„Reformatorul” Chirica s-a răsucit: Guvernul Grindeanu a greșit. În planul de comunicare

„Reformatorul Chirica s-a răsucit: Guvernul Grindeanu a greșit. În planul de comunicare
Publicat: 12/02/2017, 19:10

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, se declară nemulțumit de modul în care Liviu Dragnea conduce PSD.

„Dacă aș fi fost mulțumit, aș fi tăcut (…) E nevoie de un alt leadership și de o schimbare în managementul politic (…) E nevoie de o schimbare de atitudine. Politica conducerii cu pumnul de fier nu mai e valabilă în această fază a democrației românești”, a spus, duminică, la Digi 24, Mihai Chirica.

Întrebat la ce se referă când spune „pumn de fier”, Chirica a indicat aspectul deciziei.

„E nevoie de o comunicare. Nu toate faptele rele îi pot fi atașate domnului Dragnea în condițiile în care oamenii din jurul domnului Dragnea nu sunt de cea mai bună calitate”, a adăugat vicepreședintele PSD.

Întrebat dacă consideră că ar fi necesară convocarea unui Congres extraordinar în care Liviu Dragnea să ceară un vot de încredere, Chirica a răspuns că „va fi necesar, dar nu acum”.

„Încă valul de emoție e în stradă, încă nu avem un ministru al Justiției pus pe post, încă nu știm care sunt consecințele OUG 14”, a argumentat vicepreședintele PSD.

Totodată, întrebat când l-ar vedea organizat, Chirica a răspuns: „în momentul în care se vor liniști apele”.

„Cred că ar putea sa fie pusă în discuție și perioada de vară. Cred că o lămurire a lucrurilor ar trebui făcută”, a mai spus Chirica, precizând faptul că în orice organizație PSD, inclusiv la Iași, „se va găsi un conducător”.

În ceea ce privește mesajul pe care i l-ar transmite președintelui PSD, dacă l-ar avea în față, Chirica a punctat că acesta ar fi unul „nuanțat”.

„În acest context, i-aș spune: domnule președinte, România e o Românie nouă, PSD e necesar că altfel dezechilibrăm scena politică. E nevoie de deschidere, de un nou leadership atașat valorilor europene. Dacă riscăm să ne întoarcem în timp, riscăm să distrugem această formațiune politică”, a detaliat Chirica.

„România s-a schimbat”

În ceea ce privește protestele din întreaga țară, Chirica a declarat că a înțeles că „România s-a schimbat într-o manieră aproape totală față de acum 27 de ani” și că a văzut „un exercițiu de solidaritate conectat mai bine la un exercițiu de democrație”.

„Ce am înțeles eu din stradă nu a fost o reacție împotriva unui partid, ci a condamnat o clasă politică. Nu a avut o problemă cu un conducător de partid, ci cu o modalitate de exprimare când ai puterea la îndemână”, a afirmat vicepreședintele PSD, întrebat ce a înțeles din manifestările de stradă.

Întrebat, totodată, dacă contramanifestația din fața Palatului Cotroceni este organizată de PSD, Chirica a răspuns afirmativ, subliniind faptul că și oamenii care au manifestat în stradă în semn de sprijin pentru Guvernul Grindeanu „trebuie respectați la fel ca și cei din Piața Victoriei”.

„Cred că da (…) Așa cum și în partea cealaltă au fost oameni din alte partide politice”, a specificat primarul Iașiului.

În viziunea sa, președintele Klaus Iohannis nu se face vinovat de actuala situație din țară.

„Sunt două curente care s-au născut în această perioadă: demisia Guvernului, motivat de o sincopă în actul de guvernare și, pe de altă parte, demisia președintelui, motivat de interferența pe care a avut-o în spațiul public când s-a coborât printre manifestanți. Eu cred că niciuna dintre cele două teze nu sunt necesare României în momentul de față”, a afirmat Chirica.

„Guvernul nu ar trebui să mai dea ordonanțe în domenii precum justiția, fiscalitatași relațiile internaționale”

Totodată, întrebat dacă președintele PSD ar trebui să fie tras la răspundere în partid dacă se va dovedi că i-a înmânat OUG 13 lui Florin Iordache, Chirica a răspuns afirmativ.

„Nu numai în cazul domnului Dragnea, PSD-ului în general”, a mai spus vicepreședintele PSD.

În acest context, primarul Iașiului a punctat faptul că în domenii precum justiția, fiscalitatași relațiile internaționale, Guvernul nu ar trebui să nu mai dea ordonanțe de urgență.

„Cred că e un moment de cotitură. S-a dat de fiecare dată exemplul doamnei Prună, un exemplu negativ care nu trebuie urmat. PSD trebuie să ofere românilor exact altceva”, a subliniat Chirica.

Chirica a mai precizat că Dragnea are „un cec în alb” din partea membrilor PSD „în ceea ce privește continurea la vârf”, dar că va depinde mult de pasul liderului social-democrat. Întrebat până când are Liviu Dragnea acest „cec în alb”, Chirica a răspuns: „Până când nu pune în pericol PSD”.

În schimb, la întrebarea dacă consideră că Liviu Dragnea a pus în pericol PSD, Chirica a răspuns afirmativ.

„Conform prognozelor sociologice, da. A fost un val care s-a motivat oarecum în acea decizie. Deschiderea pe care trebuie să o manifeste partidul și inițiativa domnului Grindeanu sunt definitorii”, a afirmat vicepreședintele PSD.

Potrivit vicepreședintelui PSD, Liviu Dragnea nu a încercat să îl elimine din partid, având în vedere criticile aduse de la izbucnirea protestelor.

Nu a fost o intervenție directă și mă gândesc că nu a încercat să o facă direct. Și probabil că nu-i o chestiune de eliminare. Eu zic că sunt o voce a unor oamani raționali din PSD care arată că PSD are o șansă. Am avut o discuție cu un coleg de partid (…) mă refer la domnul Buzatu, o discuție principială care m-a făcut să trag și o concluzie de acolo, că sunt oameni care și-au păstrat rațiunea, care pot reclădi, ce s-a pierdut, într-o manieră corectă”, a adăugat Chirica.

Pe de altă parte, în ceea ce îl privește pe viitorul ministru al Justiției, Chirica este de părere că „ar trebui să fie un om recunoscut, de breaslă, integru”, spunând că s-ar feri de „numirea unui tehnocrat”. În viziunea sa, Ana Birchall nu va rămâne la conducerea Ministerului Justiției „pentru că e o soluție pe termen scurt”.

Chirica o dă întoarsă: „Guvernul a greșit în planul de comunicare”

Ulterior, Mihai Chirica a declarat, la Realitatea TV, că Executivul a greșit „în planul de comunicare” în ceea ce privește adoptarea OUG 13/2017. Retorica sa nu a mai fost la fel de tranșantă.

„Nu putem cere schimbarea propriului nostru guvern, doar n-am muncit degeaba în alegeri. Au pierdut din cauza comunicării, a fost o comunicare dezastruoasă. Guvernul nu este unul care a greșit în planul de guvernare, ci în planul de comunicare. Aici este o sincopă. Problemele de comunicare au început încă de când au nominalizat-o pe Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru”, a spus primarul Iașiului.

Tot duminică, vicepreședintele PSD Iași, Ovidiu Laicu, i-a cerut demisia de onoare lui Mihai Chirica și a solicitat Biroului Permanent Național suspendarea lui Chirica din funcția de vicepreședinte la nivel național, susținând că primarul Iașiului „a fost și este mană cerească pentru adversarii partidului”.

„Ori este în USR, ori este în PSD, și dacă e în PSD să fie alături de noi. În organizația Iași domnul Chirica este susținut de un grup din jurul lui, cu care a instalat teroarea și interzice oamenilor să facă declarații, crezând că are sprijin de la București. Nu are niciun sprijin cu astfel de declarații împotriva partidului. Chirica face un fel de actorie ieftină, probabil de filme ieftine indiene”, a mai declarat Ovidiu Laicu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată