Sfatul lui Dragnea după ce Nicolae a propus grațierea și pentru corupție. „Nu e cazul să ne inflamăm, nu susțin o astfel de lege”

Publicat: 07/03/2017, 15:33

„Eu nu susțin o lege a grațierii pentru fapte de corupție. Pe de altă parte, nu este cazul să ne inflamăm pentru că oricine poate depune amendamente, dar eu spun Guvernului și ministrului Justiției, doar legea grațierii nu rezolvă problema. Cred că ministrul Justiției trebuie să aibă o discuție cu președintele CEDO și trebuie, împreună cu colegii din Guvern și cu primul ministru, să conceapă un plan complex pentru rezolvarea problemei care ține și de investiții în infrastructura în penitenciare, eventual de construcția unor noi penitenciare. Răspunsul meu este foarte simplu, eu nu susțin pentru fapte de corupție și nici nu cred că este o grabă foarte mare cu această lege pentru că doar această lege nu rezolvă problema care stă la baza începerii dezbaterilor despre acest subiect”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Liderul social democrat a precizat că senatorul Șerban Nicolae „a făcut bine” că a spus adevărul atunci când a afirmat că nu s-a consultat cu partidul.

„Bine a făcut că a spus adevărul. Oricine poate depune amendamente. Oricum, este cale lungă până la decizia finală, vor fi dezbateri în comisii. Reiterez rugămintea către ministrul Justiției să se implice în această dezbatere și către colegii din comisiile juridice să cheme la dezbateri Uniunea Judecătorilor, Asociația Magistraților, expres de la Consiliul Europei, de la Comisia de la Veneția pentru că este un subiect foarte important”, a mai spus Liviu Dragnea.

Nici Guvernul nu susține amendamentele lui Nicolae

Premierul Sorin Grindeanu a declarat marți că Executivul nu susține amendamentul depus de parlamentarul PSD, Șerban Nicolae, prin care ar urma să fie grațiate fapte de corupție.

„De dimineață, ministrul Justiției cred că a clarificat și subliniez și eu: Guvernul nu susține amendamentul de care vorbeați (n.r: amendamentul depus de Șerban Nicolae). Am trimis un proiect de lege care nu avea prevăzute aceste lucruri, nu e prevăzut de guvern”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, într-un interviu la Radio România Actualități.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus, luni, un amendament la Legea grațierii, aflată în dezbatere în Comisia juridică a Senatului, prin care se grațiază și fapte de corupție precum luare și dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu.

„E un punct de vedere. Unii, spre exempu, vor ca unii să facă pușcărie doar în weekend. E părerea lor că închisoarea ar trebui făcută doar în weekend. Rațiunea o vom discuta în comisie, nu am de ce să dau răspunsuri celor de la PNL sau de la PCR sau alte partide (…) Opiniei publice îi voi da mâine, facem dezbatere cu toate instituțiile implicate. Nu e niciun secret”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae.

Șerban Nicolae a adus din nou în discuție condițiile din penitenciare și sancțiunile aplicate de CEDO României. „Eu am făcut propuneri în mod formal. Ele sunt la Comisie, le discut cu Comisia. Dacă le-aș discuta înainte cu presa e ca și cum aș jongla cu opinia publică înainte să le explic colegilor din Comisie. (…) Din punctul meu de vedere supraaglomerarea nu afectează închisorile din România sau persoanele care sunt în detenție în raport de faptele pe care le-au săvârșit. Spre exemplu, eu nu cred că cei care sunt corupți trebuie să stea trei într-un pat în condiții de igrasie, de igienă precară, în timp ce alte categorii de infractori ar trebui să stea în condiții. Din punctul meu de vedere se gândește rațional și lucrurile astea vreau să le prezint mâine ca argumente. Faptul că dumneavoastră vreți să faceți speculații în funcție de ce spun alte partide, este, din punctul meu de vedere, contraproductiv. (…) Dacă România va fi obligată să plătească despăgubiri va plăti și pentru corupți și pentru evazioniști, pentru toate categoriile de infractori”, a mai spus senatorul PSD.

Întrebat dacă a discutat la nivel de partid despre oportunitatea depunerii unui astfel de amendament, Șerban Nicolae a spus că nu a fost abordat acest subiect, însă a replicat jurnaliștilor: „Câinele moare de drum lung și unii de grija altora”.

„Undeva la 2.700 de persoane ar beneficia efectele acestei grațieri, deci o cifră de sub 10 la sută din totalul persoanelor aflate în detenție în România. (…) față de cele peste opt mii de persoane aflate în plus față de disponibilul din penitenciare, chiar și așa în condiții precare , eu cred că nu este o cifră foarte mare. La ultima grațiere colectivă în România au ieșit trei mii de persoane”, a mai declarat Șerban Nicolae.

Întrebat dacă în momentul redactării amendamentului s-a gândit și la colegii de partid aflați în situația de a fi acuzați de fapte de corupție, senatorul PSD a spus „categoric nu”.

De asemenea, Șerban Nicolae a depus un amendament care prevede grațierea persoanelor cu condamnări de până la 3 ani.

„Mie mi s-a părut că 5 ani este o pedeapsă mult prea mare și atunci am spus că se grațiază integral doar pedepsele de până la 3 ani. E adevărat că nu m-am gândit cine iese”, a mai spus senatorul PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid