„Salutul frățesc” al Tinerilor Comuniști Chinezi și învățăturile lui Mao la instalarea lui Mihai de la Hi-Q în fruntea TSD. Reportaj Gândul

Publicat: 20/10/2013, 10:09
Actualizat: 29/07/2014, 20:46

Încă marcați de încălzirea ideologică prelungită până spre zori în cluburile din Brașov, aproape 2.000 de pesediști juniori au umplut sâmbătă dimineața Sala Sporturilor din oraș la Congresul TSD. Misiunea le-a fost simplă: câteva aplauze furtunoase la glumele și ironiile politice ale miniștrilor PSD, veniți în număr mare, de la Victor Ponta la Liviu Dragnea, Titus Corlățean sau Constantin Niță, plus Nicolae Bănicioiu în triplu rol – ministru, fost șef TSD și show-man.

Înainte de a trece de la Tineret la seniori, Bănicioiu și-a pregătit ieșirea triumfală din liga mica. „Nicu acum pleacă, însă nu e trist/ Știe că are în spate poporul PSD-ist”, au proiectat juniorii PSD pe ecrane gigant, peste filmul carierei politice a fostului lider.

În locul său, l-a lăsat pe Mihai Sturzu, trecut, într-un singur an, de la solist vocal în trupa Hi-Q la deputat, de la simplu membru la lider TSD. „Nicu organiza baluri de boboci și, evident, noi cântam la baluri de boboci”, a justificat el predarea de ștafetă. O schimbare de gardă la care a fost prezentă și Liga Tineretului Comunist Chinez, care și-a prezentat, de la microfon, „salutul frățesc”.

Mihai Sturzu, noul lider al TSD. Foto: Adrian Popescu

Învățăturile lui Mao pentru poportul TSD-ist

Deschiderea s-a făcut pe „Bella Ciao”, cântecul partizanilor antifasciști italieni din al Doilea Război Mondial, după care o tânără din TSD Brașov a oferit asistenței o variantă modificată a imnului național în care strofa cu „Traian” a fost înlocuită cu o alta, neinclusă în versiunea oficială.

Imediat, și-a intrat în rol ministrul Bănicioiu, „membru și președinte al TSD pentru încă o oră, două”, care i-a introdus, pe rând, pe șefii partidului: Victor Ponta și Liviu Dragnea, secondați de Valeriu Zgonea, Ecaterina Andronescu, Titus Corlățean „alăturat alături de noi” și Constantin Niță gratulat cu „deosebite mulțumiri pentru ospitabilitate”.

Apoi, i-a scos în față pe reprezentanții organizațiilor de tineret ale UNPR, PPDD, Tineretului Comunist Chinez și Tineretului Social Democrat din Moldova.

Congresul TSD de la Brașov. Foto: Adrian Popescu

„Salutul frățesc al tinerilor comuniști chinezi” s-a propagat, clar, de la microfon: „De-a lungul anilor, Liga Tineretului Comunist Chinez a avut și are relații și schimburi de prietenie statornice cu Partidul Social Liberal (sic!) din România, acestea jucând un rol important între partidele și țările noastre”. Omologul chinez a apelat apoi la un citat din Mao: „Lumea este a noastră, dar și a voastră, tineretul reprezintă soarele de dimineață, de la ora 8 și 9, și sper să duceți mai departe cauza creată de generațiile mai în vârstă”.

Luat de val, liderul Tineretului Social Democrat din Republica Moldova a dat și el să însuflețească atmosfera: „Dragi prieteni, dragi tovarăși. Pardon! Dragi camarazi”.

Tinerii PSD-iști nu i-au purtat însă pica, la final votând în unanimitate înființarea TSD Republica Moldova.

Dragnea, setat pe glume cu procurori, Ponta – „Bagă bani!”

Microfonul a trecut apoi la Victor Ponta, care a pledat fără rezerve în favoarea „dezvoltării țării prin valorificarea tuturor resurselor ei”, respingând totodată „orice formă de violență, agresiune, lozinci din anii 90″.

Victor Ponta la Congresul TSD. Foto: Adrian Popescu

În aplauzele generale, Bănicioiu a scos apoi, pentru camerele TV și pentru șeful său de partid, o colivie cu inscripția „AMR 61 SĂPTĂMÂNI” rezervată „cucului de la Cotroceni”.

De aplauze la scenă deschisă a avut parte și Liviu Dragnea, pus pe glume cu PPDD-isști și, desigur, procurori: „Poate or să se supere pe noi și ne ancheteze acum ca grupare infracțională pentru că facem reclamă la Coca Cola”.

Liviu Dragnea la Congresul TSD. Foto: Adrian Popescu

ECateina Andronescu, Constantin Niță și Victor Ponta la Congresul TSD. Foto: Adrian Popescu

Ponta a dat-o și el pe glume, arătând că este la curent cu hit-urile estivale. „Vreau să-i mulțumesc lui și colegilor lui din trupa Hi-Q. Mulți ani pentru noi, la PSD, «Gașca mea» a fost un fel de imn. Că, în ultima perioadă, de când sunt prim-ministru, toată lumea îmi cântă o altă melodie: «Bagă bani, bagă bani!»”

În loc de rămas-bun, premierul a explicat și de ce trebuie să se grăbească spre București: „Mâine plec într-o vizită în Statele Unite și s-ar putea ca de la Cotroceni să primesc un telefon cu «Dacă pleci, ia-mă și pă mine!» și sper ca domnul președinte să n-apuce să facă toate formalitățile!”

Înainte de a pleca, Ponta însuși i-a dat cântărețului-deputat Mihai Sturzu binecuvântarea în funcția de președinte al TSD chiar dacă nimeni nu votase încă.

Congresul TSD. Foto: Adrian Popescu

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Dacia i-a dat lovitura lui Volkswagen. Ce a reușit acum, pentru a doua oară consecutiv
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...