Scandalul Palatelor: Remanierile si blocajele din ultima jumătate de an

Scandalul Palatelor: Remanierile si blocajele din ultima jumătate de an
Publicat: 29/04/2019, 12:18

Președintele Klaus Iohannis a declarat la începutul săptămânii trecute că nu este de acord cu remanierea și că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să vină cu alte propuneri sau cu miniștri interimar, propunerile actuale considerându-le nepotrivite. Propunerile de remaniere au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiției), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb și pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locuul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero și a Rovanei Plumb vin ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader PSD a decis retragerea sprijinului politic.

„În legătură cu propusa remaniere guvernamentală. Am analizat situația și după părerea mea și remanierea e un fel de farsă. Nu are nimic de a face cu îmbunătățirea actului de guvernare, chit că de așa ceva am avea nevoie, nu are nimic cu agenda românilor, e cauzată de o răfuială din interiorul PSD. Ca atare mi se pare că este această remaniere neavenită”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele spune că nu ia act de demisia celor trei miniștri- Tudorel Toader, Natalia Intotero și Rovana Plumb- așteptând din partea premierului Viorica Dăncilă să facă alte propuneri.

„Nu iau act de aceste demisii până când nu știu ce persoane vor prelua portofoliile. I-am spus premierului când are o propunere să mă caute și să mă anunțe. Persoanele propuse nu sut pregătite, nu au ținuta necesară pentru a ocupa aceste poziții”, a mai spus președintele.

Premierul Viorica Dăncilă, deși a considerat drept „inacceptabilă și lipsită de fundament” decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerile de numire a noilor miniștri pentru portofoliile Ministerului Justiției, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, i-a transmis în cursul serii președintelui Klaus Iohannis propunerile de numire ca miniștri interimari a Anei Birchall la Justiție, a lui Eugen Teodorovici la Fonduri Europene și a lui Radu Oprea la Românii de Pretutindeni, iar șeful statului a semnat demisiile celor trei, Tudorel Toader, Natalia Intotero și Rovana Plumb, și decretele de numire a miniștrilor interimari.

Situația nu este inedită, Klaus Iohannis refuzând, pe aceeași matrice, și remanierea Executivului din urmă cu jumătate de an, când Viorica Dăncilă i-a solicitat avizarea schimbării mai multor miniștri. Atunci, șeful statului a amânat un răspuns, precizând însă că că nu va lua o decizie în ceea ce privește cea de-a doua remaniere guvernamentală, privind portofoliile de la Transporturi și Dezvoltare, decât după sărbătorile Centenarului și data de 1 Decembrie.

„PSD este la al treilea guvern în nici doi ani, au fost schimbate enorm de multe persoane pe pozițiile de ministru, i-am numărat, nu o să vă vină să credeți, sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum miniștri în aceste guverne. Așa nu se poate guverna, e imposibil să schimbi miniștri toată ziua bună ziua, de asta se ocupă PSD. Cum să ne imaginăm că poate să funcționeze un guvern cu două remanieri într-o săptămână? Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare care seamănă cu un carusel. În acest sens, ca să fie lămurită chestiunea în această săptămână, nu va mai exista nicio schimbare de miniștri, iar această chestiune care mi-a fost propusă azi va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile Centenarului și zilei de 1 decembrie. Până atunci nu se va întâmpla nimic. După 1 decembrie putem să discutăm dacă va fi cazul. Până atunci nu vom schimba miniștri”, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Inițial, Dăncilă i-a propus pentru ministerele Dezvoltării Regionale și Transporturilor pe Ilan Laufer și Lia Olguța Vasilescu, însă Iohannis a refuzat numirea celor doi la șefia acestor ministere. Ulterior, premierul i-a propus pe Lia Olguța Vasilescu la conducerea Ministerului Dezvoltării și pe Mircea Drăghici la cea a MInisterului Transporturilor, dar și această propunere a fost respinsă de șeful statului. În cele din urmă, Razvan Cuc a fost numit ministru al Transporturilor și Daniel Suciu în cea de ministru al Dezvoltării Regionale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier