Senatorii juriști îi scapă pe aleși de problemele cu ANI. Detaliul legal care dă liber la posturi

Senatorii juriști îi scapă pe aleși de problemele cu ANI. Detaliul legal care dă liber la posturi
Publicat: 26/04/2016, 15:51

Legea adoptată astăzi de senatorii juriști modifică articolul 25 din actul normativ privind Agenția Națională de Integritate, care în forma actuală prevedea că o persoană destituită după ce a fost găsită în incompatibilitate sau conflict de interese, dacă a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Senatorii juriști au eliminat această prevedere din lege, adăugând însă o serie de alineate în care explică ce funcții nu mai pot ocupa cei care au avut probleme cu ani, dând undă liberă astfel rotirii pe posturi. Astfel, dacă e vorba de un primar, viceprimar sau consilier, persoana respectivă nu mai poate ocupa această funcție., dar poate deține altele. La fel este și dacă se vorbește despre președinte al consiliului județean, vicepreședinte al consiliului județean sau consilier județea sau de cei care au ocupat funcția de deputat, senator sau parlamentar european.

„Inițiativa este o clarificare. S-a constatat că judecătorii nu prea înțeleg articolul. Adică ce înseamnă sintagma >. Este o propunere mare stufoasă, dar pe înțelesul tuturor. Din punctul de vedere al teoriei juridice, dacă cineva este condamnat să nu mai profeseze acea profesie prin care a comis o infracțiune. Dacă este medic, nu mai poate fi medic și nu se extinde la profesor. Dacă face o infracțiune cu o mașină i se confiscă acea mașină, nu toate mașinile. Este o formulare mai clară a ceea ce înseamnă >”, a spus unul dintre inițiatori, senatorul Marton Arpad.

„Dacă am instituit acest regim al incompatibilităților, haideți să-l lăsăm să-și producă și efectele. Eu nu susțin modificarea în forma aceasta și sunt de acord că, practic, lăsăm fără fond în mare măsură această lege pentru că un consilier local din nu știu ce comună va putea după aceea să devină parlamentar. Cred că scopul pe care l-am urmărit atunci când am instituit acest regim în România a fost acela de a încerca să-i facem și mai conștienți pe cei care ocupă diverse funcții că trebuie să adopte o anumită conduită”, a spus președintele Comisiei, senatorul PNL Cătălin Boboc.

Reprezentantul ANI, director general al direcției juridice Ioana Lazăr, a spus la ședința Comisiei că în situația în care se va adopta acest proiect, în această formă, Parlamentul își asumă că persoane care au averile confiscate vor putea să-și desfășoare în continuare funcții publice.

„Vorbim de aproximativ 3 milioane de euro confiscate prin decizii definitive și irevocabile de către persoane care au ocupat funcții publice. (…) Un alt efect ar fi că activitatea ANI practic va rămâne fără efecet și persoane aflate în funcții publice în stare de incompatibilitate , cu averi nejustificate definitiv și irevocabil sau persoane aflate în conflict de interese nu vor mai putea fi sancționate”, a declarat Lazăr.

Modificarea decisă de senatorii juriști intră însă în contradicție cu o decizie a Curții Constituționale în care se arată faptul că „a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altă funcție eligibilă, ar pune practic la îndemâna categoriilor de persoane vizate de legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii și aplicabilității sancțiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept”.

„Propunerea legislativă afectează grav capabilitatea Agenției Naționale de Integritate de a duce la îndeplinire angajamentele asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, angajamente care privesc lupta împotriva corupției instituționale și asigurarea integrității în exercitarea funcțiilor publice. Atribuțiile Agenției Naționale de Integritate privesc inclusiv competența de a adopta decizii cu caracter OBLIGATORIU pe baza cărora să poată fi aplicate sancțiuni descurajatoare, fiind cuprinse în Planul de acțiune – Condiționalitatea 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1346/2007″, se arată într-un comunicat al ANI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer