Scandal în Coaliția de guvernare, după demiterea lui Vlad Voiculescu: USR-PLUS cere sacrificarea lui Cîțu, PNL își susține premierul și nu vrea reacții emoționale

Scandal în Coaliția de guvernare, după demiterea lui Vlad Voiculescu: USR-PLUS cere sacrificarea lui Cîțu, PNL își susține premierul și nu vrea reacții emoționale
Scandal în Coaliția de guvernare, după demiterea lui Vlad Voiculescu: USR-PLUS vrea „sacrificarea lui Cîțu”, PNL își susține premierul și nu vrea ”reacții emoționale”
Publicat: 14/04/2021, 17:34
Actualizat: 14/04/2021, 18:11

Coaliția de guvernare se clatină după ce Vlad Voiculescu și-a pierdut portofoliul ministerial într-un moment dificil pentru economia națională și, în special, pentru sănătatea publică. Această decizie de remaniere a stârnit revolta și nemulțumirile în jurul celor de la USR-PLUS, care iau în calcul inclusiv ieșirea de la guvernare. Pentru a rămâne alături de PNL și UDMR, Alința USR PLUS  pune o condiție: fără Florin Cîțu premier, spun sursele politice pentru GÂNDUL.RO. Situația devine instabilă din punct de vedere politic și o criză în acest sens deja s-a instalat. Vicepremierul Dan Barna a menționat că e posibil să fie nevoie de medierea președintelui Klaus Iohannis.

Culisele demiterii lui Vlad Voiculescu

Demiterea lui Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătății are loc la doar două zile după tragedia de la Spitalul „Victor Babeș”, unde trei bolnavi infectați cu COVID-19 au murit, în urma unei defecțiuni la instalația de oxigen de la unitatea de terapie intensivă din curtea spitalului. Voiculescu este cel de-al treilea ministru schimbat de la începutul pandemiei de coronavirus.

Premierul Florin Cîțu și Dan Barna au stabilit încă de marți seară să se întâlnească pentru a analiza situația de la Ministerul Sănătății, după ce secterarul Andreea Moldovan a semnat un nou ordin privind noile criterii de carantinare, fără ca premierul să fie informat. Barna ar fi susținut revocarea lui Moldovan din funcția de secretar de stat, spun surse politice pentru GÂNDUL.RO, însă vicepremierul s-ar fi împotrivit demiterii lui Vlad Voiculescu din fruntea ministerului. Atât PNL, cât și UDMR, spun sursele, doresc să evite o criză politică provocată pe fondul pandemiei.

Calculele Alianței USR PLUS

În acest moment Alianța USR-PLUS își face calcule și are trei variante pe care le „negociază”.

  • Să râmână la guvernarea în Coaliție cu PNL și UDMR, însă fără Florin Cîțu premier
  • Să iasă definitiv din coaliția de guvernare
  • Să le cedeze Ministerul Sănătății liberalilor

Medicul Wiener, o posibilă propunere în fruntea Ministerului Sănătății

Surse politice susțin că USR l-ar propune la portofoliul Sănătății pe medicul Adrian Wiener.Contactat de reporterul GÂNDUL.RO, deputatul Adrian Wiener spune că până acum nu a avut discuții cu conducerea USR-PLUS pentru preluarea portofoliului Sănătății.

„Deocamdată, nu au existat discuții și nu am primit o propunere pentru Ministerul Sănătății. Deciziile trebuie luate de conducerile partidelor”, a spus Adrian Wiener pentru GÂNDUL.RO.

Un alt nume vehiculat pentru a ocupa funcția de ministru al Sănătății este fostul ministru Victor Costache, care a demisionat pe 26 martie 2020, în plină pandemie de coronavirus.

Cîțu: „Lupta a întins la maximum resursele statului”

Premierul Florin Cîţu susține că l-a demis pe Vlad Voiculescu pentru ca oamenii să-și menţină încrederea în instituţiile statului.

România trece printr-o perioadă dificilă în lupta cu pandemia. Lupta a întins la maximum resursele statului. Ca să ducem la capăt lupta, mereu am spus că e nevoie de încredere în instituțiile statului. Pentru a mă asigura că încrederea în instituțiile statului rămâne, am decis să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătății, spune Florin Cîțu.

Dan Barna și Dacian Cioloș, critici la adresa lui Cîțu

La rândul său, vicepremierul Dan Barna a anunțat miercuri, că Alianța USR PLUS i-a retras sprijinul politic premierului Florin Cîțu din cauza remanierii ministrului Sănătății. Barna susține că a avut și o discuție cu președintele Klaus Iohannis și că a cerut o ședință a Coaliției pentru a vedea cum „vom funcționa în continuare”.

Este o decizie unilaterală, imatură politic, care ridică semne de întrebare asupra premierului Florin Cîțu de a conduce un Guvern. Am vrut să luăm decizii împreună, asta s-a întâmplat până astăzi. Premierul m-a chemat la o discuție unde m-a informat de decizia deja luată. Luni în ședința coaliției agreaserăm că ieșim din acest joc de balet politic. Este o decizie care aruncă Coaliția într-o criză majoră. Din acest moment premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR-PLUS”, a spus Dan Barna

Și Dacian Cioloș a criticat modul în care a fost demis Vlad Voiculescu: „este absolut inacceptabil”. El spune faptul că cererea de demitere a fost înaintată preşedintelui Klaus Iohannis fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS.

Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Orban: „Nu e bine să porți discuții la cald”

Ludovic Orban, președintele PNL, spune că la ministerul Sănătății USR PLUS să vină cu o altă propunere , subliniind că „că nu e bine să porţi discuţii la cald, trebuie să treacă un timp pentru ca fiecare să analizeze situaţia, nu pe baza unei reacţii emoţionale”.

„Vom discuta cu colegii. Opinia mea este că nu e bine să porţi discuţii la cald, trebuie să treacă un timp pentru ca fiecare să analizeze situaţia, nu pe baza unei reacţii emoţionale. Aici nu e vorba de emoţii, aici este vorba de o decizie raţională, fundamentată, care, din punctul meu de vedere, este de domeniul evidenţei”, a precizat LudovicOrban, la Palatul Parlamentului.
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația