Sfatul lui Iohannis pentru Traian Băsescu: Dacă aș fi în situația lui mi-aș da demisia

Sfatul lui Iohannis pentru Traian Băsescu: Dacă aș fi în situația lui mi-aș da demisia
Publicat: 20/06/2014, 20:48
Actualizat: 01/10/2018, 02:11

Klaus Iohannis a declarat, într-o conferință de presă, la Timișoara, că nu a crezut că șeful statului ar avea de ales între a se implica în justiție și a nu se implica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nu am crezut că președintele țării mele are de ales între a se implica în justiție și în a nu se implica. Am rămas și eu surprins. Eu dacă aș fi în situația lui Traian Băsescu, mi-aș da demisia”, a spus Iohannis.

El a mai spus că acuzațiile care vizează familia președintelui Traian Băsescu sunt atât de grave, încât politicienii ar trebui să iasă din discuție și să lase justiția să explice.

„Acuzațiile care au conținut și numele președintelui Traian Băsescu sunt de o asemenea gravitate încât noi, politicienii, trebuie să ieșim din discuție și să lăsăm justiția să explice dacă președintele țării a fost sau nu atins în aceste chestiuni și să avem o lămurire a situației. După părerea mea e o situație de o gravitate cum nu am mai avut, sper să primim repede răspunsurile așteptate de la procurori și judecători. Ca simplu cetățean aștept să fiu lămurit dacă președintele este sau nu implicat în această chestiune. Daca este, evident trebuie să plece. Dacă nu e implicat, atunci e opțiunea dânsului”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a participat, vineri, la Timișoara, la o întâlnire cu delegații din județele Timiș, Caraș Severin, Arad și Hunedoara care vor participa la Congresul extraordinar al PNL din 27-28 iunie.

Mircea Băsescu, fratele președintelui, a fost reținut, joi seară, de procurorii anticorupție, după ce a fost audiat în dosarul în care fiul lui Bercea Mondial îl acuză de trafic de influență. Vineri, el a fost prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, ordonanța de reținere a lui Mircea Băsescu expirând la ora 19.05, iar instanța rămânând, la ora transmiterii acestei știri, în pronunțare.

Mircea Băsescu este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpățână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluție favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că și-a înjunghiat un nepot.

Anchetatorii susțin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

„La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză”, au scris procurorii în ordonanța de reținere.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a dat alți 350.000 de euro lui Marian Căpățână, în același scop.

Florin Anghel i-ar fi dat cei 600.000 de euro lui Marian Căpățână din 20 februarie 2011, data la care Bercea Mondial a fost arestat, și 22 februarie 2012, data la care a fost condamnat de instanța de fond, Tribunalul Olt, la șapte ani și șase luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat.

Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate”, se mai arată în ordonanța de reținere.

Marian Căpățână este acuzat că din cei 600.000 de euro pe care i-ar fi primit de la fiul lui Bercea Mondial, și-a însușit 350.000 de euro, pentru că „a mijlocit remiterea banilor”.

Joi, peședintele Traian Băsescu declara că nu a avut niciodată vreo discuție cu fratele său, Mircea Băsescu, privind sprijinirea lui Sandu Anghel în procesele pe care acesta le are.

Traian Băsescu mai spunea că nu se va transforma în avocatul fratelui său și că între nevoia de consolidare a justiției și reflexul firesc de a-și apăra fratele alege consolidarea justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Oana Lis, diagnosticată cu CANCER! Clipele grele prin care trece soția lui Viorel Lis: „Viața...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Este interzis în România. Ți se suspendă PERMISUL și iei amendă de 10.000 de lei
Divorț fulgerător în lumea fotbalului. Au rezistat doar câteva luni
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Cuza a murit în urmă cu 151 de ani, la Heidelberg, Germania. Conspiraţia din spatele...
×