Sesizarea PNL privind alegerile în două tururi, respinsă de instanță. Reacția lui Blaga

Sesizarea PNL privind alegerile în două tururi, respinsă de instanță. Reacția lui Blaga
Publicat: 15/04/2016, 18:59
Actualizat: 15/04/2016, 22:47

PNL a depus pe 12 februarie o plângere prealabilă la Secretariatul General al Guvernului prin care a înștiințat că va ataca Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale.

Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, în contextul în care instanța a respins sesizarea PNL privind alegerile locale, că liberalii vor ataca decizia instanței, dacă există o cale de atac, afirmând că PNL este pregătit și pentru alegeri într-un singur tur.

„Nu am comentat niciodată o decizie a unei instanțe. Ținem cont de ea. O să vedem dacă mai avem vreo cale de atac. O să discutăm cu juriștii noștri și o să vedem ce este de făcut. Dacă există o cale de atac (luăm în calcul atacarea deciziei-n.r.)”, a declarat copreședintele PNL Vasile Blaga, pentru MEDIAFAX.

Vasile Blaga a mai spus că liberalii sunt pregătiți și pentru alegeri locale într-un singur tur, afirmând că liberalii au făcut acest demers pentru a crește reprezentativitatea aleșilor locali.

„Noi suntem pregătiți și pentru alegeri într-un singur tur. Am făcut acest demers ținând cont de reprezentativitatea celor aleși pentru că pot și aleși cu un procent mic, fiind o participare scăzută la vot și asta le-ar da o reprezentativitate mică vizavi de ansamblul cetățenilor din localitățile pe care urmează să le gestioneze”, a mai spus Vasile Blaga.

Demersul PNL este singura cale procedurală pe care partidul o mai avea la dispoziție pentru a pune în discuție legea alegerilor locale, respectiv organizarea acestora într-un singur tur de scrutin. Legea este în viogare și nu poate fi atacată la CCR decât în cadrul unui proces pe rolul instanțelor sau, direct, de Avocatul Poporului.

Liderul PNL Alina Gorghiu a precizat, după depunerea plângerii pe rolul instanței, că în pofida scepticismului unora, este timp suficient pentru ca instanța de contencios administrativ să trimită dosarul la Curtea Constituțională care să dea o decizie, astfel încât alegerile locale să se desfășoare în două tururi de scrutin.

PNL a luat act de decizia Curții de Apel București de a refuza transmiterea la CCR a sesizării privind neconstituționalitatea organizării alegerilor locale într-un singur tur și va face recurs la ÎCCJ, însă liberalii admit că nu mai sunt șanse și cer alegătorilor să dea un vot util pe 5 iunie.

„Sperăm ca dezideratul revenirii la formula alegerii primarilor în două tururi de scrutin să fie atins cât mai curând și să ajungem, astfel, la momentul de maturitate al societății românești. Actuala normă, pe care o apreciem nedreaptă, trebuie corectată cât mai curând de actualul Parlament sau în viitorul mandat legislativ”, se arată într-un comunicat de presă al PNL.

Potrivit sursei citate, demersul PNL a vizat obținerea unui răspuns clar din partea singurei instituții care are atributul de a face acest lucru, respectiv Curtea Constituțională, cu privire la situația permisă în acest moment de legea electorală.

„Un primar poate obține mandatul cu votul unei minorități și să-l exercite în pofida neîncrederii exprimată, prin vot, de o majoritate a celor care și-au exprimat opțiunea. Astfel, situația în care mandatul este atribuit unui candidat care beneficiază de sprijinul a mai puțin de jumătate plus unu dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, ridică semne de întrebare îndreptățite asupra legitimității și reprezentativității acelui primar”, argumentează liberalii.

PNL mai precizează că menținerea actualei forme a legii aruncă o umbră de îndoială asupra scrutinului din 5 iunie. „Din acest punct de vedere, ne exprimăm regretul cu privire la imposibilitatea de a obține un răspuns îndreptățit asupra constituționalității ori a neconstituționalității modului de alegere a primarilor, fapt pentru care asupra scrutinului din 5 iunie rămâne o urmă de îndoială justificată”

Liberalii fac apel la electorat să dea un vot util la scrutinul din 5 iunie, precizând că orice vot pentru un terț candidat este un vot favorabil în mod indirect PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 100 de ani de când România a câștigat prima medalie olimpică