Referendumul lui Băsescu a fost respins în Parlament la un vot diferență. PSD a votat pentru referendum, iar PNL împotrivă

Redactor:
Cristian Andrei
Referendumul lui Băsescu a fost respins în Parlament la un vot diferență. PSD a votat pentru referendum, iar PNL împotrivă

Propunerea președintelui Traian Băsescu de a organiza un referendum pentru Parlament unicameral cu 300 de membri a fost respinsă de Parlament. „Pentru” au votat 191 de parlamentari, împotrivă au votat 123, iar 69 s-au abținut. Grupurile parlamentare ale PSD au votat pentru propunerea președintelui Băsescu, alături de PDL, în timp ce PNL a votat împotrivă. Grupurile parlamentare ale PPDD și UDMR s-au abținut la vot. „Avem în programul nostru politic că vrem Parlament bicameral, este de neînțeles cum ați votat pentru referendum”, le-a spus senatorul PNL Puiu Hașotti celor de la PSD.

Chiar și negativ, avizul dat de Parlament este unul consultativ, președintele putând continua procedura referendară. Liderul grupului PDL din Camera Deputaților, Mircea Toader, a cerut renumărarea votului, deoarece mai mulți colegi nu au fost numărați.

„Eu nu fac ca alți președinți să repun la vot”, a anunțat Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

„Parlamentul și-a îndeplinit obligația, dar nu există un proiect de hotărâre care să fie publicat în Monitorul Oficial. Președintele este obligat să aștepte douăzeci de zile, după care președintele stabilește, când vrea domnia sa, când declanșează referendumul. Nu putem spune că Parlamentul a obstrucționat, a împiedicat sau s-a împotrivit dezbaterii pe această cerere a președintelui”, a declarat la finalul ședinței președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Întrebat de ce PSD și PNL au votat diferit, președintele Camerei Deputaților a răspuns că „fiecare votează după conștiința sa”.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat de la tribuna Parlamentului că președintele Băsescu vrea să organizeze referendumul său cu o săptămână înaintea referendumului pentru revizuirea Constituției.

„Noi, liberalii, ar trebui să avem curajul să spunem  Nu, domnule Băsescu, Parlamentul ar trebui să fie în raport cu populația, nu artificial cum doriți dvs 300 de parlamentari”, a spus Tăriceanu.

Liberalul a spus că Parlamentul trebuie să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume.

„Să știți că Parlamentul nu se numără cu suta, de ce 300 și nu 200, de ce 200 și nu 100, poate mai bine parlament cu 0 membri? Vă garantez că este mult mai simplu. Și deciziile le poate lua un președinte atotputernic. Este o problemă de înțelegere a democrație de actulul președinte. Cât a avut pânzele în vânt a militat pentru întărirea instituției prezidențiale în locul Parlamentului, a vrut să decredibilizeze instituția și pe fondul unor propuneri demagogice și populiste, vezi doamne pentru reducerea cheltuielilor”, a declarat Tăriceanu.

Fostul premier a catalogat drept „meschine, penibile și jenante” argumentele președintelui Băsescu privind reducerea cheltuielilor cu un Parlament cu 300 de membri.

Grupul parlamentar al PP-DD a anunțat că se abține la votul privind referendumul președintelui Traian Băsescu.

Deputatul Ioan Oltean a spus că Parlamentul trebuie să respecte voința Parlamentului exprimată la referendumul din 2009 și, de aceea, PDL va vota pentru referendumul inițiat de președintele Traian Băsescu.

„Sluga sfidează stăpânul, pentru prima dată Parlamentul sfidează poporul, pentru că nu ține cont de voința acestuia, stăpânul nostru este poporul”, a afirmat Oltean, în care președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, i-a cerut să își ceară scuze colegilor de Parlament.

„Nu văd unde am greșit”, a fost replica lui Oltean. „Nici dumneavoastră, nici colegii dvs nu sunteți slugi, suntem cetățeni și avem drept de vot”, a răspuns Zgonea. În cele din urmă, democrat-liberalul și-a cerut scuze „celor care s-au simțiti ofensați”.

PSD a anunțat prin vocea senatorului MIrcea Geoană că propunerea președintelui are o fractură logică.

Grupul UDMR a precizat că propunerea președintelui este „inoportună” și, de aceea, ei se vor abține de la vot. Și grupul minorităților naționale a anunțat că pledează pentru Parlament bicameral.

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide