SCHEMA PONTA. Ca să nu contrazică procurorii DNA, premierul a inventat „MUJAHEDINUL” de presă

SCHEMA PONTA. Ca să nu contrazică procurorii DNA, premierul a inventat „MUJAHEDINUL de presă
Publicat: 01/07/2014, 00:02
Actualizat: 06/07/2016, 11:12

Gândul vă prezintă mai jos așa cum au reconstituit procurorii rețeaua de influentă a lui Adrian Duicu la Palatul Victoria și cum interpretează premierul și ministrul Justiției situația de fapt.

1. Întâlnirea șefului Poliției, Petre Tobă, cu Adrian Duicu la Palatul Victoria

Încă de la început, procurorii susțin în dosarul de corupție în care șeful CJ Mehedinți, Adrian Duicu, a fost arestat, că „la solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan Adrian care i-a solicitat menținerea temporară a numitului Ponea Constantin Ștefan în funcția deținută și promovarea sa ulterioară în funcția de director adjunct al Direcției Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord”.

Pe 8 aprilie, întrebat dacă a avut o discuție cu Petre Tobă, șeful Poliției Române, legată de această numire, premierul s-a eschivat. „Nu, nu cred”, a spus el. Pus apoi în situația de a preciza dacă nu a avut o astfel de discuție sau este nesigur, prim-ministrul a atacat jurnaliștii care au dat detalii din dosarul „Duicu” care menționează și numele său. „Eu nu știu de așa ceva. Au fost foarte mulți prim-miniștri, au fost șefi de servicii de informații, au fost conducători de instituții. Veți primi, și la Gândul, și la B1 și la unde mai trebuie și o să vă convingeți și dumneavoastră”, a spus Ponta.

Șase zile mai târziu, pe 14 aprilie, Ponta a susținut că datele din dosarul Duicu sunt „o înscenare de presă”. „Asta e o înscenare de presă. Eu am anunțat că s-a finalizat raportul corupului de control la zece seara (pe cazul Nana n.red.) și la unu noapte a apărut pe site-ul gândul că s-a făcut trafic de influență la Ponta în birou. Deci a fost înscenare de presă. DNA n-are nicio treabă cu asta. Deci a fost o înscenare de presă”, a susținut Ponta.

În realitate, informațiile sunt cuprinse toate în referatul DNA.

REFERAT DNA: „În perioada martie-iunie 2013, inculpatul Duicu Ioan Adrian (președintele Consiliului județean Mehedinți) a afirmat față de inculpatul Ponea Constantin Ștefan (inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți) faptul că are influență asupra mai multor funcționari publici (membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, și consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orșova, pe de altă parte), influență care s-a dovedit a fi reală, cum se va arăta în cele ce urmează.

Totodată, inculpatul Duicu Ioan Adrian a promis numitului Ponea Constantin Ștefan că își va folosi această influență, ceea ce a și făcut, cum se va vedea în cele ce urmează, pentru a-i determina pe aceștia să facă acte care intră în atribuțiilor lor de serviciu; anume, în cazul celor dintâi (membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române) să îl mențină temporar pe numitul Ponea Constantin Ștefan în funcția de inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți (aceasta în situația în care exista posibilitatea, iar pentru numitul Ponea Constantin Ștefan, „pericolul” ca în această funcție să fie numită o altă persoană), iar la o dată ulterioară (când va dori numitul Ponea Constantin Ștefan, în funcție și de „promovarea” soției sale, cum se va vedea în cele ce urmează) să îl numească într-o funcție de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, respectiv director adjunct al Direcției de Ordine Publică, precum și să o numească pe numita Ponea Elisabeta (soția numitului Ponea Constantin Ștefan, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova) într-o funcție de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

La data de 11 iunie 2013, numitul Duicu Ioan Adrian îi comunică numitului Dumitrescu Doru că pe data de 13 iunie 2013, intenționează să meargă la premier: „mă duc la premier dimineață și o să-l pun și pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”. Totodată, numitul Duicu Ioan Adrian afirmă că intenționează să meargă, împreună cu numitul Ponea Constantin Ștefan, la numitul Tobă Petre.
În aceeași zi, numitul Duicu Ioan Adrian a stabilit cu numitul Ponea Constantin Ștefan să se întâlnească la biroul acestuia.

La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan Adrian s-a deplasat la București, fără a fi însoțit însă de numitul Ponea Constantin Ștefan.
Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ștefan, transmițându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne.

Apoi, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ștefan un SMS, transmițându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern.
La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan Adrian, care i-a solicitat menținerea temporară a numitului Ponea Constantin Ștefan în funcția deținută și promovarea sa ulterioară în funcția de director adjunct al Direcției Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord.

În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziția sa în cadrul Partidului Social Democrat, a obținut folosul pe care i-l promisese numituluiPonea Constantin Ștefan.
Apoi, numitul Duicu Ioan Adrian l-a sunat pe numitul Ponea Ștefan Constantin, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre :„ție ți-a rezervat director adjunct la Ordine Publică și-l ține până te hotărăști tu să pleci de-acolo și i-am spus: nu pleacă acum de aicea…știa subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă și n-a pus-o acolo…deci e absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”. Așadar, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Ponea Constantin Ștefan că, în viitor, acesta va obține și folosul vizat pentru soția acestuia, respectiv ocuparea unei funcții de conducere în cadrul unei structuri de parchet din București.
Cu privire la aceeași întâlnire, numitul Duicu Ioan Adrian i-a transmis numitului Dumitrescu „l-a chemat acolo șeful al mare, l-a chemat acolo la Guvern; și a venit acolo; ok”.

Declarația lui Tobă, probă în dosar

În referatul pe baza căruia s-a dispus, săptămâna trecută prelungirea arestării preventive a lui Duicu, DNA consemnează ca probă administrată care confirmă „situația de fapt reținută” și „declarația martorului Tobă Petre, inspectorul general al Poliției Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Duicu Ioan Adrian în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut „aprecieri pozitive” la adresa inculpatului Ponea Constantin Ștefan”.

Duminică, 29 iunie, premierul a susținut, că nu l-a chemat pe Petre Tobă pentru a discuta cu Adrian Duicu, deși, așa cum am arătat mai sus, procurorii susțin că șeful poliției a venit la Guvern „la solicitarea prim-ministrului”. „Nu, nu l-am chemat niciodată să se întâlnească cu domnul Duicu și, de altfel, domnul Tobă este un polițist de mare valoare. Cred că prima dată a fost numit în funcție chiar de domnul Oprea atunci când era ministru și a fost și a declarat adevărul atunci când a fost chemat de procurori”, a spus Ponta.

Chiar dacă procurorii consemnează că declarația confirmă „situația de fapt mai sus reținută”, în lipsa consemnării explicite a declarației șefului Poliției, Gândul a înaintat o solicitare oficială în care a cerut precizări legate despre aspectele semnalate de procurori în privința solicitării premierului de a se prezenta la Palatul Victoria. Până la publicarea acestui material, gândul nu a primit răspuns la solicitarea pe care v-o prezintă AICI.

2. Menționarea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, în rețeaua de influență de la Palatul Victoria

Potrivit referatului DNA citat mai sus, Adrian Duicu, a făcut toate intervențiile ca soția lui Ștefan Ponea, Elisabeta, să obțină o funcție într-o structură judiciară centrală, Parchetul General sau DNA. Chiar dacă procurorii au înregistrat ca probă la dosar „adresa Ministerului Justiției din care rezultă faptul că la data de 04.09.2013, ministrul Justiției a propus Consiliului Superior al Magistraturii numirea numitei Ponea Elisabeta în funcția de procuror șef secție la Direcția Națională Anticorupție”, atât Cazanciuc, cât și Victor Ponta susțin contrariul.

Pe 3 aprilie, contactat de gândul, ministrul Justiției a declarat următoarele: „Propunerile mele au fost procurorii aflați în funcție”. Întrebat de gândul dacă a discutat vreun moment cu procuroarea Ponea despre promovarea la DNA, ministrul nu a mai răspuns.

Cazanciuc a declarat însă la postul public de televiziune că a avut o discuție cu Elisabeta Ponea în perioada în care recruta procurori pentru DNA. A negat însă că a propus-o la DNA. „Nu am formulat o asemena propunere. Doamna Ponea a fost unul dintre zecile de magistrați care au fost la Ministerul Justiției în perioada în care încercam să găsim procurori adecvați pentru diversele funcții de conducere libere, vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, doamna Ponea având două mandate de procuror general la Parchetul Curții de Apel Craiova în perioada 2006-2012, deci un om cu foarte mare experiență care teoretic poate să aspire la o funcție de conducere la nivelul Ministerului Public. Doamna Ponea nu se regăsește printre propunerile făcute de Ministrul Justiției nici pentru Parchetul General, nici pentru altă structură de parchet. Propunerile ministrului au fost cele care sunt deja în momentul de față în funcție”, a declarat Cazanciuc la TVR.

Ponta o întoarce pe problemele lui Băsescu și „mujahedinii de la Mediafax”

Astăzi, premierul Ponta a invocat o răfuială politică și o „rachetă de presă”, când a fost întrebat despre informațiile consemnate de procurori în dosar. „I-a venit rândul și lui acum, să-l ia un pic presa să-l certe, asta e. Asta cu dosarul cu DNA e la fel cu ce-am pățit eu ieri la Kandahar. Cum are domnul Băsescu o problem în justiție, pac mai trage un Taliban de-al lui sau mujahedin de la Mediafax la unu noaptea mai trage o rachetă. E aceeași, nu s-a întâmplat nimic. Cei din Justiție își fac treaba foarte bine. Vor să-l întrebe pe domnul Cazanciuc, foarte bine, toată lumea se duce , răspunde. Eu am încredere totală, acuma chiar sunt independenți. Dacă mi era Daniel Morar șef la DNA nu stăteam deloc liniștit. Acum justiția e independent, își face datoria Și pe mine cum m-ați văzut din ianuarie încoace nu mă mai auziți discutând despre dosare”, a spus el.

Procurorii susțin însă că propunerea a fost transmisă CSM de Ministerul Justiției

REFERAT DNA: „În ceea ce privește folosul pretins de către inculpatul Ponea Constantin Ștefan pentru soția sa Ponea Elisabeta (numirea într-o funcție de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau în cadrul Direcției Naționale Anticorupție), din mijloacele de probă administrate pe parcursul urmăririi penale au reieșit următoarele aspecte relevante:

La data de 8 iulie 2013 inculpatul Duicu Ioan Adrian l-a contactat telefonic pe numitul Bădescu Adrian Ștefan (consilier în cadrul Cancelariei Primului-ministru și președinte al TSD Mehedinți) căruia i-a spus să-i transmită numitului Stoica Vlad (șef al Cancelariei Primului-ministru) ca acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei Ponea Elisabeta. În cadrul discuției inculpatul Duicu Ioan Adrian a convenit cu numitul Bădescu Adrian Ștefan ca acesta să-i spună numitului Stoica Vlad că primii doi s-ar fi întâlnit și că nu au discutat aceste aspecte „sensibile” la telefon:
……………………………………………………………………..
DUICU IOAN-ADRIAN: Deci am vorbit de toate comunele, numai de treaba mea nu l-am întrebat de ce nu am fost. Am fost cu el la masă, m-a luat cu el cu mașina.
……………………………………………………………………..
DUICU IOAN-ADRIAN: N-o să-i spun lu’ VLAD prin telefon eu.
ADI BĂDESCU: Așa?
DUICU IOAN-ADRIAN: Să-i ducă CV-ul lu’… m-a întrebat de CV-ul lu’ …
ADI BĂDESCU: VLAD?
DUICU IOAN-ADRIAN: Lu’ madam PONEA. Da.
ADI BĂDESCU: A! Lu’ … așa? Am înțeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Lu’ doamna… doamna lu’ șefu’ … a lu’ PONEA.
ADI BĂDESCU: Aha. Am înțeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Știi?
ADI BĂDESCU: Bine. Bine.
DUICU IOAN-ADRIAN: Spune-i lu’ VLAD tu că eu nu pot să-i spun. Îi spun că o să-i spui tu ceva că eu… Că ți-am spus ție, că m-am întâlnit cu tine și ți-am spus, nu la telefon.
ADI BĂDESCU: Da. Da. Am înțeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Să ducă CV-ul pentru… pentru procuroru’, pentru PONEA.
ADI BĂDESCU: Aha. Am înțeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Lu’ doamna PONEA.
ADI BĂDESCU: Îhî.
DUICU IOAN-ADRIAN: Neapărat îi spui lu’ VLAD! Da?
ADI BĂDESCU: Da.
DUICU IOAN-ADRIAN: M-a întrebat de el unde e.
……………………………………………………………………..
Ulterior, în aceeași zi inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN l-a contactat pe numitul STOICA VLAD, pentru a se asigura că numitul BĂDESCU ADRIAN-ȘTEFAN i-a transmis „mesajul”.
În datele de 11 iulie 2013 inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN a mai purta o discuție telefonică pe aceeași temă cu numitul BĂDESCU ADRIAN-ȘTEFAN:
……………………………………………………………………..
ADI BĂDESCU: Și cu ăla, nu știu. Îi mai aduc aminte și azi să-i dea lu’ ăl mare.
DUICU IOAN-ADRIAN: Cu?
ADI BĂDESCU: CV-ul, îi mai aduc aminte și azi să i-l dea lu’ ăl mare.
DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Da. Da.
……………………………………………………………………..
La data de 2 septembrie 2013 inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis inculpatului Ponea Constantin Ștefan un mesaj SMS cu următorul conținut: „Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta”

La data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita PONEA ELISABETA să fie numită în funcția de procuror șef al Secției Judiciare a Direcției Naționale Anticorupție.

Ca mijloace de probă în referatul de menținere a arestării preventive a lui Adrian Duicu, de săptămâna trecută, procurorii DNA indică „adresa Ministerului Justiției din care rezultă faptul că la data de 04.09.2013, ministrul Justiției a propus Consiliului Superior al Magistraturii numirea numitei Ponea Elisabeta în funcția de procuror șef secție la Direcția Națională Anticorupție”

Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, și șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți, Ștefan Ponea, au fost reținuți, pe 3 aprilie, fiind ulterior arestați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului