REPORTAJ GÂNDUL. Confesiunile lui Băsescu pentru singura româncă din Capul Verde: „Toți românii care locuiesc afară mă simpatizează. Am probleme cu cei din interior”

Publicat: 26/01/2013, 12:14
Actualizat: 20/05/2015, 23:45

O fâșie de pământ arid în mijlocul Atlanticului, 254 de kilometri în cap, cu câteva resorturi turistice flancate de plantații de palmieri în aerul uscat e idealul unor domni și doamne care s-au întins leneși la plajă în ianuarie. Sunt 30 de grade la prânz în Insulele Capului Verde unde s-a stabilit și o româncă. Singura. Între 18.000 de localnici, câți sunt în Sal, ar fi și greu să apară vreo confuzie.

Fii mereu la curent cu starea vremii. Primește zi de zi prognoza meteo din orașul tău.

De 26 de ani, Reka Estrela lucrează în aeroportul din Sal. A plecat din Covasna la București, la Politehnică, a întâlnit un african și a ajuns în Insule. Din ’85, gestionează parcul de echipamente al aeroportului nu mai mare decât o gară în provincie. Îi trec pe sub ochi sute de mii de turiști care vin spre Africa să se întindă la soare. Niciodată români: „De 26 de ani, e prima oară când văd aici un avion Tarom”, mărturisește ea.

Insula unde nu a plouat șapte ani

Avionul președintelui Băsescu stă în insula Sal o oră. Cât i se umple din nou rezervorul, președintele face conversație. „Ce limbă se vorbește în Insulele Capului Verde? Acum probabil nu-i vară. Care-s lunile când e verde?”, se interesează Traian Băsescu. Căci Capul Verde nu e verde.

Reka Esrela are un zâmbet imperturbabil. Și când vorbește, și când tace, zâmbește cu tot chipul. „Sunteți fericită aici? Se vede că nu sunteți un om necăjit”, remarcă președintele râzând cu pofta de altădată. Oferta de a veni în vacanță nu îl tentează pe Traian Băsescu, dar recunoaște potențialul locului: „Valurile sunt bune, se poate face surfing”. „Cât e un apartament de închiriat aici? 500 de euro? Aham!”, preia inițiativa Dorel Onaca, fost scafandru pe nava lui Traian Băsescu, acum consilier de stat la Președinție.

De sus, din avion, Insulele Capului Verde abia se zăresc. De pe prima pagină a principalului cotidian, Expresso das Ilhas, ministrul de externe al locului anunță hotărât: „Avem forțe armate să participăm în orice tip de operațiune”. Despre Mali evită să spună orice. Alături – un carnaval. Și-o veste proastă: fiecare locuitor va plăti de acum înainte iluminatul public, chiar dacă nu are bec pe stradă.

În Insulele Capului Verde nu există noțiunea de salariu mediu. La munca de jos în turism, căci numai turismul respiră la peste 30 de grade și șapte ani la rând fără ploaie, un începător ia cam 100 de euro pe lună, fără bacșiș, și-i ajung.

Cât câștigă un român în Capul Verde

Cei pregătiți câștigă 4000-5000 de euro cu lejeritate. „La aeroport luăm niște mii de euro. Nu ne plângem”, spune Estrela, șefă a propriei afaceri, o firmă de servicii tehnice în aeroportul din Sal. Îi sunt suficienți să își întrețină fiul la facultate în Franța, cum o fac toți, și îi rămân în fiecare an și pentru o vacanță în Covasna: „În fiecare an merg în vacanță în România”. „Abia ce mi-am făcut Revelionul la Covasna”, se entuziamează președintele. Are și o explicație. Ba chiar două: „Îmi place mult. Iar ungurii votează cu mine întotdeauna”.

Reka Estrela o spune deschis. Are „o simpatie specială” pentru Traian Băsescu, e la curent cu știrile din țară, știe până și ce mai face EBA. Măgulit, președintele îi face și el o confidență: „Toți românii care locuiesc afară mă simpatizează. Am probleme cu cei din interior”. Și mai râde o dată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Semnul dumnezeiesc care a apărut în casa nepotului lui Tzancă Uraganu, înainte de a se...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
OBLIGATORIU prin lege în toată România. A început controlul în toată țara
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro