Renate Weber: Nu există pe agenda Guvernului adoptarea ordonanței de urgență propusă de AEP

Renate Weber: Nu există pe agenda Guvernului adoptarea ordonanței de urgență propusă de AEP
Publicat: 03/05/2019, 10:59

Totodată, Weber a afirmat că cetățenii înscriși în Registrul Electoral și pe listele electorale coincide cu numărul întreg al populației României.

„Eu văd că deocamdată e o inițiativă care vine de la Autoritatea Electorală Permanentă, dar nu am nici o dată care să susțină că Guvernul va adopta o astfel de Ordonanță de Urgență. Pe fond, cred că întotdeauna avem nevoie de stabilitate, în sensul în care noi trebuie să știm clar cu multă vreme înainte de fapt câți suntem și în Registrul Electoral și pe listele electorale, iar eu dacă mă uit la aceste cifre, văd că ele cam coincid cu populația României și nu mai înțeleg unde mai sunt copiii. Cred că trebuie să ne facem curățenie în acest domeniu pentru că întodeauna vom avea discuții în contradictoriu pe aceste teme. Avem nevoie de stabilitate și din datele pe care le am eu, nu există pe agenda Guvernului adoptarea unei astfel de Ordonanțe”, a declarat Renate Weber, vineri, RFI.

Europarlamentarul ALDE a adăugat că nu susține referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis pe tema justiției, considerând că cele două întrebări adresate populației conțin de fapt șase ipoteze.

„Eu privesc cu ochiul unui jurist întrebările puse de președinte. Cele două sunt de fapt șase, adică ele conțin șase ipoteze distincte, la care oamenii pot vota diferit. Eu însămi am abordări diferite pe cele șase ipoteze și atunci mi se pare că de fapt chemarea la referendum ar fi ceva ipocrit din partea mea, câtă vreme eu însămi nu sunt convinsă că este necesar acest referendum. Eu îl văd ca pe un exercițiu electoral din partea președintelui Iohannis și nimic altceva”, a explicat Renate Weber.

AEP a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislației electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare și referendumul pe Justiție din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opțiunile valide ale alegătorilor înscriși în Registrul electoral la data votării, potrivit documentului pus în dezbatere publică.

Astfel, alineatele (2) și (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele: „(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși în Registrul electoral la data votării”.

Legislația electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opțiunile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente.

„(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”, conform Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

Pe 25 aprilie, Klaus Iohannis a semnat decretul de organizare a referendumului din 26 mai, care va avea loc în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Întrebările care vor fi puse românilor sunt: „1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” 2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping