Restructurarea Guvernului, mărul discordiei în PSD. Președintele executiv: Reorganizezi pentru a micșora Cabinetul. Când va fi convocat Comitetul Executiv

Restructurarea Guvernului, mărul discordiei în PSD. Președintele executiv: Reorganizezi pentru a micșora Cabinetul. Când va fi convocat Comitetul Executiv
Publicat: 04/01/2018, 15:12
Actualizat: 07/05/2018, 13:47

„Ședința Comitetului Executiv al PSD a fost convocată luni, 8 ianuarie, de la ora 14.00, la sediul central al partidului”, au precizat pentru MEDIAFAX surse social-democrate.

Președintele executiv al PSD Niculae Bădălău a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că organizarea unui Congres ar „însănătoși” viața PSD, afirmând că este bine ca social-democrații să discute despre problemele pe care le au și spună ce vor să facă: „Este foarte important un Congres în viața oricărui partid, mai ales în viata Partidului Social Democrat. Este bine să ne vedem, să discutăm problemele, să spunem ce vrem. (…) la Congres vin și organizațiile locale. E bine să vorbim. Așa se însănătoșește viața partidului”, a declarat vicepreședintele PSD Niculae Bădălău, pentru MEDIAFAX.

Niculae Bădălău a precizat că structura Guvernului urmează să fie decisă în Comitetul Executiv al PSD, nu la Congres.

Premierul Mihai Tudose a anunțat, în interiorul partidului, că dorește restructurarea Guvernului. El a evitat, recent, să se poziționeze în raport cu oportunitatea unui congres extraordinar al PSD, dar a afirmat că „oricând o discuție de tip doctrinar în partid este binevenită. Când va fi, cum va fi, când vom stabili că este necesar… vă vom anunța”.

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, s-a poziționat de partea premierului, susținând că este nevoie de o restructurare a Guvernului, care ar urma să aibă 16-17 ministere.

„A existat o discuție, o declarație publică a domnului președinte Dragnea, în care a spus că ne propunem o restructurare a ministerelor. (…) Reorganizarea guvernului asta și înseamnă (comasarea ministerelor – n.r.). Am mai auzit povestea asta că reorganizezi să-l mărești. Nu, reorganizezi pentru a-l micșora. Probabil Ministerul Apelor va fi comasat la Mediu, așa cum a fost foarte mult timp”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău.

El a mai spus că decizia de comasare va fi luată într-o ședință a Comitetului Executiv Național al PSD.

Președintele executiv al PSD a reamintit de ultimul interviu acordat de Liviu Dragnea.

„Trebuie să vedem anul viitor dacă forma Guvernului este cea mai bună, dacă este nevoie sau nu să se procedeze la o restructurare a Guvernului, dacă da sau nu. (…) Și am avut o discuție cu primul-ministru, cu domnul președinte Tăriceanu în ianuarie să începem să discutăm dacă se impune, repet, să vedem dacă e necesar sau nu. În ianuarie vom începe discuții serioase despre ce putem face pentru ca activitatea guvernamentală să fie și mai bună decât a fost în această perioadă”, a spus Dragnea la România Tv.

Totuși, miercuri, președintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis, pe Facebook că nominalizarea pentru noul ministru al Apelor și Pădurilor va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv Național, care va fi convocat zilele următoare, după ce Doina Pană și-a anunțat demisia.

„Îi mulțumesc doamnei ministru Doina Pană pentru activitatea deosebită depusă în Guvernul României! #RadarulPădurilor, Codul #silvic, diminuarea defirișărilor ilegale, toate acestea și multe altele nu ar fi fost posibile fără implicarea doamnei ministru! Propunerea pentru noul ministru va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv Național, care va fi convocat zilele următoare”, a anunțat pe Facebook, Liviu Dragnea.

La rândul său, vicepremierul Paul Stănescu a exclus o retructurare a ministerelor, susținând că o comasare a ministerelor nu este oportună.

Printre ministerele care ar putea fi comasare se regăsesc, pe lângă Apele cu Mediul, Energia cu Economia, Turismul și Tineretul și Sportul, Românii de pretutindeni cu Afacerile Externe, precum și Educația și Cercetarea.

În prezent, Guvernul are în componență, pe lângă premierul Mihai Tudose, trei vicepremieri, dintre care unul, Marcel Ciolacu, fără portofoliu, 24 de miniștri și doi miniștri delegați – Mariu Nica și Victor Negrescu, la Fonduri Europene și la Afaceri Europene.

ALDE:În cazul unei restructurări, ALDE nu are de ce să renunțe la unul din ministere

„Prin tradiție, Mediu, Apele și Pădurile au fost împreună. Sunt mai multe ministere care s-au desfăcut din criterii de natură politică, pentru că existența coalițiilor a necesitat acest lucru. De exemplu Energia și Economia până în 2013 au fost împreună, în Ministerul Economiei. Ministerul Mediului a avut întotdeauna Apele și Pădurile, care s-au separat în clipa în ca a apărut coaliția PSD – PNL. Deci sunt anumite ministere care s-au reconfigurat în momentul unor coaliții între partide. Deci dacă acum ministerul se reconfigurează în Ministerul Mediului, pe care îl conduce doamna Gavrilescu, după părerea mea este o reîntoarcere la normalitate”, a declarat pentru MEDIAFAX Varujan Vosganian.

El a exclus, însă, ca ALDE să piardă vreun portofoliu dacă se restructurează Guvernul.

„În primul rând că ALDE nu are de ce să renunțe la unul din ministere, pentru că această proporție între păartide a fost stabilită în momentul în care am creat coaliția de susținere a guvernului. Orice altă discuție va fi anunțată de coaliție, în momentul în care ea se va face”, a mai spus Vosganian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?