Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu: Apariția CNA a fost rezultatul unui șantaj; CNA e o instituție de cenzură și control

Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu: Apariția CNA a fost rezultatul unui șantaj; CNA e o instituție de cenzură și control
Publicat: 08/02/2013, 11:00
Actualizat: 04/02/2019, 02:10

Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a declarat, vineri, că apariția Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) în România a fost „rezultatul unui șantaj”, care, în timp, a ajuns o instituție de „cenzură și de control”, situație care trebuie să fie rezolvată printr-o nouă Lege a audiovizualului.

Sorin Roșca Stănescu, membru al Comisiei de Cultură din Senat, participă vineri la dezbaterea „Libertatea de exprimare – drept fundamental sau absolut?”, organizată de CNA la Palatul Parlamentului.

„Sunt unul dintre cei responsabili de faptul că ziariștii au știut și au avut capacitatea să respingă de-a lungul celor 22 -23 de ani toate tentativele privind introducerea în România a unei legi a presei (…) Sunt, de asemenea, responsabil pentru faptul că, la timpul respectiv, breasla jurnaliștilor a cedat unui șantaj, pentru că, la origine, instituția CNA a fost rezultatul unui șantaj. Așa a apărut CNA. Că apoi s-a legitimat, că apoi au apărut și obligațiile noastre pe care ni le asumăm și trebuie să le respectăm față de normele Uniunii Europene este altceva. Dar, în anii ’90 (…), s-au exercitat și de către guvernanți si de către reprezentanți ai unor organisme internaționale să acceptăm și un organism de control. Și sunt printre cei responsabili de a fi cedat atunci pentru crearea unei instituții numită CNA, despre care ne place să vorbim că este o instituție de control, dar știm la fel de bine toți că orice control asupra informației se transformă în cenzură. Trebuie să nu ne ferim să spunem că CNA este, în acest moment, o instituție de cenzură și de control”, a spus Sorin Roșca Stănescu.

În acest context, Roșca Stănescu a spus că Legea audiovizualului trebuie modificată și adaptată schimbărilor din audiovizual. „Este aproape un truism afirmația că, din punctul de vedere al controlului informației, avem o situație bizară. Nu este doar în România, dar cumva trebuie să o rezolvăm. Presa scrisă – slavă Domnului – nu are nicio instituție care să o controleze, cu excepția legii, a procuraturii, când este cazul foarte rar, a justiției, cum este cazul ceva mai des. Televiziunile străine pe care le pot vedea, accesa și copiii și persoanele de două vârste și persoanele vârstnice nu sunt controlate și nu sunt cenzurate și nu cad sub incidența CNA. La fel televiziunile pe internet care vor acoperi treptat tot ce înseamnă audiovizual. Internetul nu va fi controlat de niciun CNA din niciun stat europen și nu va fi controlat de vreun CNA din România”, a spus senatorul.

El a precizat că CNA lucrează în baza unor suprareglementări. „La fel cum s-a întâmplat cu Constituția, avem o constituție și jumătate. La fel se întâmplă și cu CNA, pentru că o Curte Constituțională, alcătuită din păcate din prea puțin speciali, a interpretat prevederi constituționale și chiar a schimbat prevederi constituționale și ne-am trezit cu o Constituție și jumătate. La fel cum CNA, el lucrează după o lege, dar și după propriile reglementări (…) Eu nu cred că este nevoie de o reglementare, eu cred că viitorul CNA este al unei dezreglementări, cred că sunt necesare mai puține norme, care trebuie să fie mai clare, iar CNA ar trebui să-și deplaseze efortul pe dezbateri de fond”, a spus Sorin Roșca Stănescu.

Potrivit acestuia, asemenea dezbateri vor produce efecte mai profunde și mai importante în societatea românească decât sancțiuni financiare sau de altă natură. „Rolul punitiv al CNA trebuie să scadă semnificativ în viitor. Voi colabora atunci când voi face proiectul pe care l-am anunțat, al noii Legi a audiovizualului, și cu toți specialiștii din CNA, nu voi ignora experiența lor, dar le atrag și eu atenția că inițiativa legislativă aparține doar Parlamentului în această materie”, a explicat senatorul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună