Se schimbă procedura de dezbatere a propunerilor pentru revizuirea Constituției. Decizia luată astăzi de senatori

Redactor:
Dana Stanila
Se schimbă procedura de dezbatere a propunerilor pentru revizuirea Constituției. Decizia luată astăzi de senatori
Senatul a votat marți modificarea regulamentului, prin care se stabilește că în cazul revizuirilor Constituției României, Camera Deputaților este primul for sesizat.

„Inițiativele de revizuire a Constituției României se depun, în vederea dezbaterii și adoptării, la Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Inițiativa de revizuire adoptată de Camera Deputaților se transmite Senatului, în vederea dezbaterii și adoptării. Inițiativa se prezintă Biroului permanent, care o înaintează comisiilor competente, în vederea avizării, stabilind și termene pentru depunerea amendamentelor și a raportului sau, după caz, a avizului”, se arată într-un articol introdus în regulamentul Senatului.

Apoi legea se dezbate și se votează în plenul Senatului, care este și forul decizional. Inițiativa trece cu votul a cel puțin două treimi din numărul total al senatorilor. Dacă legea este adoptată în aceeași formă în care a trecut de Camera Deputaților, atunci legea este trimisă Curții Constituțională, în vederea verificării constituționalității acesteia. În cazul în care Senatul respinge forma adoptată de Camera Deputaților, procedura legislativă încetează.

Legea a fost votată cu 73 de voturi „pentru” și unul „împotrivă”.

Inchide