Șantierele din școli și grădinițe costă Guvernul 350 de milioane de euro. Ponta le trece la primării

Șantierele din școli și grădinițe costă Guvernul 350 de milioane de euro. Ponta le trece la primării
Publicat: 06/09/2013, 12:12
Actualizat: 19/03/2015, 22:57

O evaluare a Guvernului privind șantierele deschise în ultimii ani pentru școli și grădinițe arată că pentru a le închide este nevoie de 1.600.000.000 de lei, adică aproximativ 350 de milioane de euro. Intenția Guvernului, așa cum a arătat premierul Victor Ponta într-o videoconferință cu prefecții în pregătirea noului an școlar, este aceea ca primăriile să preia responsabilitatea integrală pentru școli, inclusiv pentru șantire.

Inventarul a fost deja preluat de ministrul administrației, Liviu Dragnea, de la Mini9sterul Educației, tot el fiind cel care a anunțat care sunt datoriile școlilor. „Am preluat de la Ministerul Educației inventarul cu toate șantierele. Sumele nesesare sunt de peste 1,6 miliarde de lei din care peste 300 de milioane sunt lucrări neplătite (neprevăzute în buget n.red). Am ajuns în situația în care unele șantiere au fost initțate de Ministerul Educației, altele de școli, altele de primării”, a spus Dragnea.

Așa cum a anunțat Ponta, la Ministerul Educației nu vor mai rămâne, din acest an, decât școlile finanțate prin programe ale Băncii Mondiale. „Singurele contracte de școli care rămân la Ministerul Educației sunt cele cu bani de la Banca Mondială. Restul, tot ce tine de infrastructură trece la administrația locală”, a arătat prim-ministrul.

Soluția Guvernului pentru a mai acoperi din datorii este negocierea cu Comisia Europeană pentru ca șantierele de care se vor ocupa primarii să fie finanțate din fonduri europene.

Alte două schimbări preconizate vizează descentralizarea până la a oferi primarilor inclusiv atribuții legate de angajările în școli, dar și înlocuirea firmelor de pază care au contract cu școlile cu Jandarmeria și Poliția Locală.

„Nu cred că ministrul Educației de la București trebuie să se ocupe de fochsist sau de femeie de serviciu. E o aberație birocratică”, a susținut Ponta, în timp ce Dragnea a propus o analiză a „câte școli au contracte cu firme de pază, cât plătesc și dacă nu cumva ar fi mai bine să facem cu jandarmeria sau cu poliția locală și banii ăia să se ducă la Jandarmerie”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase