Replica lui Băsescu după anunțul lui Barroso că România nu intră în Schengen în 2014

Redactor:
Anca Simina
Replica lui Băsescu după anunțul lui Barroso că România nu intră în Schengen în 2014
Pronosticul președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit căruia România și Bulgaria nu vor intra în Spațiul Schengen nici în 2014 a fost pus de președintele Traian Băsescu pe sema "problemelor politice majore" pe care le are România și care se vor reflecta în Raportul MCV din ianuarie, șeful statului punând pe lista responsabililor Guvernul și Parlamentul.

Pronosticul președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit căruia România și Bulgaria nu vor intra în Spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014 a fost pus de președintele Traian Băsescu pe sema „problemelor politice majore” pe care le are România și care se vor reflecta în Raportul MCV din ianuarie, șeful statului punând pe lista responsabililor Guvernul și Parlamentul.

„Avem probleme politice majore care nu mă fac foarte optimist și care din păcate nu țin de mine, nici de DNA, DIICOT, de Înalta Curte de Casație și Justiție, ci țin de voința politică”, a comentat președintele înainte de plecarea la Paris, la o conferință pe tema ocupării tinerilor. Băsescu a menționat aici exclusiv Guvernul și Parlamentul, prin menținerea miniștrilor cu dosare în intanță și pentru neabizarea urmăririi penale a unor foștri miniștri care sunt deputați sau senatori.

Replica vine după ce președintele CE a arătat că „sunt prea multe opuneri” pentru ca România și Bulgaria să primească acceptul de a intra în Schengen anul viitor. „România și Bulgaria nu vor intra în spațiul Schengen în 2014 (…) sunt prea multe opuneri”, a declarat Barroso luni seara, la emisiunea Le Club LCI.

La București, declarația președintelui CE a fost nuanțată însă de Băsescu. „Eu cred că ar trebui să citim și să înțelegem foarte bine declarația președintelui Barroso. Domnul Barroso nu a spus că România nu va intra în Schengen în 2014, ci că România nu va intra la 1 ianuarie 2014”, susține președintele. De altfel, Băsescu s-a retras din rândul responsabililor pentru acest eșec, considerând că, după acceptul de principiu primit în Consiliul European cu condiția acordului miniștrilor de Interne și ai Justiției din toate țările membre, și-a încheiat rolul. „Din punctul meu de vedere, am obținut în Consiliul European încă de anul trecut, ca la nivelul JAI să se ia în discuție subiectul. Această decizie politică va trebui dusă la îndeplinire de consiliul JAI, unde este reprezentat Guvernul. Momentul depinde însă foarte mult de Raportul MCV. Următoarea discuție serioasă se poate face după un raport pozitiv”, a spus președintele.

Responsabili pentru amânare, i-a găsit în schimb pe liderii USL. „În 2012, a fost amânată luarea în discuție ca urmare a loviturii de stat din vara anului 2012, când România nu a mai arătat ca un stat de drept.  Și aici domnii Ponta și Crin Antonescu ar avea ceva să își reproșeze. Nu știu dacă pot și dacă înțeleg”, i-a ironizat Băsescu.

În opinia președintelui, „ar fi două impedimente pentru intrarea la 1 ianuarie 2014”: „Primul: ne trebuie un Rapoort MCV bun și nici Parlamentul, nici Guvernul nu strălucesc în a respecta criteriile unui stat de drept. Oamenii ăștia nu vor putea minți la nesfârșit românii că n-au noroc în viață sau se împiedică de Băsescu. Al doilea aspect este că niciodată nu se poate intra în Schengen la 1 ianuarie. Se poate intra numai în aprilie și octombrie, în ziua în care se schimbă fusul orar”, a adăugat el.

 

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe arheologi. Nu le-a venit să creadă când au...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
Doliu în showbiz! Vlad Ciobanu, răpus de Covid-19
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
E gratis de la Digi pentru toți românii: cum profiți de oferta momentului
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Delia, atacată de fani pe Instagram. Răspunsul neașteptat al vedetei: „Deplorabil”
Inchide