România primește 33,9 mil. de euro drept ajutor financiar nerambursabil pentru combaterea calamităților naturale care au afectat țara noastră în 2022

România primește 33,9 mil. de euro drept ajutor financiar nerambursabil pentru combaterea calamităților naturale care au afectat țara noastră în 2022
Publicat: 05/12/2023, 16:51
Actualizat: 05/12/2023, 17:25

Comisia Europeană a aprobat solicitarea României privind accesarea de fonduri nerambursabile din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), valoarea grantului acordat fiind de circa 33,9 milioane euro, anunță Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Potrivit SGG, suma de 33,9 milioane de euro se adaugă celor peste 141 milioane euro atrase de România, până în prezent, din acest Fond.

Perioada de implementare a grant-ului FSUE este de 18 luni de la data aprobării acestuia, iar rambursarea efectivă a cheltuielilor va fi realizată pe baza unui proces de evaluare și verificare a documentelor înaintate de beneficiarii finali, în conformitate cu procedurile de justificare a cheltuielilor din FSUE.

Următoarele măsuri de urgență, realizate de autoritățile publice ca răspuns la seceta, valurile de căldură şi incendiile de vegetație care au afectat România în anul 2022, vor putea fi rambursate din grantul FSUE:

  • refacerea infrastructurilor și instalațiilor în domeniile energiei, apelor, telecomunicațiilor și transporturilor rutiere, feroviare şi navale;
  • finanțarea acțiunilor de intervenție pentru stingerea incendiilor de vegetație și acoperirea nevoilor imediate ale populației afectate de calamitate;
  • curățarea și decolmatarea zonelor naturale afectate de calamitate, în scopul evitării efectelor provocate de eroziunea solului.

Secretariatul General al Guvernului va continua, în perioada următoare, discuțiile la nivel tehnic cu reprezentanții ministerelor implicate, pentru a fi definitivat cadrul organizatoric necesar și stabilit setul de documente justificative pe baza cărora se va realiza evaluarea eligibilității cheltuielilor ce vor fi înaintate de beneficiarii finali.

ACMFSUE va acorda ministerelor sprijin în pregătirea cadrului tehnic, financiar și juridic aferent derulării grantului, iar pe parcursul implementării va face toate demersurile necesare pentru cheltuirea integrală a sumei alocate din FSUE.

Secretariatul General al Guvernului are rolul de Autoritate Coordonatoare şi de Management a întregii activități referitoare la accesarea, implementarea și gestionarea ajutorului financiar nerambursabil acordat României din FSUE (ACMFSUE), fiind punct de contact cu serviciile Comisiei Europene și colaborând cu autoritățile de implementare stabilite la nivelul diferitelor ministere de linie, în funcție de natura dezastrelor/situațiilor de urgență eligibile şi tipurilor de cheltuieli eligibile.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) este un instrument financiar nerambursabil creat la nivelul Uniunii Europene pentru situații de urgență, în scopul decontării unei părți din cheltuielile publice efectuate de un stat afectat de calamități naturale sau alte situații de urgență eligibile, reglementat de Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 de instituire a Fondului, cu modificările și completările ulterioare.

Câți bani a scos UE prin Fondul de Solidaritate din 2002?

Fondul de Solidaritate a fost instituit în 2002 ca răspuns la inundațiile grave care au afectat Europa Centrală în vara acelui an. Începând de atunci, acest fond a oferit sprijin în peste 130 de cazuri. Până în prezent, 24 de state membre (plus Regatul Unit) și trei țări candidate (Albania, Muntenegru și Serbia) au primit sprijin din Fondul de solidaritate, fiind plătită în total o sumă de peste 8,2 miliarde EUR.

Începând din 2021, Fondul de solidaritate și Rezerva pentru ajutoare de urgență au fost finanțate ca un instrument unic, denumit Rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență (SEAR). Bugetul anual maxim pentru SEAR este de 1,2 miliarde EUR (la prețurile din 2018).

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Consiliul JAI discută, dar nu votează lărgirea spațiului Schengen/ Predoiu: Sunt în permanent contact cu ministrul austriac Karner

VIDEO | Ministerul Familiei NU se desființează / Parlamentul a respins propunerea Opoziției

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
”Fratele” multi-milionar al Prodancei s-a sinucis la Dubai! El a avut în trecut inclusiv o...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO „Lichidare în masă”: Rușii repetă greșeala de a-și aduna soldații în careu, ucrainenii trimit...
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Momentul când agresorul se îndreaptă spre apartamentul prostituatei din Iaşi. Ionuţ a agaţat-o pe Raimonda...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Gabriela Cristea l-a prins în fapt! Tavi Clonda era cu fosta la mall + El...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
Tatăl lui Sebi își strigă durerea, după accidentul de la 2 Mai! Declarații în lacrimi,...
Rămân cu indexarea de 13,8%! Acești pensionari nu vor primi pensii mai mari după recalcularea...
Părinţii victimelor lui Vlad Pascu cer schimbarea încadrării faptelor în omor: Nu ne va alina...
Cele 4 zodii pentru care astrele s-au aliniat și vor domina lumea! Nimeni nu le...
Ce ÎNSEAMNĂ când ți se OFILESC plantele în casă?
SE SCHIMBĂ HARTA lângă România?! Anunțul teribil va fi făcut pe 29 FEBRUARIE
De ce a ieșit Mihaela Tatu din TV. Fosta vedetă și-a schimbat profesia
VIDEO | Daniela Crudu, apariție rară la televizior alături de sora ei. Cum arată acum...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului