REVOCAREA nu oprește SUSPENDAREA. Iohannis, acuzat de UN COMPLEX de abateri constituționale

REVOCAREA nu oprește SUSPENDAREA. Iohannis, acuzat de UN COMPLEX de abateri constituționale
Publicat: 10/07/2018, 02:57
Actualizat: 26/03/2019, 16:33

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni că discuțiile privind suspendarea președintelui vor continua în partid și în coaliție, chiar dacă acesta a revocat-o din funcție pe Laura Codruța Kovesi.

„Discuția despre suspendare nu era generată doar de această încălcare a Constituției, ci de un complex de abateri constituționale ale președintelui,” a spus Dragnea. „Faptul că și-a făcut un obicei din a bloca orice lege a Parlamentului și aproape orice inițiativă a Guvernului, dacă este interpus și dumnealui pe circuit. (…) Sigur că e o discuție serioasă, pe care trebuie să o purtăm foarte așezat, pentru că este un demers foarte serios. (…) Din păcate, președintele arată de mult că nu respectă Constituția, nu-și respectă atribuțiile, nu mai are puterea să fie un președinte deasupra partidelor, fără interese partinice, care să fie un mediator între puterile statului.”

Dragnea pretinde că, deși ședința de luni a Coaliției PSD-ALDE, în care urma să se discute suspendarea lui Iohannis, a fost amânată, subiectul nu a fost închis.

„Dacă voia să ia această decizie de la început, nu îl oprea nimeni. Nici copiii de grădiniță nu l-au crezut că ai nevoie de 30 de zile ca să citești decizia CCR,” comentează Dragnea. „Nici nu trebuia să citești toată motivarea. Din secunda a doua când s-a publicat decizia CCR în Monitorul Oficial, președintele a încălcat Constituția. Din moment ce n-a făcut-o când era firesc să o facă, înseamnă că s-a întâmplat ceva pe parcurs.”

Ședința de luni a Coaliției PSD-ALDE a fost amânată de plecarea în concediu a copreședintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Acesta își programase de mult o vacanță de 4 zile în străinătate și nu a dorit să și-o anuleze, dar a făcut turul televiziunilor duminică, înainte de plecare, pentru a-și asigura partenerii că susține fără rezerve suspendarea.

Voi susține o decizie a coaliție care urmează să demareze un proces de suspendare, o procedură de suspendare,” declara Călin PopescuTăriceanu duminică, la România TV. „Din păcate, în România nu există instrumente intermediare de sancționare a unor nereguli, derapaje la nivelul președintelui României. Există o armă care e devastatoare, care este suspendarea, și de aceea în trecut mi-am exprimat reținerile. Însă ALDE apără drepturile și libertățile cetățenilor și sigur, decizia CCR de a o revoca pe Kovesi nu e o decizie care să ne lase indiferenți. Așteptarea noastră este ca președintele să pună în aplicare această decizie. De aceea, în condițiile în care președintele refuză în continuare să ia această decizie, se pune problema declanșării unei procedure de suspendare.”

Călin Popescu Tăriceaanu

Din moment ce președintele Klaus Iohannis a semnat luni decizia de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, nu se știe dacă Tăriceanu va mai dori continuarea demersului, mai ales că era sceptic privind un eventual succes.

„Mi-am exprimat îngrijorarea și in cadrul coaliției, se pare că NU SUNT SUFICIENTE VOTURIpentru a iniția acest demers, pentru că mulți parlamentari au plecat în vacanță,” se plângea Tăriceanu, „dar sper ca toată măsurile necesare să fie luate de către majoritate și atunci sigur că, odată cu obținerea unei situații clare privind prezența, putem să discutăm mai departe care sunt pașii care trebuie urmați.”

Opoziția consideră acum că o eventuală suspendare a lui Klaus Iohannis nu mai este motivată. Totuși, președintele PNL Ludovic Orban și-a reafirmat susținerea pentru președinte, în cazul în care pesediștii vor demara procedurile.

„În momentul de față a dispărut orice fel de pretext pentru suspendarea președintelui,” a declarat Orban. „În cazul în care PSD-ALDE vor demara procedura de suspendare, Partidul Național Liberal va fi alături de președinte. Ne vom implica cu toate forțele în apărarea democrației, în apărarea președintelui României Klaus Iohannis, cu care suntem în parteneriat și, de asemenea, într-o campanie, pentru ca la referendum să le dăm acestor domni o bătaie așa cum merită.”

Ludovic Orban, președinte PNL

Președintele PNL laudă gestul lui Iohannis de a semna decretul de revocare, încheind astfel o criză care ar fi avut același deznodământ..

„Eu v-am spus că președintele are două variante,” repetă Orban. „Varianta de a accepta suspendarea, cu acest pretext că nu pune în practică decizia Curții Constituționale. Aceasta ar fi dus la suspendare, la referendum pe care l-ar fi câștigat. Acest lucru ar fi avut consecințe favorabile asupra imaginii personale a președintelui. Cu toate astea, președintele A ALES ROMÂNIA, a ales să facă bine României, a ales să pună punct unei posibile crize politice grave, care ar fi generată de demararea procedurii de suspendare. Oricum, și dacă ar fi pus sau dacă nu ar fi pus în practică decizia Curții Constituționale, după suspendare, fiți convins că Tăriceanu, ca președinte interimar, primul act pe care l-ar fi semnat ar fi fost actul de demitere a doamnei Kovesi.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului