Vlad Alexandrescu on Sunday, September 20, 2020

În 21 septembrie 2018, USR a depus la Parlament a doua tranșă de semnături pentru inițiativa Fără penali în funcții publice, peste 780.000, îndeplinind astfel condițiile impuse de lege pentru declanșarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de județe.

Amânată în lipsă de cvorum

După votul din Camera Deputaților, proiectul a fost amânat în comisiile de specialitate ale Senatului, care este cameră decizională. În 22 iulie, parlamentarii USR reclamau că dezbaterea pe marginea inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” a fost amânată pentru a doua oară în Senat, în condițiile în care mulți senatori din Comisia juridică și Comisia de Constituționalitate din Senat au lipsit astfel încât nu s-a putut asigura cvorumul necesar .

Conform procedurii, după dezbaterile din comisiile reunite, inițiativa ar urma să fie supusă votului din Plenul Senatului. În cazul în care ea primește votul favorabil a 2/3 din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiției în 30 de zile.

Ce prevede proiectul de lege

Motivarea Curții Constituționale cu privire la inițiativa USR- „Fără Penali în funcții publice” arată că aceasta este constituțională, dar interdicția este în marja de apreciere a legiuitorului și este circumscrisă unei sfere limitate de condamnări penale, iar măsura nu este perpetuă.

Conform proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților:

Art. I. – După alineatul (2) al articolului 37 din Constituţia României, revizuită prin Legea nr. 429/2003, aprobată prin referendumul naţional organizat în zilele de 18 – 19 octombrie 2003 şi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

„(3) Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.”

Art. II. – Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispoziţiilor art. 151 alin. (3) din Constituţia României, republicată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari