Șansele moțiunii de cenzură: De câte voturi e nevoie din barca PSD-ALDE pentru ca opoziția să doboare Guvernul Dăncilă

Redactor:
Andrei Ilinca
Șansele moțiunii de cenzură: De câte voturi e nevoie din barca PSD-ALDE pentru ca opoziția să doboare Guvernul Dăncilă
Pentru ca moțiunea de cenzură a opoziției să treacă sunt necesare 233 de voturi ale parlamentarilor. PNL, USR, PMP, Pro România și UDMR au anunțat că vor susține demersuri, însă liderul deputaților liberali Raluca Turcan a anunțat, miercuri, că moțiunea nu are în prezent voturile necesare.

Configurația Parlamentului are un număr total de 465 de deputați și senatori după cum urmează:

Grupurile Camerei Deputaților: PSD – 141, PNL – 68, USR – 27, UDMR – 21, Pro Europa – 21, ALDE – 19, PMP – 12, Minorități – 17, Neafiliați – 3

Grupurile Senatului: PSD – 69, PNL – 25, USR – 13, ALDE – 12, UDMR – 9, Neafiliați – 8

Conform calculului matematic, din totalul de 465 de parlamentari, coaliție PSD – ALDE are la Camera Deputaților 160 aleși, iar la Senat 81 de senatori. Prin urmare, coaliția are în total În acest fel, Puterea deține 241 de parlamentari.

În schimb, Opoziția are în acest un număr total de 145 de senatori și deputați din partea PNL, USR și PMP. Dacă grupul deputaților Pro Europa va vota moțiunea de cenzură, așa cum a anunțat fostul premier Mihai Tudose, atunci opoziția va avea un număr total de 166 voturi. La ei se mai pot adăuga și câțiva senatori neafiliați, dar care provin din fostul grup PMP.

În cazul în care va vota UDMR pentru moțiune, ale cărei grupuri parlamentare numără un total de 30 de aleși, atunci va fi o susținere pentru moțiune de 196 de voturi.

Dacă ar susține demersul Opoziției și grupul parlamentar al minorităților, de 17 deputați, atunci ar fi un număr total de 213 de voturi pentru.

Drept urmare, pentru a avea o șansă, inițiatorii trebuie să atragă toți neafiliații, adică 11, plus voturi de la PSD și ALDE (cel puțin 9)

Pro România, prin vocea fostului premier Mihai Tudose, a anunțat miercuri că va vota moțiunea de cenzură.

Și liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat miercuri că partidul său a decis să voteze moțiunea de cenzură pentru a sancționa „incapacitatea administrativă și politică a Guvernului în cazul Valea Uzului”.

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri că Opoziția nu deține numărul de voturi necesare pentru trecerea moțiunii și a făcut apel la parlamentarii PSD, ALDE și a celorlalte grupuri să susțină moțiunea.

Viorica Dăncilă a anunțat, după întâlnirea de marți cu grupurile parlamentare ale PSD că aceștia nu vor vota moțiunea de cenzură, însă vor asigura cvorumul.

Potrivit procedurii parlamentare, o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moțiune de cenzură are nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moțiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

Moțiunea PNL, sub numele „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot!” va fi dezbătută și votată, marți, 18 iunie, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Liderii Opoziției sunt de părere că Executivul condus de Viorica Dăncilă trebuie demis pentru că în jurul acestuia sunt baroni locali care își doresc în continuare ordonanțe favorabile pe justiție.

Foto: Mediafax Foto

Inchide