România POATE exercita Președinția Consiliului UE. Președintele Klaus Iohannis, interviu pentru presa austriacă

România POATE exercita Președinția Consiliului UE. Președintele Klaus Iohannis, interviu pentru presa austriacă
Publicat: 02/12/2018, 12:08
Actualizat: 25/03/2019, 21:34

România poate exercita Președinția Consiliului UE în pofida disputelor politice interne, afirmă președintele Klaus Iohannis într-un interviu acordat presei austriece, în care prezintă prioritățile Bucureștiului și amintește că va candida pentru un nou mandat.

Într-un interviu acordat publicației austriece Kurier, Klaus Iohannis vorbește despre mandatul României la Președinția Consiliului UE și despre disputele politice interne, subliniind că susține principiile statului de drept și combaterea corupției.

Întrebat care sunt prioritățile Bucureștiului la preluarea Președinției Consiliului UE, Klaus Iohannis a declarat: „Președinția Consiliului UE se confruntă cu multe provocări și dosare dificile: procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, cadrul financiar multianual, migrația, dezbaterea pe tema viitorului UE. O viziune comună asupra păstrării valorilor europene trebuie să fie o prioritate pentru toate statele membre”.

„Prioritară trebuie să fie atenția acordată unității, cooperării și solidarității între statele membre. Este vorba despre coeziunea la nivelul Uniunii Europene. Oamenii așteaptă răspunsuri clare la probleme. România vrea să ofere rezultate concrete. Un proiect central va fi summitul informal al Consiliului European programat pe 9 mai 2019 la Sibiu. Reuniunea este dedicată dezbaterii pe tema viitorului Uniunii Europene. Sperăm că summitul va furniza o perspectivă clară și pozitivă asupra Uniunii Europene și că îi va sensibiliza pe cetățenii europeni”, a spus Iohannis.

„Nu este Brexit un semnal politic fatal?” îl întrebă jurnaliștii austrieci pe președintele României.
„Respectăm această decizie, chiar dacă este regretabilă pentru noi. UE este pregătită pentru orice scenariu. UE este unită ca niciodată, iar acesta este un semnal politic pentru a strânge rândurile. Procesul nu este încă încheiat, preocuparea noastră este să ajungem la un acord cu Londra cât mai curând posibil. Sperăm să avem aprobarea britanicilor pentru o retragere ordonată. Aceasta este condiția prealabilă pentru relațiile viitoare apropiate cu Marea Britanie.”
Iohannis a aruncat și câteva săgeți spre coaliția guvernamentală din România: „Sunt un adversar pentru oricine pune în pericol lupta împotriva corupției și statul de drept în România, indiferent dacă este sau nu membru al guvernului. Este adevărat că actuala majoritate parlamentară, care susține guvernul PSD-ALDE, se angajează să slăbească lupta împotriva corupției și a independenței sistemului judiciar. Susțin lupta împotriva corupției. Din prima zi a mandatului meu, îți folosesc toate puterile pe care Constituția mi le oferă pentru a împiedica adoptarea unor legi care să slăbească sistemul judiciar și legea penală,” a declarat președintele României. „”Din păcate, coaliția de guvernământ încearcă să modifice arbitrar legile judiciare și penale, indiferent de cerințele opoziției, ale asociațiilor profesionale sau ale românilor care au ieșit pe străzi.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Job-ul din România plătit cu 5.000 de lei/lună, pentru care ai nevoie 'decât' de 8...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
DJ Lalla s-a cazat în Mamaia la un prieten pe care îl cunoscuse pe TikTok...
Femeia cu cel mai sexy posterior din lume arată FABULOS! Galerie FOTO
Ultimele clipe din viaţa tinerei DJ Lalla. S-a cazat la un cunoscut în Mamaia şi...
Dusterul pe care românii nu l-au putut cumpăra se vinde pe AUTOVIT. Cât costă cea...
Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni
Profesorii vor primi bani în plus! Când intră suma pe card şi la ce pot...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
Oana Zăvoranu, jefuită de soț de 2 milioane €! Ce calvar a îndurat Oana Zăvoranu...
APARE pe cer VINERI, 29 septembrie! Cum să vezi CEA MAI MARE Lună din 2023
Cutremur total! Gabriela FIREA a anunțat: ȊL PĂRĂSESC
Când va fi difuzat noul sezon America Express – Drumul Soarelui
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse