România trimite ajutoare în Siria. Vor fi trimise haine, dar și produse alimentare / Decizia CNSU

România trimite ajutoare în Siria. Vor fi trimise haine, dar și produse alimentare / Decizia CNSU
Cutremur în Turcia și Siria / Sursa foto: Anadolu Agency / ABACAPRESS.COM / Mediafax Foto
Publicat: 09/02/2023, 12:09
Actualizat: 09/02/2023, 12:11

România va trimite mai multe ajutoare în Siria, pentru a ajuta victimele cutremurelor de luni. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, joi, o hotărâre în acest sens.

„Dată fiind situația generată de cutremurul produs în data de 6 februarie 2023, în Siria, respectiv, solicitarea Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru acordarea de asistență internațională, în urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, astăzi, 9.02.2023, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, hotărârea nou adoptată urmărind de o manieră prioritară sprijinirea Republicii Arabe Siriene, prin: bunuri materiale ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte dar și produse alimentare, conserve. Acestea vor puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Detaliile privind efectuarea transportului materialelor se stabilesc între Departamentul pentru Situații de Urgență și Comisia Europeană iar transportul se realizează pe cale aeriană cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naționale sau din alte surse, în funcție de necesități.

Hotărârea CNSU

Lista produselor care vor fi trimise în Siria

Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria depășește 16.000 de morţi și peste 68.000 de răniți

Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia şi Siria depășește 16.000 de morţi și peste 68.000 de răniți. Șansele de supravieţuire scad tot mai mult după trei zile de la dezastru.

În acelaşi timp, criticile tot mai mari în legătură cu reacţia autorităţilor l-au obligat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să recunoască deficienţele în răspunsul guvernului. Pe de altă parte, creşte furia populară şi în legătură cu standardele de construcţie.

ONU solicită ajutor urgent pentru Siria

Trimisul special al Națiunilor Unite pentru Siria, Geir Pedersen, a declarat că țara – deja devastată de mai mult de un deceniu de război civil – are nevoie urgentă de ajutor pentru salvarea vieților după cutremur.

„Sirienii au nevoie de mai mult din absolut orice”, a declarat Pedersen reporterilor. „Cutremurul a lovit în timp ce criza umanitară din nord-vestul Siriei se înrăutățea deja, nevoile fiind la cel mai înalt nivel de la începutul conflictului.”

Ajutorul era necesar „urgent, prin cele mai rapide, directe și eficiente rute”, a spus el. „Am văzut ceva ajutor, dar nici pe departe suficient… Ajutorul de urgență nu trebuie să fie politizat. În schimb, trebuie să ne concentrăm pe ceea ce este necesar”, potrivit The Guardian.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase