Senatorii resping proiectul lui Cernea privind delfinii. Hașotti: „Absurdități și chestii penibile, îmi imaginez delfini avocați”

Senatorii resping proiectul lui Cernea privind delfinii. Hașotti: Absurdități și chestii penibile, îmi imaginez delfini avocați
Publicat: 22/04/2014, 18:04
Actualizat: 01/02/2019, 08:44

Propunerea a a primit raport de respingere din partea senatorilor din Comisia pentru Mediu, care au acordat proiectului 7 voturi „împotrivă”, înregistrându-se și o abținere. Proiectul de lege a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru Administrație de la Senat și din partea Consiliului Legislativ, iar punctul de vedere al Guvernului lipsește din document.

Senatorii din Comisia pentru Mediu au atras atenția că acest proiect de lege nu va sta în picioare din punct de vedere legislativ și este „clar neconstituțional”. Vicepreședintele Comisiei pentru Mediu, Doina Silistru, a arătat că există legislație pentru protecția animalelor, pentru reglementarea activității de pescuit sau pentru protecția rezervațiilor naturale, iar cu acest proiect de lege „se merge prea departe”.

În plus, senatorii au ținut să precizeze că nu există o reglementare pentru persoanele „non-umane”, întrebându-se ce statut juridic au acestea.

Remus Cernea s-a prezentat, marți, la dezbaterile din comisiile avizatoare din Senat, alături de prințesa Brianna Caradja, și purtând un tricou cu mesajul „Recunoașteți delfinii ca persoane non-umane”.

El a pledat, la dezbaterile din Comisia de Administrație publică, pentru proiectul de lege pe care l-a inițiat, arătând că, dincolo de nenumăratele probleme stringente în România, „apar teme care exced cumva cadrul acesta de presiune imediată și de necesitate de a lua decizii cu privire la chestiuni care privesc viața de zi cu zi în România”. „Acest proiect de lege intră într-un astfel de registru, se referă la o temă care cere o abordare mai largă, o deschidere conceptuală mai largă. Această propunere vine să adauge un pas suplimentar în evoluția morală a umanității și în modul în care umanitatea se raportează la alte specii decât specia noastră”, a spus Cernea.

El a explicat că cercecetările din ultimele decenii au arătat că delfinii sunt o specie „extraordinar de evoluată”, cu o „inteligență extraordinar de complexă”, indivizii manifestând curiozitate și având relații sociale complexe. El a precizat că delfinii sunt singura specie cunoscută care salvează în mod sistematic vieți omenești, fapt ce presupune, potrivit parlamentarului, o capacitate conceptuală și chiar morală care îi ridică la un nivel foarte înalt de inteligență.

„Creierul delfinilor rivalizează, în complexitate, cu creierul ființelor umane. Din nefericire, delfinii sunt încă victime în masă ale activității umane, sunt vânați pentru a fi vândută carnea lor în Japonia”, a declarat deputatul independent, precizând că, după ce a anunțat pe internet această inițiativă legislativă, a primit un val de mesaje de susținere din întreaga lume, sute de scrisori, „unele de la persoane prestigioase”.

„Dacă România ar face un astfel de pas, păs făcut de India anul trecut, dar România ar fi prima țară europeană ar legifera într-un astfel de sens, reverberațiile ar fi pe întreaga planetă. Ar fi un lucru extraordinar de bun pentru țara noastră și, dați-mi voie să fac un apel la sentimentul patriotic al fiecăruia dintre dumneavoastră, România ar beneficia de o imagine în presa internațională foarte bună dacă ar face un astfel de pas. Acordarea statutului de persoane non-umane delfinilor, care nu înseamnă foarte mult în realitate, înseamnă însă mult simbolic, înseamnă că suntem capabili să ne deschidem și să înțelegem și alte forme de viață extrem de dezvoltate de pe planeta noastră”, a mai declarat aceasta.

Remus Cernea a mai adus un argument în favoarea inițiativei sale, precizând că „România este singura țară din lume care are pe stema de stat doi delfini, care reprezintă Dobrogea”.

Cernea a mai explicat că animalele considerate cu o inteligență asemănătoare cu a oamenilor sunt elefanții, cimpanzeii, delfinii și balenele și că el pledează pentru delfini pentru că aceste animale trăiesc pe teritoriul României. Ca să fie mai convingător, acesta a susținut că și-ar dori să trăiască într-o lume în care delfinii ar vota, adăugând că este clar că actuala majoritate nu ar mai câștiga alegerile într-un astfel de caz. „Glumim, lumea ar fi mai bună dacă delfinii ar putea vota. Dar nu discutăm despre asta, e doar o glumă”, a spus acesta.

Și Brianna Caradja a susținut în fața senatorilor, la rândul ei, necesitatea aprobării acestui proiect. „În Marea Neagră există populații de delfini al căror număr a scăzut dramatic între anii ’60 și anul 2000. O astfel de reglementare nu ar fi ridicolă”, a spus aceasta, precizând că în conștiința colectivă, delfinul este „animalul cel mai iubit”.

Ea a ținut să precizeze că legea aceasta nu va însemna că Delfinariul din Constanța se va închide și că oamenii care sunt acolo își vor pierde locul de muncă, pentru că delfinii care sunt în prezent în captivitate vor muri dacă vor fi eliberați.

Cernea a mai arătat, întrebat despre delfinii aflați în captivitate în Constanța, că aceștia „nu se simt deloc bine în medii închise, făcând trucuri, giumbușlucuri, sărituri prin apă, aruncări cu mingiuța la coș”. „E ca și cum ai ține un om în cușcă. Stresul lor este foarte mare. Se știe faptul că delfinii se pot sinucide, își pot controla respirația și, în condiții de stres puternic, se sinucid. Jumătate dintre delfinii care sunt capturați pentru industria de distracție se sinucid sau mor în primii doi ani de la capturare”, a spus acesta, adăugând că delfinii din captivitate de la Constanța pot fi utilizați, în următorii ani, în terapii cu copii cu autism sau alte afecțiuni.

La Comisia pentru administrație, senatorul Marius Pașcan a arătat că, lecturând acest proiect, a avut „sentimentul tradițional românesc” că românii, atunci când nu au pâine, caută să mănânce cozonac. „E un proiect legislativ cred că creat la plictiseală și care consacră o discriminare pozitivă în rândul animalelor, pe care nu o înțeleg”, a afirmat acesta.

El a mai menționat că dacă „principiile emoționale” invocate de inițiator ar fi valide, la fel, ar putea fi incluse în aceeași categorie „și câinii și elefanții și balenele și papagalii, pe care se fac studii multe în ultima vreme”.

Potrivit proiectului de lege semnat de Remus Cernea, delfinul este „o ființă înzestrată cu inteligență dezvoltată și cu capacitatea de a avea relații sociale complexe, care nu aparține speciei umane și care se bucură de dreptul la viață, dreptul la integritate corporală și de a nu fi supus la acte de cruzime, dreptul la libertate de mișcare în mediul său de viață și de a nu fi capturat și ținut în captivitate cu alt scop decât acela de a fi tratat medical sau salvat de la un pericol iminent, precum și dreptul de a fi protejat în mediul de viață și de a nu fi îndepărtat de grupului sau familia din care face parte”.

Remus Cernea propune ca încălcarea drepturilor persoanelor non-umane să fie interzise prin lege și să se sancționeze cu pedepse echivalente prevăzute de Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. În textul legii prevede interzicerea utilizării delfinilor în delfinarii sau alte facilități de recreere.

Proiectul de lege va fi dezbătut de Senat în calite de primă Cameră sesizată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier