Șeful CJ Suceava, suspectat de abuz în serviciu și luare de mită. Un senator și un deputat sunt vizați în anchetă

Șeful CJ Suceava, suspectat de abuz în serviciu și luare de mită. Un senator și un deputat sunt vizați în anchetă
Președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, este suspectat de abuz în serviciu și luare de mită în dosarul în care au fost făcute percheziții, în legătură cu atribuirea unor contracte, în atenția anchetatorilor fiind și senatorul Ovidiu Donțu și deputatul Gavril Mîrza, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii DNA au făcut, joi, percheziții la Consiliul Județean Suceava, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Suceava, Primăria Fălticeni și SC Drumuri și Poduri Suceava, societate deținută de CJ și aflată în insolvență, într-un dosar privind fapte de corupție care ar fi fost comise în perioada 2003-2015.

De asemenea, anchetatorii au percheziționat și sediile societăților Multiconsult IPURL, SC Con Bucovina SA, SC SUCT SA, toate din Suceava, SC Cominco SA București, SC Bitunova România SRL București, SC CON 2000 SRL Botoșani, SC Transporturi Auto SA Botoșani și SC Consul ABC SRL Iași, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obținute de MEDIAFAX, președintele CJ Suceava, Cătălin-Ioan Nechifor (PSD), este suspectat în acest dosar de abuz în serviciu și luare de mită, în legătură cu atribuirea unor contracte.

Anchetatorii îl suspectează pe Nechifor de abuz în serviciu după ce ar fi susținut atribuirea preferențială a execuției unor lucrări în care Consiliul Județean Suceava este autoritate contractantă, în vederea obținerii de avantaje personale.

Potrivit documentelor citate, prin intermediul lui Cătălin Nechifor, Ovidiu Florin Mutescu, administrator al SC Anivo’s SRL Vicovu de Jos, județul Suceava, ar fi exercitat presiuni asupra angajaților administrației publice județene pentru impunerea societății comerciale pe care o reprezintă ca operator economic agreat pentru derularea de contracte de proiectare și consultanță cu CJ Suceava sau cu administrații publice locale din județ.

În acest scop, funcționarii CJ Suceava ar fi fost convocați în biroul lui Nechifor, unde acesta, împreună cu Gavril Mîrza, fost președinte al CJ Suceava, l-ar fi recomandat pe Ovidiu Florin Mutescu pentru angajarea de contracte cu instituții publice din județ. Astfel, cu susținerea lui Nechifor și Mîrza, SC Anivo’s SRL Vicovu de Jos ar fi reușit să acumuleze un portofoliu semnificativ de clienți din mediul administrațiilor publice locale din județul Suceava, se mai arată în documentele citate.

Anchetatorii au date că, în luna ianuarie 2014, Gavril Mîrza ar fi intervenit pe lângă factori de decizie din CJ Suceava, cărora le-ar fi solicitat să analizeze oferta lui Ovidiu Florin Mutescu, în prezența acestuia din urmă. În susținerea ofertei, omul de afaceri a prezentat o listă de parapeți de producție externă, pentru a fi utilizați la podurile din administrarea Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava, care, însă, din punct de vedere tehnic nu s-ar preta la infrastructura rutieră județeană.

În ce privește fapta de luare de mită, anchetatorii au date că Nechifor ar fi asigurat sprijinul SC Transporturi Auto Botoșani pentru câștigarea contractului având ca obiect executarea lucrărilor privind modernizarea DJ 178 llișești – Ciprian Porumbescu, în valoare totală de 28.520.000 de lei, întrucât ar fi primit sume de bani de la Iulian Conțac, coordonator informal al societății.

În acest sens, susțin anchetatorii, Iulian Conțac le-ar fi oferit lui Cătălin Nechifor și senatorului PSD Ovidiu Liviu Donțu, vicepreședintele Comisiei juridice din Senat, suma de 20.000 de euro, pentru influențarea membrilor comisiei de licitație în vederea acceptării ofertei SC Transporturi Auto SA Botoșani ca fiind cea mai avantajoasă.

Președintele CJ Suceava mai este suspectat și de trafic de influență, după ce i-ar fi sprijinit pe administratorii SC ACI AG SRL Suceava, Gabriel Mihai Ignătescu și Victor Ciobanu, în vederea obținerii contractului de lucrări aferent obiectivului de investiții „închiderea depozitelor urbane existente în județul Suceava”, din cadrul proiectului „Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Suceava”, în valoare de 65.855.478,45 lei, fără TVA, autoritatea contractantă fiind Consiliul Județean Suceava. Cei doi administratori sunt în atenția anchetatorilor pentru fapte de cumpărare de influență.

Direcția Națională Anticorupție arată, într-un comunicat de presă, că joi au fost făcute 12 percheziții în București și județele Suceava, Botoșani și Iași, dintre care patru la sediile unor instituții publice, iar restul la sediile unor societăți comerciale, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2003-2015.

Președintele Consiliului Județean Suceava a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu știe despre ce este vorba și că el nu se află în instituție, fiind pe drum spre București, unde urmează să participe la Comitetul Executiv Național al PSD.

Perchezițiile procurorilor au loc în prezența administratorului public al județului, Ionuț Adomniței.

Eugen Girigan, administratorul special al SC Drumuri și Poduri, a confirmat că au loc percheziții la sediul firmei, susținând că nu poate furniza alte date.

La rândul său, primarul din Fălticeni, Cătălin Coman (PSD), a spus că procurorii anticorupție verifică un contract închietat între administrația locală și SC Drumuri și Poduri SA în 2009, înainte ca el să devină primar, în 2012.

SC Drumuri și Poduri SA a fost înființată în 2005, din Regia Autonomă Drumuri și Poduri, având profit de 6 milioane în anii 2006, 2007 și 2008, dar în 2009 și 2010 a avut pierderi de câte patru milioane de lei, iar în 2011 pierderile au fost de 5,7 milioane de lei.

În aprilie 2011, firma a intrat în procedură de insolvență voluntară, iar prin instanță s-a stabilit un plan de reorganizare și ca datoriile să fie plătite timp de trei ani. AGA și CA ale SC Drumuri și Poduri SA au pus în aplicare mai multe planuri de restructurare.

Declanșarea procedurii de insolvență și reorganizare judiciară a fost cerută de Adunarea Generală a Acționarilor SC Drumuri și Poduri SA Suceava din cauza datoriilor acumulate, reprezentanții firmei susținând atunci că situația a fost generată în 2008, după ce societatea a pierdut exclusivitatea pe zece ani pentru întreținerea rețelei de drumuri județene și după ce în același an a făcut lucrări de reparații și întreținere pe 12 drumuri județene, în valoare de 8,2 milioane de lei, fără contract și care nu au fost asumate de Direcția Județeană de Drumuri și Poduri.

Totodată, reprezentanții societății susțineau că firma a intrat în zona de neprofitabilitate din 2009, când a înregistrat o pierdere de 3,917 milioane de lei, iar în 2010 a avut o pierdere de 4,1 milioane de lei.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi privind finanțele publice pe anul 2009, la SC Drumuri și Poduri SA Suceava s-au constatat încălcări privind administrarea și gestionarea patrimoniului public și privat al statului. Astfel, s-au efectuat servicii de transport materiale cu autobasculante, transport muncitori cu autoutilitare, transport balast cu tractorul și închirierea de utilaje fără ca societatea să încheie contracte de prestări de servicii cu societățile comerciale furnizoare ale acestor servicii. Totodată, SC Drumuri și Poduri SA Suceava a înregistrat în costurile de producție în perioada 2007-2008 în mod nejustificat consumul de carburant folosit de utilajele închiriate, pentru care societatea a achitat contravaloarea prestațiilor efectuate și facturate la tarifele cuprinse în facturi.

Pe de altă parte, în iunie 2009, președintele de atunci al Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur anunța că a dispus sesizarea DNA pentru o deturnare de fonduri de 8 milioane de lei, depistată în urma auditului făcut la societatea Drumuri și Poduri SA Suceava.

Cătălin Nechifor este președintele organizației județene a PSD Suceava și președinte al Consiliului Județean din iunie 2012. Nechifor a fost eurodeputat, între anii 2007-2008, iar din 2008 până în 2012 a fost deputat în Parlamentul României.

Gavril Mîrza (PSD) este deputat din 2012, anterior el fiind senator, în mandatul 2008-2012. Mîrza a fost președinte al CJ Suceava între anii 1996 și 2008, anterior ocupând timp de patru ani funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean.

Deputatul Gavril Mîrza a fost, până în 2010, președinte al organizației județene a PSD Suceava, iar din 2010 până în prezent este vicepreședinte al aceleiași organizații.

Senatorul PSD Ovidiu Donțu este președinte executiv al filialei județene Suceava a PSD și președinte al filialei municipale a partidului.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
SCANDAL între Nea Marin și Liviu Vârciu! „Dacă nu își bagă mințile în cap…”
Simona Halep, virală în toată lumea! Ce a putut spune despre Donald Trump
Oana Roman a luat o hotărâre drastică după divorț
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie. Ei sunt Regii Zilei
Magyarosaurus dacus: Sit al dinozaurilor din România, redescoperit după ce i s-a pierdut urma în...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
FOTO. Cine sunt victimele criminalului din Onești: „A fost crescut cu multă dragoste doar de...
IREAL! Femeia care a ucis două fetiţe în Andronache a fost iertată de anchetatori
Un băiețel a venit într-o zi cu o piatră acasă, iar după 10 ani familia...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
Horoscop 3 martie 2021. Zodia care se va bucura din plin
A invitat-o pe soacra ei să-i viziteze, dar a uitat ceva pe masa de cafea....
Tatăl uneia dintre fetele ucise pe trotuar, mărturii cutremurătoare: „Au vrut să se omoare”. Ce...
Jennifer Lopez și-a impresionat fanii cu o fotografie în costum de baie. Cum arată la...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide