Senatorii au tocat DE DOUĂ ORI MAI MULȚI BANI decât în 2017 și TOT NU LE AJUNGE! Tăriceanu: Suntem într-o CRIZĂ financiară. Mi se pare că e PUȚIN cam lărgită GURA PUNGII

Senatorii au tocat DE DOUĂ ORI MAI MULȚI BANI decât în 2017 și TOT NU LE AJUNGE! Tăriceanu: Suntem într-o CRIZĂ financiară. Mi se pare că e PUȚIN cam lărgită GURA PUNGII
Publicat: 21/10/2018, 12:03

„Ni se cam termină banii. În ciuda acestui lucru, recunosc că am eșuat în a controla deplasările și de a ține în frâu aceste cheltuieli. Cert este faptul că bugetul de anul acesta, fiind aproape dublu față de bugetul de anul trecut, de acum doi ani și aproape de două ori și jumătate mai mare decât bugetul din 2016, în octombrie vom termina banii, vom cheltui toți banii pe anul acesta pe deplasări externe și aproape toți banii pe diurnă,” a informat chestorul Senatului, Tanczos Barna (UDMR), în ședința Biroului Permanent din 15 octombrie, potrivit stenogramei consultată de Mediafax.

Senatorul UDMR a prezentat și o situație a cheltuielilor privind deplasările în străinătate la data de 15 octombrie.

„Avem anul acesta un buget de 2.070.000 de lei pentru deplasări externe, față de 1.000.000 anul trecut, 900.000 acum doi ani, 1.100.000 acum trei ani sau 1.000.000 acum patru ani. În ciuda acestui fapt, banii, dacă ritmul este menținut de colegi și deplasările nu se vor opri, se vor termina în octombrie.(…) La diurnă, probabil, putem să facem o mică economie, dar la cheltuieli materiale luna asta, dacă mai venim cu două seturi de aprobări, mai mult ca sigur se vor termina banii.” atenționează Tanczos Barna.

În discuția privind execuția bugetară a deplasărilor externe a intervenit și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Deci trebuie să mai periem puțin participările la diferite reuniuni externe, da? Ăsta ar fi mesajul”, l-a întrebat Tăriceanu lui Tanczos.

În acest context, „UDMR-ul nu mai pleacă”, a replicat senatorul UDMR.

„UDMR-ul nu mai pleacă, în semn de protest,” i-a ironizat Tăriceanu.

Senatorii ar băga mâna în bugetul Camerei Deputaților

Senatorul PSD Gabriela Crețu a intervenit și a spus că una din explicații este faptul că de la 1 iulie 2018 a început dimensiunea parlamentară a Președinției exercitată de România la Consiliul UE, și acest lucru presupune deplasări suplimentare în străinătate față de ritmul normal.

„Există un sistem, trebuie să te duci la reuniuni ca să preiei, dacă nu te duci la reuniuni, nu poți prelua,” a afirmat Crețu.

Tanczos Barna a propus senatorilor două variante:

„Una dintre soluții ar fi să ne concentrăm pe reuniunile europene și să reducem cât se poate de mult cheltuielile pentru deplasările în alte state decât statele membre sau alte acțiuni decât cele legate de pregătirea președinției. Ne concentrăm pe cele care vizează pregătirea președinției și mai avem două luni, aproape, strictul necesar. Sau suplimentăm bugetul din alte surse și creștem de 2,5 ori bugetul față de anul trecut.”

Călin Popescu Tăriceanu a găsit explicația:

„Știți ce se întâmplă? Suntem într-o situație de criză financiară, da? Nu mai vorbesc de celelalte, care domină tot timpul,”

Liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, a sugerat să se ia bani de la Camera Deputaților.

„Am o rugăminte. Vizitele de pregătire la Bruxelles, la Parlamentul European, în perspectiva pregătirii, n-ar trebui să privească doar Senatul. Bănuiesc că activitățile care se vor face la nivelul dimensiunii parlamentare a președinției României la Consiliul Uniunii Europene sunt comune și ar putea să fie găsită o soluție de echilibru, în așa fel încât pregătirea să se facă colegial, împreună cu cei de la Cameră. S-ar putea ca ei să nu fie în criza bugetară în care suntem noi”, a spus Nicolae.

Flori de 150.000 de euro, cadouri de 100 de euro bucata

În aceeași ședință a Biroului Permanent, secretarul Senatului, Marcel Vela (PNL), a apreciat, cu privire la un eveniment care urmează să fie găzduit de Senat în 2019 că „un pic de șurub la cheltuieli ar fi necesar”.

„Eu v-aș ruga, pentru ședința următoare, să ne detaliați un pic devizul, pentru că mi se pare destul de generos. Flori de 75.000.000 de lei vechi, cadouri 120.000, un miliard două sute. Acum, nu știu dacă sunt din aur, din argint, dar, dacă tot avem grijă de buget, trebuie să avem grijă un pic și de produsele și de gospodărirea bugetului, că este ușor sub umbrela Uniunii Europene, președinției, noi n-avem voie să comentăm, să ne opunem, OK, dar, totuși, un pic de șurub la cheltuieli ar fi necesar,” le-a transmis Vela colegilor.

Contactat de Mediafax, Marcel Vela a declarat că s-a referit la o reuniune care va avea loc în luna ianuarie a anului 2019, la care vor participa membri din Parlamentele statelor membre ale UE, pentru care nu au fost cheltuiți încă banii, iar discuția din Biroul Permanent al Senatului a fost numai despre costurile estimative.

Potrivit stenogramei, Tăriceanu a spus, în ședința menționată, că România nu este atât de săracă încât să se facă de râs, dar că și lui i se pare că „e puțin cam lărgită gura pungii„.

„Domnule Vela, mulțumesc pentru intervenție. Eu vreau numai o remarcă de principiu să fac, și anume: România nu este chiar atât de săracă încât să se facă de râs la o astfel de manifestare, pe de o parte. Pe de altă parte, sigur că dacă avem bani nu trebuie să aruncăm cu ei, și mi se pare și mie că e puțin cam lărgită gura pungii, adică trebuie câte un cadou, să știți că peste tot unde am fost am văzut, pe perioada președințiilor rotative se practică acest lucru, oferirea unor cadouri simbolice, dar sigur că aici nu trebuie să ne întrecem în a depăși costurile pe care le-au avut ceilalți”, a afirmat președintele Senatului.

Vela a remarcat că „devizul este umflat” și el nu a primit niciodată, în deplasările externe, cadouri de 100 de euro bucata.

„Un miliard două sute bani vechi, împărțit la 260 de participanți (…) rezultă cam 100 de euro cadoul pentru fiecare participant. Am participat și eu la întâlniri la Bruxelles, n-am primit niciodată cadouri de asemenea valoare. Din start, vă spun că devizul este umflat și propun reanalizarea lui săptămâna viitoare”, a indicat liberalul.

„Bine. O să dezumflăm devizul, dar eu vă rog, haideți că am depășit de mult punctul ăsta, să ne vedem mai departe de ordinea de zi”, a închis repede Tăriceanu discuția.

Adrian Țuțuianu: Discuția e scoasă din context

Când e vorba însă de tocat bani publici, senatorii din toate partidele sar ca arși și găsesc motive să-și justifice cheltuielile.

„Nu se pune problema să nu existe un buget al Senatului, pentru toate celelelalte activități în desfășurare,” a afirmat vicepreședintele Senatului Adrian Țuțuianu, într-o intervenție telefonică la Antena 3. „Anul acesta au fost foarte multe deplasări la Bruxelles sau legate de preluarea președinției UE. Au plecat în deplasări externe pe domenii de specialitate și personalul din aparatul tehnic al Senatului și de aici s-a și decis în acestă ședință ca să facem puțin o ierarhizare a acestor lucruri. În primul rând, am stabilit ca să se deplaseze la toate întâlnirile care țin de președinția UE senatori și personalul tehnic în măsura în care este necesar. Doi: să reducem numărul de senatori și eventual să renunțăm la personalul tehnic pentru alte activități externe ale Senatului în perioada următoare. În al treilea rând, să analizăm oportunitatea unor deplasări în contextul în care trebuie să respectăm o prevedere bugetară care este foarte bine stabilită prin legea bugetului.”

Țuțuianu nu crede că ar trebui să se ia în considerare o anchetă legată de felul în care au fost cheltuiți banii din bugetul Senatului.

„Discuția este scoasă din context. Afirmațiile domnului senator PNL Marcel Vela priveau un eveniment care urmează să fie organizat anul viitor. Nu există niciun fel elemente care să reiasă că au fost banii cheltuiți cu nerespectarea normelor legale. Și bugetul Senatului e verificat de Curtea de Conturi. Nu au fost niciodată probleme legate de cheltuielile din bugetul Senatului. Sunt discuții care au avut loc în Senat. V-am explicat în ce context. Toate pozițiile exprimate sunt corecte și cu toții am fost de acord că trebuie să restrângem cheltuielile în perioada următoare. Vreau să fie foarte limpede. În general, delegațiile externe se fac cu respectarea ponderii fiecărui grup. Sunt acțiuni obligatorii, cum ar fi cele legate de președinția Consiliului UE, dar și participări la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei”, a explicat Țuțuianu.