„Salutul frățesc” al Tinerilor Comuniști Chinezi și învățăturile lui Mao la instalarea lui Mihai de la Hi-Q în fruntea TSD. Reportaj Gândul

Publicat: 20/10/2013, 10:09
Actualizat: 29/07/2014, 20:46

Încă marcați de încălzirea ideologică prelungită până spre zori în cluburile din Brașov, aproape 2.000 de pesediști juniori au umplut sâmbătă dimineața Sala Sporturilor din oraș la Congresul TSD. Misiunea le-a fost simplă: câteva aplauze furtunoase la glumele și ironiile politice ale miniștrilor PSD, veniți în număr mare, de la Victor Ponta la Liviu Dragnea, Titus Corlățean sau Constantin Niță, plus Nicolae Bănicioiu în triplu rol – ministru, fost șef TSD și show-man.

Înainte de a trece de la Tineret la seniori, Bănicioiu și-a pregătit ieșirea triumfală din liga mica. „Nicu acum pleacă, însă nu e trist/ Știe că are în spate poporul PSD-ist”, au proiectat juniorii PSD pe ecrane gigant, peste filmul carierei politice a fostului lider.

În locul său, l-a lăsat pe Mihai Sturzu, trecut, într-un singur an, de la solist vocal în trupa Hi-Q la deputat, de la simplu membru la lider TSD. „Nicu organiza baluri de boboci și, evident, noi cântam la baluri de boboci”, a justificat el predarea de ștafetă. O schimbare de gardă la care a fost prezentă și Liga Tineretului Comunist Chinez, care și-a prezentat, de la microfon, „salutul frățesc”.

Mihai Sturzu, noul lider al TSD. Foto: Adrian Popescu

Învățăturile lui Mao pentru poportul TSD-ist

Deschiderea s-a făcut pe „Bella Ciao”, cântecul partizanilor antifasciști italieni din al Doilea Război Mondial, după care o tânără din TSD Brașov a oferit asistenței o variantă modificată a imnului național în care strofa cu „Traian” a fost înlocuită cu o alta, neinclusă în versiunea oficială.

Imediat, și-a intrat în rol ministrul Bănicioiu, „membru și președinte al TSD pentru încă o oră, două”, care i-a introdus, pe rând, pe șefii partidului: Victor Ponta și Liviu Dragnea, secondați de Valeriu Zgonea, Ecaterina Andronescu, Titus Corlățean „alăturat alături de noi” și Constantin Niță gratulat cu „deosebite mulțumiri pentru ospitabilitate”.

Apoi, i-a scos în față pe reprezentanții organizațiilor de tineret ale UNPR, PPDD, Tineretului Comunist Chinez și Tineretului Social Democrat din Moldova.

Congresul TSD de la Brașov. Foto: Adrian Popescu

„Salutul frățesc al tinerilor comuniști chinezi” s-a propagat, clar, de la microfon: „De-a lungul anilor, Liga Tineretului Comunist Chinez a avut și are relații și schimburi de prietenie statornice cu Partidul Social Liberal (sic!) din România, acestea jucând un rol important între partidele și țările noastre”. Omologul chinez a apelat apoi la un citat din Mao: „Lumea este a noastră, dar și a voastră, tineretul reprezintă soarele de dimineață, de la ora 8 și 9, și sper să duceți mai departe cauza creată de generațiile mai în vârstă”.

Luat de val, liderul Tineretului Social Democrat din Republica Moldova a dat și el să însuflețească atmosfera: „Dragi prieteni, dragi tovarăși. Pardon! Dragi camarazi”.

Tinerii PSD-iști nu i-au purtat însă pica, la final votând în unanimitate înființarea TSD Republica Moldova.

Dragnea, setat pe glume cu procurori, Ponta – „Bagă bani!”

Microfonul a trecut apoi la Victor Ponta, care a pledat fără rezerve în favoarea „dezvoltării țării prin valorificarea tuturor resurselor ei”, respingând totodată „orice formă de violență, agresiune, lozinci din anii 90″.

Victor Ponta la Congresul TSD. Foto: Adrian Popescu

În aplauzele generale, Bănicioiu a scos apoi, pentru camerele TV și pentru șeful său de partid, o colivie cu inscripția „AMR 61 SĂPTĂMÂNI” rezervată „cucului de la Cotroceni”.

De aplauze la scenă deschisă a avut parte și Liviu Dragnea, pus pe glume cu PPDD-isști și, desigur, procurori: „Poate or să se supere pe noi și ne ancheteze acum ca grupare infracțională pentru că facem reclamă la Coca Cola”.

Liviu Dragnea la Congresul TSD. Foto: Adrian Popescu

ECateina Andronescu, Constantin Niță și Victor Ponta la Congresul TSD. Foto: Adrian Popescu

Ponta a dat-o și el pe glume, arătând că este la curent cu hit-urile estivale. „Vreau să-i mulțumesc lui și colegilor lui din trupa Hi-Q. Mulți ani pentru noi, la PSD, «Gașca mea» a fost un fel de imn. Că, în ultima perioadă, de când sunt prim-ministru, toată lumea îmi cântă o altă melodie: «Bagă bani, bagă bani!»”

În loc de rămas-bun, premierul a explicat și de ce trebuie să se grăbească spre București: „Mâine plec într-o vizită în Statele Unite și s-ar putea ca de la Cotroceni să primesc un telefon cu «Dacă pleci, ia-mă și pă mine!» și sper ca domnul președinte să n-apuce să facă toate formalitățile!”

Înainte de a pleca, Ponta însuși i-a dat cântărețului-deputat Mihai Sturzu binecuvântarea în funcția de președinte al TSD chiar dacă nimeni nu votase încă.

Congresul TSD. Foto: Adrian Popescu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom