Reprezentanții PLUS speră că Guvernul își va angaja răspunderea și pentru schimbarea legislației electorale

Reprezentanții PLUS speră că Guvernul își va angaja răspunderea și pentru schimbarea legislației electorale
Publicat: 02/12/2019, 18:23

„PLUS salută intenția Guvernului de a-și angaja răspunderea în Parlament cu privire la abrogarea recursului compensatoriu sau la eliminarea dispozițiilor privind dublarea perioadei cursurilor în cadrul INM. Chiar dacă acest pas prezintă riscul depunerii unei moțiuni de cenzură, considerăm că votul pentru o astfel de moțiune nu ar putea decât să clarifice situația politică din România. Guvernul trebuie să continue în acest sens, fără să cadă în cursa întinsă prin urgentarea procedurilor legislative din Parlament de către PSD”, au transmis reprezentanții PLUS, într-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

PLUS mai spune că lipsa unor modificări privind legislația electorală, de exemplu alegerea primarilor în două tururi va duce la perpetuarea conducerilor ilegitime ale baronilor locali.

„Ne exprimăm, însă, îngrijorarea cu privire la omiterea modificărilor privitoare la legislația electorală dintre normele pe care Guvernul este dispus să își angajeze răspunderea. Lipsa unor modificări realizate urgent cu privire la alegerile locale (introducerea votului în două tururi pentru primari și președinți de consiliu județean) va permite perpetuarea conducerilor ilegitime ale baronilor locali. De asemenea, păstrarea la doi senatori și patru deputați a numărului de reprezentanți ai diasporei în Parlamentul României nu ia în calcul voința masivă de a se implica în deciziile din România exprimată cu ocazia ultimelor alegeri de către românii plecați din țară”, potrivit sursei citate.

PLUS mai anunță că va pune la dispoziția Executivului un proiect de lege pentru trecerea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, precum și a președinților de consiliu județean.

„Ne dorim să colaborăm. Drept consecință, specialiștii PLUS pun la dispoziția Guvernului un proiect de lege prin care se impune trecerea la votul în două tururi pentru alegerea primarilor și președinților de consiliu județean, precum și creșterea numărului reprezentanților diasporei în Parlament de la șase la 15, în mod direct proporțional cu numărul de cetățeni cu domiciliul înregistrat formal în alte state. Astfel, diaspora ajunge să fie reprezentată în Parlament de un număr de parlamentari mai mare sau egal cu cel din județele mari ale României, precum Timiș, Cluj sau Dolj”, arată sursa menționată.

Partidul condus de Dacian Cioloș reamintește faptul că inclusiv Klaus Iohannis le-a spus, luni, liberalilor că trebuie ca primarii să fie ales în două tururi și a făcut apel la creșterea numărului de parlamentari pentru Diaspora.

„La momentul instalării, alegerea primarilor și președinților consiliilor județene în două tururi a fost unul dintre angajamentele publice ale Guvernului, iar creșterea numărului de parlamentari reprezentând diaspora a fost asumată de către PNL chiar înainte de acest moment. Sperăm ca Guvernul României să își mențină aceste promisiuni și să înțeleagă urgența punerii lor în aplicare, angajându-și răspunderea asupra proiectului propus de către PLUS”, mai arată reprezentanții partidului.

PLUS mai atrage atenția „asupra importanței desființării Secției Speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție, un real mijloc de presiune asupra magistraților. Solicităm Guvernului includerea în proiectul asupra căruia își va angaja răspunderea a desființării acestei structuri de parchet și revenirea la dispozițiile anterioare privind competența de urmărire a infracțiunilor săvârșite de magistrați”.

Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu. Totodată, Guvernul își va asuma răspunderea pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului