• Publicat:
Politică

Șerban Nicolae propune pedepse mai mari pentru frauda la vot

Șerban Nicolae propune pedepse mai mari pentru frauda la vot
Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus, la Senat, în procedură de urgență, un proiect care prevede pedepse mai mari pentru fraudarea votului, respectiv pedepsele care sunt în prezent, între șase luni și 3 ani, mărindu-se între 3 și 10 ani pentru votul multiplu sau cu act de identitate fals.

Inițiativa legislativă a senatorului PNL vizează modificarea articolului 387 din Legea 289/2009 privind Codul penal.

„Fapta persoanei care votează: fără a avea acest drept; utilizând un act de identitate fals; de două sau mai multe ori la același scrutin- se pedepsește cu închisoare de la trei la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, prevede proiectul de lege al social-democratului

În legea în vigoare este prevăzut că „fapta persoanei care votează: fără a avea acest drept; de două sau mai multe ori; prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi”.

O altă modificare vizează persoanele care utilizează buletine de vot falsificate.

„Fapta persoanei care votează: prin interzicerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător; utilizând buletine de vot falsificate- se pedepsește cu închisoare de la unul la cinci ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, conform inițiativei legislative a lui Șerban Nicolae.

În forma în vigoare a Legii, această faptă se pedepsea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Inițiatorul susține că modificarea acestui articol din Codul penal va duce la creșterea gradului de corectitudin a proceselor de vot.

„Prezenta modificare legislativă urmărește să înăsprească pedepsele cu privire la fraudarea votului, care se impun ca urmare a contestării unor deficiențe în practica anterioară a procesului electoral, tocmai în apărarea drepturilor electorale a cetățenilor. Acest fapt ar duce cu certitudine la o protecție mult mai bună a valorilor sociale vizate și, în final, la sporirea gradului de corectitudine a proceselor de vot, la oglindirea mai fidelă a voinței corpului alegătorilor în componența organelor de conducere a statului și, cel mai important, la asigurarea unui climat propice dezvoltării democratice a societății, coroborat cu întărirea statului de drept”, arată Șerban Nicolae, în expunerea de motive a proiectul de lege.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

La începutul săptămânii trecute, Senatorul PSD Șerban Nicolae declara că Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) „nu mai are ce căuta în procesul electoral”, precizând că ar trebui să se revină la formula declarației pe proprie răspundere atunci când votezi pe liste suplimentare.

Social-democratul a precizat că STS nu mai trebuie să fie implicat în procesul electoral iar acele tablete folosite în secțiile de votare la europarlamentarele din 26 mai ar trebui să dispară la următoarele alegeri.

„Aș insista să revenim la formula cu angajamentul cu declarație pe proprie răspundere. Sub regimul sancțiunii penale nu pentru fals, ci pentru infracțiune electorală de vot multiplu, falsul și uzul de fals devin infracțiuni concurente. Cel care vrea să voteze pe listă suplimentară să depună în scris hârtie, sub semnătură privată că nu a mai votat în altă parte în ziua respectivă. Și să știe că dacă va comite o fraudă, poate că cel pentru care o comite își va lua funcția și va fi foarte bine, dar cel care comite frauda merge la pușcărie”, explica Șerban Nicolae, la Antena 3.

 

Tags:
Inchide