Revolta primarului din Sfântu Gheorghe: Ne-am săturat să fim buni pentru România doar când vine vorba de plata impozitelor

Revolta primarului din Sfântu Gheorghe: Ne-am săturat să fim buni pentru România doar când vine vorba de plata impozitelor
Publicat: 15/03/2013, 19:45
Actualizat: 27/03/2019, 02:02

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, afirmă că maghiarii s-au săturat să fie „buni pentru România” doar când „vine vorba de plata impozitelor” sau când câștigă medalii olimpice, afirmând că ei au dreptul să își arboreze steagul, să își folosească limba maternă și dreptul la autonomie.

Primarul Antal Arpad a spus, în discursul rostit cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că maghiarii au demonstrat, în ultima „perioadă grea”, că pot lupta pentru ceea ce este important și se pot apăra în fața atacurilor care au vizat simbolurile comunității, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Ne-am săturat să fim buni pentru România doar când vine vorba de plata impozitelor sau când câștigăm medalii olimpice pentru această țară. Vrem ca niciodată să nu simțim că nu suntem doriți în această țară, că simbolurile noastre sunt refuzate, că suntem împiedicați să ne exprimăm în limba maternă. Suntem o parte valoroasă a acestei țări și ne dorim ca majoritatea să ne respecte. În ultima perioadă am auzit de prea multe ori să plecăm de aici dacă dorim să ne arborăm simbolurile și să le folosim în altă parte. De prea multe ori am auzit că dacă dorim ca limba maghiară să fie limbă oficială regională, dacă dorim autonomie, să plecăm de aici. Să fie clar pentru toată lumea: nu plecăm nicăieri! Nici în Mongolia, nici în Ungaria! Acesta este pământul nostru natal, aceasta este și țara noastră. Și avem dreptul să ne arborăm steagul! Avem dreptul să ne folosim limba maternă, avem dreptul la autonomie!”, a spus Antal Arpad.

Acesta a adăugat că maghiarii vor să trăiască și să muncească fără să fie deranjați.

Totodată, potrivit lui Antal, puterea susține că Ținutul Secuiesc nu se poate întreține singur și că din punct de vedere economic „depinde de mila statului român”, dar investițiile puterii, în ultimii 23 de ani, la Sfântu Gheorghe, au constat în construirea unui sediu pentru Jandarmerie, iar acum se ridică un nou sediu al Poliției. „Asta va duce la dezvoltarea regiunii noastre?”, a întrebat Antal, conform căruia sărăcia din Ținutul Secuiesc este un mit fals.

„Să ni se încredințeze administrația Ținutului Secuiesc, iar în decurs de 10 ani vom arăta rezultate remarcabile! Știu că greutățile de zi cu zi, familia, locul de muncă înseamnă o povară mare pentru noi toți. Știu că, pe lângă problemele cotidiene, este foarte greu să ducem în spate și povara comunității. Dar avem o misiune pe care trebuie să o îndeplinim! Istoria ne-a impus că în secolul XXI suntem nevoiți să apărăm din nou Ținutul Secuiesc de la fărâmițare, de la asimilare, de la distrugere. În alte condiții, cu alte mijloace, dar misiunea este aceeași”, a afirmat edilul.

El a lansat un apel către maghiari să aibă încredere în ei și să nu le fie teamă de nimeni.

„Să ne amintim de faptul că la regionalizarea din 1968, când au încercat, de asemenea, să ne fărâmițeze pământul natal, am avut de-a face cu un dictator, pentru care nimic nu a fost sfânt și care nu a avut o majoritate de 70%, ci a luat el singur decizii în ceea ce privește problemele statului. Dacă atunci nu ne-a fost teamă de Ceaușescu și dictatura comunistă, acum de ce să ne fie teamă? Dacă atunci am reușit să ne opunem planului ca județul și orașul nostru să aparțină de Brașov, vom reuși și acum. Pentru acest lucru avem nevoie să fim uniți și curajoși. Dumnezeu să păzească Ținutul Secuiesc!”, și-a încheiat discursul primarul din Sfântu Gheorghe.

La sărbătorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni de la Sfântu Gheorghe au participat peste trei mii de persoane, invitat de onoare fiind vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...