Scandal pe participarea lui Băsescu la Congresul PPE. Ponta amenință cu O NOUĂ SUSPENDARE: „Încalcă grav Constituția”. UPDATE: Premierul revine: „Nu, de ce să-l suspendăm?”

Scandal pe participarea lui Băsescu la Congresul PPE. Ponta amenință cu O NOUĂ SUSPENDARE: Încalcă grav Constituția. UPDATE: Premierul revine: Nu, de ce să-l suspendăm?
Publicat: 16/10/2012, 19:38
Actualizat: 28/03/2019, 06:04

Președintele Băsescu va încălca din nou Constituția participând, în calitate de președinte al României, la Congresul Partidului Popular European (PPE), deși șeful statului nu poate face politică și implicit nu poate participa la manifestări ale unui partid politic, afirmă liderul USL, Victor Ponta.

UPDATE 17.20 După amenințarea voalată cu suspendarea, Victor Ponta a făcut marți după-amiază, noi precizări. Astfel, premierul și-a menținut criticile privind încălcarea Consituției de către Traian Băsescu dacă participă mâine la Congresul PPE, dar a exclus varianta suspendării din acest motiv. „Nu, ce ce să-l suspendăm pe președinte? E un motiv ca pe viitor să își respecte atribuțiile constituționale. Partiuciparea, mâine, la o manifestare a unui partid politic e o încălcare a Constituției. Să-l suspendăm? Nu”, a declarat Ponta, la Ploiești.


„Nu am niciun fel de ostilitate față de niciunul dintre participanți, am o singură problemă constituțională foarte gravă: conform Constituției României, președintele României, indiferent cum îl cheamă, nu face politică, nu este membru al vreunui partid politic și nu participă implicit la manifestări ale unui partid politic. Domnul președintele Băsescu, ca de obicei, va încălca această regulă constituțională. Sigur că va trebui să spunem lucrul ăsta”, a spus Ponta luni seara, la Antena 3. El a adăugat că liderii USL sunt proeuropeni, dar nu dispuși să își dea țara pentru „interese personale, așa cum a făcut președintele Băsescu de foarte multe ori”.

Cancelarul german Angela Merkel, președintele CE Jose Manuel Barroso, liderul actual al PPE Wilfried Martens, dar și președintele Traian Băsescu figurează pe lista vorbitorilor la Congresul PPE care se va desfășura, miercuri și joi, la Palatul Parlamentului.

Ungureanu: Băsescu nu încalcă în niciun fel Constituția participând la Congresul PPE

Președintele Traian Băsescu nu încalcă în niciun fel Constituția participând la Congresul PPE, ci reprezintă România în calitate de șef de stat, a declarat, marți, liderul Forței Civice, M.R. Ungureanu, el apreciind că este o practică normală ca șeful statului să țină un discurs de bun venit.

Solicitat să comenteze afirmațiile premierului Victor Ponta, care consideră că Traian Băsescu va încălca din nou Constituția participând la Congresul PPE de la București, M.R. Ungureanu a răspuns: „Nu încalcă în niciun fel Constitiția”.

„Ca șef de stat invitat să participe la o manifestare internațională de proporții și reprezentând România în această calitate, credem că e natural să exprime un cuvânt de bun venit. Sunt convins că dacă la București ar fi avut loc dezbaterile congresului PES, organizatorii l-ar fi invitat pe președintele României în calitatea sa de reprezentant al națiunii și al statului pentru a ține un cuvânt de bun venit. E o practică firească, protocolară, de bun simț, care are precedent în organizarea altor evenimente internaționale la București”, a spus Ungureanu.

El a ținut să-i transmită premierului Ponta că problema reprezentării politice a României în Consiliul European a fost deja tranșată de CC. „Dacă Ponta a spus aceasta, trebuie să-i readucem aminte domnului prim-ministru că problema reprezentării politice a României în Consiliul European a fost deja tranșată de Curtea Constituțională”, a spus Ungureanu.

El a precizat că Congresul PPE organizat la București aduce o notă de contrast dacă este pus în paralel cu Congresul PES, care nu a mai fost găzduit de Capitala României. „Punem în paralel două lucruri: în septembrie nu a fost găzduit la București Congresul PES, cel mai probabil pe seama evoluțiilor politice nedemocratice din ultimele luni. În schimb, este găzduit Congresul PPE. Acest contrast e limpede, vorbește clar despre lipsa de credibilitate a actualei puteri, despre felul în care Europa civilizată califică evoluțiile politice la care s-a angajat actuala putere, vorbește despre ce consideră Europa că reprezintă în România forțele europene”, a mai spus Ungureanu.

Potrivit lui Ungureanu, organizarea Congresului PPE și absența Congresului socialiștilor reprezintă conluzia pe care Europa o oferă vieții politice din România și politicienilor români față de dinamica politică din ultimele luni.

Ungureanu a spus că Forța Civică este invitată să participe la lucrările Congresului PPE, unde vor lua parte șapte vicepreședinți, secretarul general și președintele partidului.

El a mai arătat că Forța Civcă, alături de PDL și PNȚCD, susține candidatura Ancăi Boagiu la poziția de vicepreședinte a PPE.

Președintele Băsescu va încălca din nou Constituția participând, în calitate de președinte al României, la Congresul Partidului Popular European (PPE), deși șeful statului nu poate face politică și implicit nu poate participa la manifestări ale unui partid politic, afirmă liderul USL, Victor Ponta.

„Nu am niciun fel de ostilitate față de niciunul dintre participanți, am o singură problemă constituțională foarte gravă: conform Constituției României, președintele României, indiferent cum îl cheamă, nu face politică, nu este membru al vreunui partid politic și nu participă implicit la manifestări ale unui partid politic. Domnul președintele Băsescu, ca de obicei, va încălca această regulă constituțională. Sigur că va trebui să spunem lucrul ăsta”, a spus Ponta la Antena 3.

Luni seară au sosit la București președintele PPE, Wilfried Martens și comisarul european Michel Barnier, vicepreședinte al PPE.

Ei au fost întâmpinați la Salonul Oficial al Aeroportului Internațional Henri Coandă de către liderii PDL Anca Boagiu și Adriean Videanu, precum și de europarlamentarul PDL Elena Băsescu.

La primire a fost prezent și reprezentantul CE în România, Niculae Idu.

Cancelarul german Angela Merkel, președintele CE Jose Manuel Barroso, liderul actual al PPE Wilfried Martens, dar și președintele Traian Băsescu figurează pe lista vorbitorilor la Congresul PPE care se va desfășura, miercuri și joi, la Palatul Parlamentului.

Astfel, intervenția cancelarului german Merkel este programată pentru miercuri, 17 octombrie, prima zi a Congresului, potrivit unui comunicat de presă transmis luni de PPE.

De asemenea, în aceeași zi mai sunt programate intervenții ale președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, al președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, a actualului lider al PPE, Wilfried Martens, a liderului grupului PPE de la Parlamentul European Joseph Daul, precum și cea a președintelui Traian Băsescu și președintelui PDL, Vasile Blaga.

Miercuri mai sunt prevăzute intervenții ale președintelui APCE Jean-Claude Mignon, premierului spaniol Mariano Rajoy, premierului polonez Donald Tusk, dar și premierului moldovean Vlad Filat.

Pentru joi sunt prevăzute intervenții ale premierului portuhgez Pedro Coelho, premierului Ungariei Viktor Orban, premierului Finlandei Jyrki Katainen, premierului sloven Janez Jansa,comisarul european pentru Educație Jan Figel, dar și liderului PNȚCD Aurel Pavelescu.

Potrivit programului Congresului, ședințele și sesiunile acestei reuniuni vor începe încă de marți după-amiază când va avea loc Adunarea Politică a PPE.

Organizatorii Congresului PPE din octombrie de la București au rezervat camere pentru participanții la hoteluri de cinci, patru și trei stele din Capitală: Marriott, Intercontinental, Howard Johnson, Novotel, Parliament Hotel și Ibis Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât