Prima pagină » Știri politice » Senator PSD, membru al Comisiei juridice: Propun sancțiuni mai aspre pentru demnitari în Codul Penal

Senator PSD, membru al Comisiei juridice: Propun sancțiuni mai aspre pentru demnitari în Codul Penal

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donțu, membru al Comisiei juridice, a declarat, marți, că propune sancțiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari și ca, pe lângă imunitatea parlamentarilor, să fie înlăturată și imunitatea Președintelui României, oricare ar fi el.

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donțu, membru al Comisiei juridice, a declarat, marți, că propune sancțiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari și ca, pe lângă imunitatea parlamentarilor, să fie înlăturată și imunitatea Președintelui României, oricare ar fi el.

Senatorul Ovidiu Donțu a depus la Senat o declarație politică în care arată că parlamentarii sunt puși în fața situației de a alege între a crea legi al căror efect să nu poată fi interpretabil și a se confrunta cu un val de neacceptare și opinii dintre cele mai controversate în materie de Cod Penal. El arată că cele două modificări la Codul Penal, cea care ține de conflictul de interese și cea care ține de definiția funcționarului public, chiar dacă modificările nu au avut loc în Senatul României, „au stârnit reacții dintre cele mai antagonice cu putință din perspectiva tuturor structurilor statului”, fiind considerată o inițiativă nepotrivită.

Senatorul PSD crede că pentru ca actualul moment al guvernării românești să nu sufere, pe nedrept, un declin și o falsă interpretare, s-ar impune introducerea unor sancțiuni mai aspre în Codul Penal pentru demnitari, care „trebuie să fie mai atenți cu corespondența cu legea a activității lor”.

El consideră că trebuie, de asemenea, să fie înlăturate și anomaliile din modul în care se înfăptuiește justiția astăzi și să fie modificate normele juridice care spun că primarii nu au voie să fie reprezentanți ai localităților lor în societățile de apă, termoficare, transport, salubritate și să fie și cercetați penali, acesta fiind un sistem politic de constrângere a primarilor menit să aducă voturi unei puteri politice trecătoare și care îi lipsește de atribuțiile legale și de mandatul primit de la cetățeni. Senatorul social-democrat arată că crearea a încă unui pol de decizie în administrația locală pe lângă primari este neprofesional și „se bate cap în cap” cu principiile și prevederile legii administrației publice locale, ceea ce duce la haos legislativ.

„De asemenea, consider că demnitarii trebuie să fie cercetați la fel ca toți cetățenii, dar sub titulatură de demnitari, titulatură sub care, la individualizarea pedepsei, orice judecător ține cont și aplică un spor de pedeapsă față de cetățeanul obișnuit, pentru că așa este sistemul de drept românesc, nu pentru că ar putea cere cineva din exteriorul țării”, susține Ovidiu Donțu.

El a subliniat că „legile care se bat cap în cap sunt principala problemă a sistemului legislativ românesc” și trebuie reașezate în sistemul de drept, făcute mai simple, mai clare și pentru popor, cu garanția că nimeni nu este mai presus de lege, iar funcția de demnitar conferă mai degrabă responsabilitate, și nu imunitate, care astăzi este prevăzută numai pentru președintele României.

„Atunci când vine vorba de penalități, de aplicabilitatea legii într-un mod categoric, bine definit, bine argumentat și probat, știu că singurele lucruri care ar putea împiedica înfăptuirea unui act de dreptate, de justiție, sunt reaua-credință și proasta funcționare a unui sistem”, mai arată senatorul PSD.

El consideră că dacă o lege nu își manifestă efectele în mod egal asupra tuturor celor care intră sub incidența ei, aceasta nu reprezintă o eroare a celui care a creat instrumentul coercitiv legal, ci a acelora care îl aplică și-l controlează.

„În materie de conflicte de interese nu trebuie să privim univoc, îngust și limitat acest aspect, doar din considerentul că în trecutul nu prea îndepărtat, dinaintea actualei guvernări, ne-am confruntat cu o seamă de abuzuri inadmisibile în structurile de vârf ale statului, așa cum, atunci când vine vorba de statutul funcționarului public, nu trebuie să tragem concluzia că orice autoritate locală care va încerca să eficientizeze societățile de apă, canal, termoficare, salubritate și transport și alte instituții locale de bunuri și servicii va trece automat în registrul incriminării pentru fapte de corupție care este și trebuie să rămână funcțional, dar să respecte și raportul juridic de mandat ce este dat în astfel de situații”, a adăugat parlamentarul sucevean.

Totodată, Ovidiu Donțu s-a întrebat despre ce egalitate în fața legii se poate vorbi în condițiile în care președintele țării afirma public că nu este un sfânt și recunoaște că atât cazul Casa Mihăileanu, cât și creditul de la CEC obținut de fiica sa „sunt controversate”, dar se ascunde în continuare în spatele imunității funcției de președinte.

„Cred că este momentul să facem un pas înainte în mersul societății românești și ca, pe lângă imunitatea parlamentarilor, să fie înlăturată și imunitatea Președintelui României, oricare ar fi el”, a conchis Ovidiu Donțu.

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici prevăzută în Codul Penal.

 

Autor
Mediafax
Ilie Bolojan susţine creşterea normei didactice: 'Nu este o tragedie să predai 20 de ore'
Digi24
Vladimir Putin, o nouă conversație cu Donald Trump. Când vor vorbi cei doi
Cancan.ro
EL este italianul de 48 de ani ucis de urs, pe Transfăgărășan. IREAL ce a putut să facă înainte de atacul fatal
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
Mediafax
HOROSCOP 4 iulie. Zi decisivă pentru Lei, Peștii joacă periculos iar Taurii află un adevăr neașteptat
Click
Cum au reacționat turiștii români când au văzut prețul unei sticle de apă în supermarketurile din Grecia. „La noi e considerată lux”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Doi soți care își renovau singuri casa veche au avut un „șoc complet” când au văzut ce era în pereții acesteia
Digi24
CCR susține că judecătorii care își încheie mandatul în acest an nu au cerut prime de 180.000 de lei fiecare
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Cei doi și-au spus ADIO, la doar un an de la căsnicie 😲
Ce se întâmplă doctore
O recunoști? Acum e una dintre cele mai îndrăgite artiste din România. Mulți nu știu din prima cine este
observatornews.ro
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
StirileKanalD
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
KanalD
A murit actorul Michael Madsen, starul filmelor „Reservoir Dogs” și „Kill Bill”. Avea 67 de ani
Ciao.ro
Ce alte vedete din România suferă de cancer la colon + Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Promotor.ro
Te poți trezi cu un bilet „surpriză” în geam. Cea mai frecventă greșeală a șoferilor din București
Descopera.ro
Prima specie care a călătorit în jurul Lunii NU a fost omul
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
A1
Care e starea de sănătate a lui Ion Iliescu în prezent. Medicii spun că ar fi stabil cardiac
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
O mamă însărcinată și cu doi copii a fost ucisă. Asemănări tulburătoare cu cazul Teodorei Marcu!
RadioImpuls
O tânără de 29 de ani a intrat în comă după ce și-a făcut un tatuaj la o petrecere de burlăcițe: "Starea ei este critică. Inima, rinichii și plămânii cedează". Apelul disperat făcut de prietena ei: "Vă rog. Vă cerem urgent ajutorul"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ce se întâmplă cu Adam, după prima beție?
Descopera.ro
Mii de angajați Microsoft concediați, în timp ce gigantul investește masiv în Inteligența Artificială