Se dă STARTUL FESTIVALULUI ELECTORAL. Ponta, Dragnea, Lou Bega și Oprișan la Festivalul Vinului: Puneți întrebări populiste, cum adică pe ce se duc 11 miliarde de lei?

Se dă STARTUL FESTIVALULUI ELECTORAL. Ponta, Dragnea, Lou Bega și Oprișan la Festivalul Vinului:  Puneți întrebări populiste, cum adică pe ce se duc 11 miliarde de lei?
Publicat: 21/10/2012, 13:53
Actualizat: 04/08/2014, 03:22

Festivalul Viei și Vinului Bachus, care are loc la Focșani, în perioada 18-21 octombrie 2012, este un bun prilej pentru a începe, pe bani publici, campania electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Consiliul Județean Vrancea și Consiliul Local au acordat, prin proiecte de hotărâre, 11,3 miliarde de lei vechi pentru organizarea evenimentului, această sumă fiind cea mai mare din istoria festivalului.

Pe lista vedetelor care vor susține concerte în Piața Unirii din Focșani sunt trecuți Connect-R, Smiley, Paula Seling, Sore (Lala Band), Andreea Bălan, Corina, Anda Adam și Andra. Invitat special este artistul internațional Lou Bega.

Lista personalităților care și-au anunțat prezența vorbește de la sine despre măreția evenimentului, acest fiind mult promovat și la show-ul electoral de pe Național Arena, cu ocazia lansării candidaților USL pentru alegerile parlamentare, când au fost împărțite flyere cu acest festival. Mai mult, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat la deschiderea festivalului și, potrivit președintelui CJ Vrancea, Marian Oprișan, sunt așteptați și premierul Victor Ponta și președintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea.

Întrebat de cum vor fi cheltuite cele 11 miliarde de lei, Marian Oprișan a refuzat să dea explicațiile necesare, spunând că, oricum, suma este prea mică pentru cât merită cetățenii.

„Ce înseamnă 11 miliarde de lei pentru interesul oamenilor? Cu acești bani promovăm viticultorii noștri, pentru ei nu e mare această sumă. Este o decizie de oportunitate, luată de majoritatea cetățenilor reprezentați de consilierii locali. Dacă cetățenii sunt nemulțumiți, să mă sancționeze la vot, dar nu au făcut-o până acum. Dumneavoastră puneți întrebări populiste, cum adică pe ce se duc cele 11 miliarde de lei?”, a declarat Oprișan, contactat de gândul.

Cu toate acestea, potrivit datelor furnizate, în 2009 suma alocată festivalului a fost de 4 miliarde, în timp ce în 2011 a fost aprobată alocarea a 8 miliarde de lei. În 2012, Consiliul Județean a alocat 8 miliarde de lei vechi, în timp ce Consiliul Local a rectificat bugetul, adăugând cele 3,3 miliarde pentru acest festival.

Deși președintele CJ s-a lăudat că banii de la bugetul local sunt pentru a promova producătorii de vin și viticultorii, în programul evenimentului, postat pe pagina de Facebook a Festivalului Vinului 2012, nu sunt incluse prea multe activități prin care să se promoveze aceste lucruri. Printre multiplele recitaluri ale artiștilor menționați, dar și câteva spectacole folclorice, s-au strecurat și o demonstrație de „vin și gastronomie” și decernarea premiilor la Concursul Național de Vinuri Bachus 2012.

„Viața nu e formată numai din necazurile săptămânii și grija zilei de mâine, ci și din poezie, cultură, muzică, nu e chiar atât de cenușie țara asta. Problemele cu gazul, căldura și apa caldă nu au nicio legătură cu Festivalul Vinului. Cetățenii merită acest festival din plin, este o emblemă a orașului. De 20 de ani promovăm viticultura”, a mai spus Oprișan, în replică la problemele cu care s-au confruntat focșănenii.

Trășculescu(PDL): va fi dezmăț total

Pe de altă parte, liderul PDL Vrancea, deputatul Alin Trășculescu, acuză useliștii de startul furat al campaniei electorale și de cheltuirea unei sume foarte mari „când nu avea sens”. „Au aprobat 11 miliarde de lei pentru Festivalul Vinului, în timp ce erau foarte mari datorii la gaze, pe care noi ne-am străduit să le achităm parțial. Va fi un dezmăț total la festival, ei și-au început deja campania electorală, mai ales la ce a fost și pe Arena Națională”, a spus Trășculescu, pentru gândul.

Din acest motiv, consilierii APV (Alianța Pentru Vrancea) și PPDD au votat împotriva acordării acestei sume, în ședința Consiliului Local din 8 octombrie 2012. Potrivit stenogramelor din ședință, consilierul APV Neculai Tănase a cerut explicații primarului Decebal Bacinschi referitoare la modul în care se vor cheltui cele 3,3 miliarde de lei vechi, argumentând că suma este prea mare.

„Mi se pare un pic cam mare această sumă și dacă ne mai gândim și la cei 8 miliarde de lei care sunt alocați de Consiliul Județean. Suma este enormă, mai ales când Primăria are probleme sau ENET-ul are probleme în achitarea facturii la gaze, când știm că străzile sunt cum sunt, mi se pare o iresponsabilitate să aloci peste 11 miliarde de lei. Dacă acum câteva luni dumneavoastră USL-ul plângeați pe umărul bătrânilor, pensionarilor, salariaților, acum cred că este fără margini această iresponsabilitate de a alolca suma aceasta enormă. Este clar că este campanie electorală pe față, nu mascată”, a spus consilierul Tănase, potrivit procesului verbal al ședinței.

În replică, primarul i-a spus că este vorba despre promovarea „vinurilor, strugurilor pe piața națională și internațională”. Mai mult, consilierul USL Cătălin Vrabie a menționat că cele 3,3 miliarde de lei sunt atât pentru prestația ansamblului folcloric, cât și pentru sonorizare, scenă, organizare și „alte lucruri care țin de festival”.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Vaccinare obligatorie în România? Anunțul care zguduie toată țara. Ce se pregătește
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...