Reuniunea Gymnich la București. Miniștrii de Externe ai statelor UE discută despre Venezuela, Siria și China

Reuniunea Gymnich la București. Miniștrii de Externe ai statelor UE discută despre Venezuela, Siria și China
Publicat: 30/01/2019, 21:25
Actualizat: 13/02/2019, 15:19

Miniștrii de Externe din statele membre UE participă joi și vineri, la București, la o reuniune informală, în care vor discuta despre criza politică din Venezuela, dosarul sirian și relația UE-China.

„În perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2019, va avea loc la București Reuniunea informală a miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, cunoscută și sub numele de Gymnich. Aceasta este o reuniune tradițională a miniștrilor afacerilor externe, care se desfășoară în mandatul fiecărei Președinții semestriale a Consiliului Uniunii Europene, fiind găzduită de țara care deține Președinția,” informează reprezentanții președinției române la Consiliul UE.

Reuniunea va fi prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vice-președinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini. La reuniune va fi prezent și comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea, Johannes Hahn. În mod tradițional, președintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, David McAllister, a fost invitat să participe la unele sesiuni de lucru ale reuniunii.

„Agenda reuniunii va include un dejun și patru sesiuni de lucru, în cadrul cărora miniștrii vor aborda, de o manieră informală, subiecte de actualitate de pe agenda internațională, precum Parteneriatul Estic, Venezuela, Siria și relația UE-China. Reuniunea va debuta cu un dejun de lucru, în cadrul căruia miniștrii vor avea un schimb de opinii asupra aniversării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic (PaE).”

Oficialii prezenți vor discuta despre politica externă a Uniunii Europene.

„În cadrul primei sesiuni de lucru, miniștrii vor discuta despre criza politică din Venezuela. Evoluțiile recente din dosarul sirian vor constitui tema de discuție a miniștrilor pentru cea de a doua sesiune de lucru. În cadrul celei de a treia sesiuni de lucru, miniștrii vor reflecta asupra stadiului și perspectivelor relației UE cu China.”

Au fost invitați să participe la cea de a patra sesiune de lucru a reuniunii Gymnich și miniștrii Afacerilor Externe ai statelor candidate la aderarea la UE, ocazie cu care vor aborda relațiile statelor lor cu China.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase