REVOCAREA nu oprește SUSPENDAREA. Iohannis, acuzat de UN COMPLEX de abateri constituționale

Redactor:
Politic
Coaliția PSD-ALDE nu renunță la intenția de a-l suspenda din funcție pe Klaus Iohannis. Vezi cum motivează Dragnea continuarea procedurilor

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că discuțiile privind suspendarea președintelui vor continua în partid și în coaliție, chiar dacă acesta a revocat-o din funcție pe Laura Codruța Kovesi.

„Discuția despre suspendare nu era generată doar de această încălcare a Constituției, ci de un complex de abateri constituționale ale președintelui,” a spus Dragnea. „Faptul că și-a făcut un obicei din a bloca orice lege a Parlamentului și aproape orice inițiativă a Guvernului, dacă este interpus și dumnealui pe circuit. (…) Sigur că e o discuție serioasă, pe care trebuie să o purtăm foarte așezat, pentru că este un demers foarte serios. (…) Din păcate, președintele arată de mult că nu respectă Constituția, nu-și respectă atribuțiile, nu mai are puterea să fie un președinte deasupra partidelor, fără interese partinice, care să fie un mediator între puterile statului.”

Dragnea pretinde că, deși ședința de luni a Coaliției PSD-ALDE, în care urma să se discute suspendarea lui Iohannis, a fost amânată, subiectul nu a fost închis.

„Dacă voia să ia această decizie de la început, nu îl oprea nimeni. Nici copiii de grădiniță nu l-au crezut că ai nevoie de 30 de zile ca să citești decizia CCR,” comentează Dragnea. „Nici nu trebuia să citești toată motivarea. Din secunda a doua când s-a publicat decizia CCR în Monitorul Oficial, președintele a încălcat Constituția. Din moment ce n-a făcut-o când era firesc să o facă, înseamnă că s-a întâmplat ceva pe parcurs.” 

Ședința de luni a Coaliției PSD-ALDE a fost amânată de plecarea în concediu a copreședintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Acesta își programase de mult o vacanță de 4 zile în străinătate și nu a dorit să și-o anuleze, dar a făcut turul televiziunilor duminică, înainte de plecare, pentru a-și asigura partenerii că susține fără rezerve suspendarea. 

Voi susține o decizie a coaliție care urmează să demareze un proces de suspendare, o procedură de suspendare,” declara Călin Popescu Tăriceanu duminică, la România TV. „Din păcate, în România nu există instrumente intermediare de sancționare a unor nereguli, derapaje la nivelul președintelui României. Există o armă care e devastatoare, care este suspendarea, și de aceea în trecut mi-am exprimat reținerile. Însă ALDE apără drepturile și libertățile cetățenilor și sigur, decizia CCR de a o revoca pe Kovesi nu e o decizie care să ne lase indiferenți. Așteptarea noastră este ca președintele să pună în aplicare această decizie. De aceea, în condițiile în care președintele refuză în continuare să ia această decizie, se pune problema declanșării unei procedure de suspendare.” 

Călin Popescu Tăriceaanu

Din moment ce președintele Klaus Iohannis a semnat luni decizia de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, nu se știe dacă Tăriceanu va mai dori continuarea demersului, mai ales că era sceptic privind un eventual succes.

„Mi-am exprimat îngrijorarea și in cadrul coaliției, se pare că NU SUNT SUFICIENTE VOTURI pentru a iniția acest demers, pentru că mulți parlamentari au plecat în vacanță,” se plângea Tăriceanu, „dar sper ca toată măsurile necesare să fie luate de către majoritate și atunci sigur că, odată cu obținerea unei situații clare privind prezența, putem să discutăm mai departe care sunt pașii care trebuie urmați.”

 

Opoziția consideră acum că o eventuală suspendare a lui Klaus Iohannis nu mai este motivată. Totuși, președintele PNL Ludovic Orban și-a reafirmat susținerea pentru președinte, în cazul în care pesediștii vor demara procedurile.

„În momentul de față a dispărut orice fel de pretext pentru suspendarea președintelui,” a declarat Orban. „În cazul în care PSD-ALDE vor demara procedura de suspendare, Partidul Național Liberal va fi alături de președinte. Ne vom implica cu toate forțele în apărarea democrației, în apărarea președintelui României Klaus Iohannis, cu care suntem în parteneriat și, de asemenea, într-o campanie, pentru ca la referendum să le dăm acestor domni o bătaie așa cum merită.” 

Ludovic Orban, președinte PNL

Președintele PNL laudă gestul lui Iohannis de a semna decretul de revocare, încheind astfel o criză care ar fi avut același deznodământ..

„Eu v-am spus că președintele are două variante,” repetă Orban. „Varianta de a accepta suspendarea, cu acest pretext că nu pune în practică decizia Curții Constituționale. Aceasta ar fi dus la suspendare, la referendum pe care l-ar fi câștigat. Acest lucru ar fi avut consecințe favorabile asupra imaginii personale a președintelui. Cu toate astea, președintele A ALES ROMÂNIA, a ales să facă bine României, a ales să pună punct unei posibile crize politice grave, care ar fi generată de demararea procedurii de suspendare. Oricum, și dacă ar fi pus sau dacă nu ar fi pus în practică decizia Curții Constituționale, după suspendare, fiți convins că Tăriceanu, ca președinte interimar, primul act pe care l-ar fi semnat ar fi fost actul de demitere a doamnei Kovesi.” 

 

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
Florin Pastramă, scos din sărite de fiica lui Brigitte: 'Nu urla că-ți trag una'. Imaginile...
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câinele lui Dorian Popa câștigă 200.000€ pe an: „Prețurile sunt fără TVA. Vreau să fac...
Florin Pastramă, scos din sărite de fiica lui Brigitte: 'Nu urla că-ți trag una'. Imaginile...
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Catastrofă la graniţa cu România: Oraşe întregi părăsite, obloanele trase, lacăte la uşi. Ţara vecină...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide