Senator PPDD, judecat pentru că a luat de la o bancă un împrumut cu acte false

Senator PPDD, judecat pentru că a luat de la o bancă un împrumut cu acte false
Publicat: 12/09/2014, 21:07
Actualizat: 28/09/2018, 05:07

Ionel Agrigoroaei va fi judecat pentru două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune și complicitate la înșelăciune, iar soția acestuia, Antonela Agrigoroaei, a fost trimisă în judecată pentru trei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune și două infracțiuni complicitate la înșelăciune, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție trimis vineri agenției MEDIAFAX.

În același dosar vor fi judecați fratele senatorului, Dănuț Agrigoroaei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și înșelăciune, precum și soția acestuia, Laura Agrigoroaei, pentru înșelăciune și uz de fals.

Procurorii i-au mai trimis în judecată și pe Stelian Borș, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și înșelăciune, Lăcrămioara Borș, pentru uz de fals și înșelăciune, și Dana Mihaela Duduc, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la înșelăciune.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanței, că în perioada 2003-2009, Dana Mihaela Duduc a fost angajată la SC A.S. SRL Iași, administrată de Antonela Agrigoroaei, unde a desfășurat activități de contabilitate primară, pe linie de resurse umane.

„Cu toate că nu era angajată, Duduc Dana Mihaela a desfășurat astfel de activități și la SC A.S.D. SRL Iași și SC A.C.D. SRL Iași, ambele administrate de inculpatul Agrigoroaei Ionel (senator în Parlamentul României), soțul inculpatei Agrigoroaei Antonela. Printre activitățile de contabilitate primară realizate de inculpata Duduc Dana Mihaela s-a numărat și întocmirea statelor de plată în format electronic, câte un exemplar de pe acestea fiind înaintat Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

În acest context, Dana Mihaela Duduc a completat, în noiembrie 2007, patru adeverințe în care au fost consemnate date nereale în legătură cu veniturile realizate de Ionel Agrigoroaei și soția acestuia, semnate de cei doi. Documentele au fost ulterior folosite de cei doi pentru a lua un credit bancar de 335.000 de franci elvețieni.

„Prin prezentarea înscrisurilor la momentul încheierii de către cei doi inculpați a unui contract de credit, aceștia au indus în eroare reprezentanții unei bănci – Sucursala Iași, cu privire la veniturile realizate, obținând astfel un împrumut în valoare de 335.000 franci elvețieni (echivalentul a 202.596 euro), sumă cu care unitatea bancară a fost prejudiciată”, susțin procurorii.

Totodată, în octombrie 2007 și martie 2008, Dănuț Agrigoroaei și soția acestuia au indus în eroare reprezentanții aceleiași bănci, prin prezentarea unor adeverințe în care au fost trecute date nereale privind veniturile celor doi. Aceștia au folosit adeverințele pentru încheierea unui contract de împrumut, prin care au prejudiciat unitatea bancară cu 250.000 de franci elvețieni (echivalentul a 148.996 de euro) și, respectiv, 51.700 de franci elvețieni (echivalentul a 32.553 de euro). Adeverințele au fost scrise de Dana Mihaela Duduc și semnate de Dănuț și Antonela Agrigoroaei.

Din probele administrate în timpul urmăririi penale a mai rezultat că Dana Mihaela Duduc a completat și semnat, în aprilie și mai 2008, două adeverințe la rubrica „Director economic/Financiar”, pe care la rubrica „Președinte/Director general” le-au semnat Ionel Agrigoroaei și Stelian Borș. În baza acestor acte, Stelian Borș și soția acestuia au indus în eroare Sucursala Iași a aceleiași bănci, de la care au luat un împrumut de 82.500 de franci elvețieni (echivalentul a 50.562 de euro).

„De menționat este și faptul că în cuprinsul adeverințelor de venituri utilizate pentru obținerea creditelor au fost consemnate date nereale în legătură cu veniturile realizate de către aceștia, care vin în contradicție cu mențiunile consemnate în statele de plată înaintate Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, în care inculpații figurau cu venituri zero sau mult mai mici decât veniturile realizate în fapt”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Procurorii au instituit sechestrul asigurător pe mai multe bunuri imobile aparținând inculpaților, pentru recuperarea prejudiciului.

Dosarul a fost trimis de procurori la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ionel Agrigoroaei a fost ales senator în 2012 în colegiul rural Răducăneni, județul Iași, candidând din partea PPDD, partid din care a demisionat în decembrie 2013. Agrigoroaei s-a înscris apoi în UNPR, însă a revenit în PPDD în iunie 2014.

Potrivit declarației de avere din iunie 2014, Ionel Agrigoroaei are o casă în Iași, de 84 de metri pătrați, cumpărată în 2001 împrună cu soția. Cei doi dețin trei terenuri intravilan, în Iași, de peste 1.800 de metri pătrați, și două terenuri agricole, în județul Iași, de 90.000 de metri pătrați, toate fiind cumpărate în perioada 2001-2008.

Ionel Agrigoroaei a trecut în declarația de avere trei credite, în valoare de 540.000 de euro, pe care trebuie să le plătească până în 2030 și, respectiv, 2032. De asemenea, Agrigoroaei a împrumutat în 2012 55.000 de euro de la Marius Ostaficiuc, din care a achitat 10.000 de euro.

Senatorul a avut venituri salariale de aproape 60.000 de lei, iar în declarația de avere a trecut și venituri de 95.000 de lei, din vânzarea de nuci și miere.

În declarația de interese, Ionel Agrigoroaei a notat că este asociat la SC Agri Company SRL, SC Aya Sports Design SRL, SC Aya Construct Design SRL, menționând că toate societățile sunt în procedură de lichidare sau dizolvare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere