Schimbări în Guvern. Fifor la Apărare, Șimon la Economie. Noii miniștri au depus jurământul la Cotroceni

Schimbări în Guvern. Fifor la Apărare, Șimon la Economie. Noii miniștri au depus jurământul la Cotroceni

Cei doi miniștri au depus jurământul, la ora 15:00, la Palatul Cotroceni, unde au fost prezenți și președinții celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose și vicepremierii Sevil Shhaideh și Marcel Ciolacu. Președintele Klaus Iohannis nu a luat cuvântul după depunerea jurământului, mergând doar să salute demnitarii, prezenți la ceremonie și ulterior invitându-i la discuții.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcție pentru Fifor și Șimon la scurt timp după ședința Biroului Permanent Național al PSD, în cadrul căreia s-au oficializat cele două noi propuneri la Apărare și Economie. Liviu Dragnea a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, nominalizările: „Am avut, în ultimele zile, mai multe discuții cu premierul referitoare la nominalizarea pentru ministrul Apărării, amândouă sunt posturi importante și, până la urmă, decizia comună pe care am prezentat-o a fost Mihai Fifor pentru că e un om responsabil, are avantajul că, în ultimele luni, a lucrat la Eonomie, ca ministru, a mers prin țară, a văzut obiective economice și a lucrat foarte mult împreună cu Ministerul Apărării pentru industria de apărare. Șimon e un om cu experiență foarte mare în economie, are o activitate veche în PSD și asta contează, are experiență în economia reală, lucrând în zona privată, este inginer, are toate argumentele pentru a fi un ministru al Economiei bun”.

Liderul PSD a precizat că l-a informat pe șeful statului de cele două propuneri, Iohannis arătând că este „de principiu” de acord cu ele.

„Aseară l-am sunat pe președintele României pentru că e firesc să se întâmple așa, discutăm de doi membri CSAT. Eram împreună cu premierul Mihai Tudose, l-am sunat, l-am informat care vor fi propunerile și a fost de acord. Președintele a spus că trebuie să se închidă rapid această situație și noi credem că astăzi se va face ceremonia. Deja premierul a trimis documentele la Cotroceni. Președintele, de principiu, a agreat aceste propuneri. O să le analizeze. Nu a avut reacție de respingere. Decizia va fi a dumnealui, astăzi. E un gest de normalitate ca președintele să nu afle din presă propunerile noastre”, a mai spus Dragnea.

În ceea ce privește pregătirea profesională a celor doi miniștri propuși, Fifor fiind absolvent de Filosofie, iar Șimon inginer, replica liderului PSD a fost: „Și noi ne asumăm că suntem ingineri, asta e. A făcut (n.r – Șimon) o facultate grea și asta cred că îl va ajuta să fie un ministru al Economiei bun. Fifor are o experiență veche și cred că va fi un ministru al Apărării foarte bun. Știți că sunt foarte mulți filosofi în serviciile secrete, din filosofi și istorici se recrutează. Asta înseamnă că au viziune analitică”.

La observația jurnaliștilor că șeful statului a refuzat să semneze numirea lui Fifor la Transporturi, în perioada Guvernului Ponta, în 2015, motivând că „nu are expertiza și experiența managerială necesare”, Dragnea a răspuns că el nu deține „aceleași informații cu ceea ce va face președintele Iohannis”.

„Mihai Fifor e deja ministru al Guvernului și a arătat, în aceste luni, că este un ministru bun și responsabil”, a mai spus liderul PSD.

Tăriceanu: „Domnul Fifor e un om extrem de serios, profund”

Chestionat cu privire la aceeași temă, respectiv ce l-ar recomanda pe Firor pentru funcția de ministru al Apărării, Tăriceanu a răspuns că „experiența sa de senator și de membru al Guvernului e cea care îl recomandă îndeajuns”.

„L-am cunoscut pe Mihai FIfor și în legislatura trecută ca lider al grupului parlamentar al PSD, e un om extrem de serios, profund și cred că bine pregătit politic, are o experiență politică care l-a și recomandat ca ministru al Economiei”, a spus Tăriceanu.

„Din 1990 filosofia politică, care domina înainte criteriile de selecție pentru miniștrii Apărării s-a schimbat. Funcția e una politică și civilă”, a ținut să mai precizeze Tăriceanu.

Cine e ministrul propus la Economie

Conform CV-ului postat pe pagina oficială a Camerei Deputaților, Șimon s-a născut în 1 ianuarie 1961, în Vișeu de Sus. El este căsătorit și are doi copii.

Între 1983 și 1988, a studiat la Institutul Politehnic Cluj Napoca, Facultatea de Mecanică.

Începând din 2000 și până în prezent, Gheorghe Șimon este vicepreședinte al PSD Maramureș.

De-a lungul timpului, el a ocupat funcțiile de consilier local în cadrul Consiliului Local Vișeu de Sus și consilier județean, la Consiliul Județean Maramureș.

Cine e ministrul propus la Apărare

PSD îl vrea pe Mihai Fifor de la Economie la Apărare. Fifor și-a început cariera în anul 1994, ca cercetător științific principal la Institutul de Cercetări socio-umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova, unde a lucrat până în 2001.

În perioada 2001-2005 a condus Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din județul Dolj, iar apoi, timp de patru ani, a fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

În anul 2009, Fifor a fost numit secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor (MAI) și tot pe parcursul acelui an și-a început un nou mandat la muzeu, unde a stat până în mai 2012, când s-a întors pe poziția de secretar de stat la MAI (în guvernarea Victor Ponta), pe care a deținut-o până la alegerile din decembrie.

Fifor are o licență în Filosofie, terminând în 1994 Facultatea de Litere și Istorie a Universității Craiova, iar după un an a dobândit un master în literatura română. În anul 2003, Fifor a devenit doctor în antropologie socială, tot la Universitatea Craiova.

Ulterior, el a urmat un masterat în Managementul Afacerii Publice la SNSPA (2007), iar în 2009 a studiat Managementul afacerilor interne, la Colegiul Național de Afaceri Interne al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, precum și Securitate și bună guvernare, la Colegiul Național de Apărare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...