REZULTATE FINALE BEC ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Lista oficială a europarlamentarilor români

Publicat: 29/05/2014, 12:02
Actualizat: 05/07/2016, 23:36

REZULTATE FINALE BEC ALEGERI EUROPARLAMENTARE REZULTATE 2014. BEC a publicat rezultatele finale la alegerile europarlamentare. După numărarea voturilor din 99,99% din secțiile de votare, Alianța PSD-PC-UNPR a obțitut un scor de 37,6%, fiind urmat la mare distanță de PNL cu 15%, PDL cu 12,23%, Mircea Diaconu cu 6,81%, UDMR cu 6,3%, și PMP cu 6,21%. Surpriza scrutinului este că Mircea Diaconu, care a candidat ca independent, a obținut mai multe voturi decât PMP-ul condus de Elena Udrea. După redistribuire, Alianța PSD-PC-UNPR își adjudecă 16 mandate, PNL-6, PDL -5, UDMR și PMP câte două, iar un mandat a fost câștigat de Mircea Diaconu, potrivit rezultatelor finale BEC la alegerile europarlamentare 2014.

De remarcat că PMP-ul Elenei Udrea a avut un scor mai mic decât Mircea Diaconu. În seara alegerilor, fiica cea mică a președintelui, Elena Băsescu, și ea membră a PMP, a admis că, dacă ar fi candidat independentă, ar fi „furat” cel puțin 3 procente PMP.

Cine sunt cei 32 de europarlamentari români:

Alianța PSD-PC-UNPR – 16 mandate

1. Corina Crețu – vicepreședinte PSD, în Parlamentul European din 2005. Corina Crețu a fost purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale în mandatul lui Ion Iliescu, 2000-2004, fiind aleasă senator la alegerile din 2004. În prezent este la al doilea mandat de europarlamentar

2. Ecaterina Andronescu – vicepreședinte PSD, fost ministru al Educației, în parlament aleasă pentru a cincea legislatură consecutiv. Între 1996 -2008 a fost deputat, iar începând cu 2008 până în prezent este senator.

3. Cătălin Ivan – europarlamentar ales în 2009, este purtător de cuvânt al PSD și președinte al organizației PSD sector 1 .În trecut a fost președinte al Președinte al Organizației Județene TSD Iași.

4. Dan Nica – deputat PSD la al cincilea mandat, a fost ministru al Comunicațiilor în guvernele Ponta și Năstase. Dan Nica a fost ministru de Interne în 2008, când a fost prezentat de președintele Traian Băsescu ca fiind omul care a pus serviciul secret al MAI (fostul „Doi și-un sfert”) la dispoziția lui Marian Vanghelie și a lui Cătălin Voicu. El a pierdut mandatul de la Interne după ce a declarat, înaintea alegerilor prezidențiale din 2009 că „autocarele sunt pregătite”, referindu-se la fraudarea alegerilor de către PDL. Nica a fost cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul Poșta Română, însă nu a fost pus sub urmărire penală.

5. Maria Grapini a fost al doilea lider PC care, alături de ministrul Agriculturii, a fostministru IMM-urilor, Turismului și Mediului de Afaceri în guvernul Ponta II. Grapini este în prezent deputat în colegiul 3, Timișoara, aleasă pe listele USL.

6. Damian Drăghici – senator UNPR, a fost în 2012 consilier de stat pe problemele romilor în aparatul de lucru al premierului Victor Ponta. Artistul de etnie roma este singurul muzician român care a câștigat un premiu Grammy.

7. Daciana Sârbu – soția premierului Victor Ponta, este în Parlamentul European din 2005 când a fost desemnată observator din partea României. între 2003 și 2004 a fost secretar de Stat, Președinte al Autorității Naționale pentru Tineret și secretar de Stat, Direcția Programe pentru Tineret, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.

8. Ioan Mircea Pașcu – este europarlamentar la al doilea mandat din partea PSD. A fost deputat în Parlamentul României. În primii doi ani după Revoluție a fost consilier prezidențial al președintelui Ion Iliescu și ulterior secretar de stat la Ministerul Apărării Naționale. Între 2000 și 2004 a fost ministru al apărării în Guvernul Năstase.

9. Viorica Dăncilă – europarlamentar la primul mandat, este în PSD din 1996. A fost președinta Organizației de Femei PSD Videle și consilier local în aceeași localitate. Din 2005 pâna în 2009 a fost președinta Organizației Județene de Femei a PSD Teleorman și membră în Consiliul Național al PSD.

10. Sorin Moisa – este șef de cabinet al comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloș.

11. Victor Boștinaru – europarlamentar la al doilea mandat. Între 1990 și 2000 a fost deputat PD. În 2001 s-a înscris în PSD, fiind consilier pentru politică externă și relații internaționale al președintelui Camerei Deputaților, Valer Dorneanu(martie 2001- octombrie 2004 și ianuarie 2005 – aprilie 2006). În ultimele luni ale lui 2004 a fost secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe.

12. Ciprian Tănăsescu – este fiul fostului senator PRM Dan Claudiu Tănăsescu. Este la al doilea mandat de europarlamentar. Este de profesie medic.13. Doru Frunzulică – fost deputat PSD, este secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine.

13. Doru Frunzulică – fost deputat PSD, este secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine.

14. Laurențiu Rebega – președinte PC Prahova și vicepreședinte al Consiliului Județean.

15. Claudia Țapardel – este vicepreședinte al TSD.16.

16 Cristea Andi Lucian – consilier parlamentar

PNL – 6 mandate

1. Norica Nicolai – a fost procuror, avocat și lector universitar. A fost secretar de stat la Ministerul Muncii și Solidarătății Sociale în perioada 1997 – 2000. Ulterior, a fost senator, în perioada 2004 – 2008, din partea PNL. La sfârșitul anului 2007 a fost desemnată de premierul Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcția de ministru al Justiției. Președintele Traian Băsescu a refuzat, însă, numirea invocând „mapa profesională” a Noricăi Nicolai de pe vremea când era procuror. Din 2009 este membru al Parlamentului European, din partea PNL.

2. Adina Ioana Vălean – este soția liderul PNL, Crin Antonescu. A fost profesor de matematică, a lucrat ca director în mai multe ONG-uri, ai căror membri fondatori erau, printre alții, CrinAntonescu și Dinu Patriciu. A intrat în PNL în anul 1999, iar în anul 2004 a fost aleasă deputat în Parlamentul României. În 2009 a fost aleasă europarlamentar din partea PNL. De asemenea, ea este vice-președinte al grupului politic ALDE din Parlamentul European. În aprilie 2009,Parlamentul European a adoptat raportul Vălean privind serviciile de roaming, prin care tarifele în interiorul UE au scăzut mai intai cu 25%, apoi 50%. A fost implicată într-un scandal de lobby pentru RMCG.

3. Ramona Mănescu – are o vechime de 23 de ani în PNL, însă cariera sa politică se leagă, în mare parte, de cea a soțului său, Rareș Mănescu, primarul sectorului 6 și omul de încredere a lui Crin Antonescu. Relația privilegiată a lui Rareș Mănescu cu liderul PNL a fost practic oficializată anul trecut la locale când șeful PNL l-a impus drept candidat la primăria sectorului 6, în ciuda opoziției aripii Tăriceanu-Chiliman. A fost europarlamentar ales în 2007 și reconfirmat în 2009. A fost ministru al Transporturilor timp de șase luni, până la ieșirea PNL de la guvernare, la începutul lunii martie 2014.

4. Cristian Bușoi – fost medic și notar, a intrat în politică în 1996, fiind până în 1998 vicepreședinte fondator al Organizației Tineretului Național Liberal (TNL). În perioada octombrie 2002 – mai 2004, a fost consilier al vicepreședintelui PNL Călin Popescu-Tăriceanu, iar între decembrie 2004 și aprilie 2007, deputat. În 2009 a fost ales, din partea PNL, europarlamentar. A ocupat funcția până în iunie 2013, când a fost numit la conducerea Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). funcție din care a demisionat odată cu ieșirea PNL de la guvernare.

5. Renate Weber – de profesie jurist, s-a implicat activ în apărarea drepturilor omului. A fost avocat, lector universitar, președinte al Fundației Soros România și al Fundației pentru o Societate Deschisă din România, și consilieră a lui Traian Băsescu (2004 – 2005). La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, a fost aleasă eurodeputat din partea PNL, iar la alegerile din 2009 a câștigat un nou mandat de europarlamentar, pe lista aceluiași partid.

6. Eduard Hellvig – a fost consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu (1999 – 2000) și deputat în Parlamentul României (2004 – 2008). Timp de un an, 2006 – 2007, a fost ales să facă parte dintre primii europarlamentari ai României. În 2009 a fost coordonatorul campaniei PNL pentru prezidențiale. A făcut parte din Guvernul Ponta, ca Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, demisionând după un an din cauza unui candal de incompatibilitate. În septembrie 2013 a demisionat din Camera Deputaților pentru a prelua unul dintre posturile de europarlamentar rămase libere după demisiile Ramonei Mănescu și a lui Cristian Bușoi. Este secretar general al PNL.

PDL- 5 mandate

1. Theodor Stolojan – în prezent europarlamentar PDL. A fost premier al României în perioada octombrie 1991-noiembrie 1992. Ulterior, a lucrat pentru Banca Mondială și pentru Grupul Tofan. În 1996,a susținut candidatura la Președinție a candidatului PDSR, Ion Iliescu. În iulie 2000, Stolojan a reintrat în politică, candidând la Președinție din partea Partidului Național Liberal, iar din august 2002 devine președintele PNL. În 2003 a pus bazele Alianței Dreptate și Adevăr, alături de Traian Băsescu, fiind anunțat candidat al acesteia la președinție, însă s-a retras. A fost consilier prezidențial până în octombrie 2006, pentru ca în decembrie să fondeze PLD care a fuzionat cu PD. A fost nominalizat de PDL candidat la funcția de premier în 2008, însă s-a retras.

2. Monica Macovei – fost procuror și avocat, este în prezent europarlamentar PDL. În peroada 2004-2007 a fost ministru al Justiției, inițiind o serie de reforme în sistem și eliminând stegulețele roșii puse de Comisia Europeană. Este considerată „mama” Agenției Naționale de Integritate, militnd pentru transparentizarea funcției publice. Anterior poziției de ministru al justiției a condus Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki.

3. Traian Ungureanu – publicist, este europarlamentar la primul mandat din partea PDL. Este membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și în Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova.

4. Marian Jean Marinescu – membru PD din 1992, având o serie de funcții de conducere în organizația Dolj, este europarlamentar PDL din 2007 până în prezent. Este vicepreședintele Grupului PPE-DE din cadrul Parlamentului European. Este membru în Comisia pentru transport și turism și în Delegația pentru relațiile cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru și Kosovo. Un raport întocmit de Marian-Jean Marinescu ce presupune ca programele de radionavigație prin satelit Galileo și EGNOS să pună la dispoziția cetățenilor o alternativă europeană civilă la semnalul american GPS sau la cel rusesc Glonass, de care utilizatorii GNSS au depins până acum, a fost adoptat de Parlamentul European la sfârșitul lui 2013.

5. Daniel Buda – fost deputat, Daniel Buda este liderul PDL Cluj și a intrat pe lista de europarlamentare pe ultima sută de metri, decizia vizând securizarea voturilor din filiala patronată de Emil Boc, care s-a implicat în susținerea Miscării Populare.

UDMR – 2 mandate

1. Iuliu Winkler – este la al doilea mandat de europarlamentar UDMR. A fost subprefect al județului Hunedoara, între 1999 și 2000, și ulterior deputat până în 2004). În perioada 2004 – 2007 a fost ministru delegat pentru Comerț în Ministerul Economiei și Comerțului, iar pentru o scurtă perioadă de imp, în 2007, a fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informație.

2. Csaba Sógor, pastor reformat, și-a început activitatea politică în anul 1990. A fost ales ca senator din partea județului Harghita, pe listele partidului UDMR, în legislatura 2000-2004. A fost reales ca senator în aceeași circumcripție electorală, pentru legislatura 2004-2008. În 2007 a fost ales eurodeputat din partea UDMR. Este un apropiat al lui Laszlo Tokes, despre care a dat și trei declarații la Securitate. Este un militant activ al autonomiei Ținutului Secuiesc.

PMP – 2 mandate

1. Cristian Preda – profesor universitar, este europarlamentar ales pe lista PDL în 2009. A făcut parte din grupul reformiștilor din PDL, alături de Monica Macovei și Sever Voinescu, fiind ales prim-vicepreședinte al partiduluiîn 2012. Declarațiile sale critice la adresa conducerii PDL pe care a acuzat-o de „fesenism” i-au atras suspendarea din partid anul trecut. La începutul acestui an, s-a alăturat Partidului Mișcarea Populară. La sfârșitul anilor 90, a fost consilier al președintelui Emil Constantinescu. Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, iar ulterior consilier prezidențial al președintelui Traian Băsescu

.2. Siegfried Mureșan – La 33 de ani are o carieră de tehnocrat. El este consilier principal la PPE. De asemenea, a fost consilier al președintelui Comisiei pentru Aafceri europene al consilier al președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag

1 Independent

1. Mircea Diaconu. Fost senator PNL, Mircea Diaconu a candidat ca independent după ce liberalii l-au scos de pe listă ca urmare a deciziei ANI de incompatibilitate, reconfirmată de Înalta Curte. Cu toate acestea, Diaconu a reușit să se înscrie în cursă după ce Curtea de Apel București i-a dat undă verde în ciuda deciziei BEC și a Tribunalului, în pimă restanță.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014 – REZULTATELE FINALE au fost prezentate astăzi de BEC.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ministrul Educaţiei, mesaj clar despre TESTAREA elevilor! Ce se va întâmpla în şcoli
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Ce trebuie să faci dacă vrei să renunți la polița RCA de la City Insurance
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei